שתף קטע נבחר

 

פרשת הצוללות: עמוס גלעד מסר עדות; המספנה בגרמניה: אין לנו כלים לחקור

ראש האגף המדיני-ביטחוני לשעבר במשרד הביטחון מסר עדות ביחידת להב 433, החוקרת חשדות לשחיתות בפרשת מכירת הצוללות מגרמניה לישראל. גלעד, שלאחרונה דווח כי התנגד לעסקת הצוללות עם מצרים, אינו חשוד. יצרנית הצוללות טיסנקרופ: "לא מצאנו ראיות לשחיתות, אבל החקירה שלנו ראשונית בלבד"

 

עמוס גלעד הגיע למשרדי להב 433  (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
עמוס גלעד הגיע למשרדי להב 433 (צילום: יאיר שגיא)

עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, הגיע בצהריים (יום ג') למסור עדות ביחידת להב 433 של המשטרה החוקרת את החשדות לשחיתות בפרשת הצוללות. גלעד אינו חשוד בדבר והוא מסר במשך כשש שעות עדות פתוחה. בתוך כך הודיעה חברת טיסנקרופ, יצרנית הצוללות, כי "מהחקירה שהצלחנו לבצע, לא מצאנו כל ראיות קונקרטיות לשחיתות - לא בקשר לפרויקט הצוללות ולא בנוגע לפרויקט הקורבטות (ספינות). עם זאת, תוצאות החקירה שלנו הן ראשוניות בלבד".

 

דובר טיסנקרופ מסר: "עם פרסום החשדות השעינו באופן מיידי את כל הקשרים העסקיים עם מר גנור עד השלמת החקירה הפלילית בנושא. החקירה הפנימית שביצענו הסתיימה לעת עתה ללא ממצאי שחיתות או אי סדרים בעסקאות מול ישראל. עם זאת, זוהי חקירה מוגבלת, שכן טיסנקרופ מנועה מביצוע מהלכי חקירה בישראל.

 

"על פי החוק הישראלי, כל הפרה של כלל זה שנוגע גם לתשאול אזרחים ישראלים, עשויה להתפרש כשיבוש מהלכי חקירה. למרות זאת, הצענו כמובן לרשויות הישראליות שיתוף פעולה מלא בחקירה". 

 

בגלל החקירה: גרמניה הקפיאה את החתימה על עסקת הצוללות

 

בערוץ 10 דווח בשבוע שעבר כי גלעד התנגד למכירת הצוללות מגרמניה למצרים. על פי הדיווח הזה, ראש הממשלה בנימין נתניהו היה מעורב פעמיים במתן אישור למכירת הצוללות למצרים: לפני 2011, כשהוא ושר הביטחון דאז אהוד ברק דנו בנושא אצל קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל והסכימו למכירה למרות התנגדות פומבית של ישראל ושל הדרג המקצועי. הפעם השנייה הייתה ב-2013, כששר הביטחון באותה תקופה, משה יעלון, ועמוס גלעד אמרו כי התזמון לא מתאים בגלל עלייתו של מוחמד מורסי לשלטון. השניים ביקשו מנתניהו לחשוב על העסקה פעם נוספת, אך התנגדותם נדחתה. 

עמוס גלעד הגיע למסור עדות (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
עמוס גלעד הגיע למסור עדות(צילום: יאיר שגיא)

טיסנקרופ טוענת כי עד כה לא מצאה ראיות לשחיתות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טיסנקרופ טוענת כי עד כה לא מצאה ראיות לשחיתות(צילום: EPA)

מפקד חיל הים לשעבר, אלוף במילואים אליעזר (צ'ייני) מרום, אמור להיחקר היום פעם נוספת במשרדי להב 433. חקירתו של מרום נערכת על רקע המגעים המתקדמים בין המשטרה והפרקליטות לבין החשוד המרכזי מיקי גנור על הפיכתו לעד מדינה בפרשת הצוללות. חוקרי המשטרה יבקשו לקבל מגנור וממרום תשובה לשאלה מה פשר השכר החודשי שהעניק איש העסקים לאלוף במילואים.

 

אמש זומן מרום למשרדי להב 433 לחקירה כללית קצרה שנועדה לקבע אותו על גרסה בנוגע למערכת היחסים העסקיים שניהל עם גנור. חוקרי המשטרה גילו בעבר כי מרום קיבל שכר קבוע (ריטיינר) בגין חשבונית שהוציא מדי חודש על שירותי ייעוץ לחברות של גנור. במשטרה היו סבורים אז ששירותי הייעוץ הם סכום כסף שהתקבל על עזרתו של מרום בהיותו מפקד חיל הים למיקי גנור לזכות בעסקה עם החברה הגרמנית.

 

על פי גורמים המעורים בחקירה, גנור מחזיק בעדותו חומר רב הקשור לעסקאות ביטחוניות של ישראלי ויכול, אם יהפוך לעד מדינה, לסבך גורמים נוספים במערכת הביטחון. על פי אותם גורמים, נראה שאם גנור יעיד יוביל הדבר לזימונם לחקירה של גורמים נוספים מצה"ל וממשרד הביטחון.

 

מיקי גנור בבית המשפט, אתמול    (צילום: אורי דוידוביץ)

מיקי גנור בבית המשפט, אתמול    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מיקי גנור ואלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום (צילום: אוראל כהן) (צילום: אוראל כהן)
מיקי גנור ואלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום(צילום: אוראל כהן)
 

פרשת הצוללות התפוצצה בנובמבר אשתקד, אז פורסם כי עו"ד דוד שמרון, המקורב מאוד לראש הממשלה בנימין נתניהו, ייצג את גנור. בחודש פברואר עברה הבדיקה לחקירה פלילית. בפרקליטות הדגישו אז כי "למען הסר ספק וכדי למנוע פרסומים שגויים נציין, כי על פי ממצאי הבדיקה עד כה, ראש הממשלה איננו בין החשודים בפרשה".

 

לאחר התפוצצות הפרשה חשף העיתון הגרמני "הנדלסבלאט" כי גנור צפוי לגרוף לכיסו סכום שנע בין 10 ל-30 מיליון אירו בעסקת הצוללות, שנאמדת לפי העיתון ב-1.5 מיליארד אירו. לפי העיתון, בטיסנקרופ טענו כי אף שגנור הוא הנציג הבלעדי שלהם בישראל, הוא הפר את תנאי ההסכם שלהם איתו כשעירב את מקורבו של נתניהו במהלכים.

 

פריצת הדרך בפרשה התאפשרה הודות לחשיפת הנתיב הכספי: חוקרי היחידה הכלכלית הצליחו לעלות על העברת מיליוני שקלים מחברת המספנות הגרמנית לאיש העסקים מיקי גנור. "חלק מהכספים ניתנו עבור שכר טרחה על עבודה, אבל חלק גדול מהכספים לא ברור, ונראה כמו כספי שוחד", אמר בעבר גורם בכיר במשטרה.


פורסם לראשונה 18/07/2017 13:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
עמוס גלעד הגיע ליחידה 433
צילום: יאיר שגיא
מומלצים