חשש ממהומות ביום שישי: מסגדים ייסגרו, התפילות יתקיימו רק סביב הר הבית
בצהריים פרץ עימות באזור שער האריות לאחר שמתפלל תקף שוטרים ואחרים יידו לעברם אבנים. הווקף החליט כי תפילת הצהריים ביום שישי תיערך רק סביב מתחם הר הבית - מהלך שצפוי לגרור עימותים נוספים במתחם המתוח. גם חמאס נערך להסלמה וקורא לקיים תהלוכות זעם לאחר תפילות יום השישי
עימות פרץ בשעות הצהריים (יום ד') סמוך לשער האריות, בין שוטרים לבין חלק מהמתפללים שהגיעו להר הבית כדי לקיים את תפילת הצהריים. אחת המתפללים ניסה לתקוף שוטרים, ובמהומה שהתפתחה במקום יידו אחרים אבנים לעבר כוחות הביטחון. במקביל, המשבר החריף בהר הבית ממשיך להתעצם, וגובר החשש מפני מהומות ביום שישי. הווקף הודיע כי כל המסגדים בירושלים ייסגרו ביום שישי הקרוב כדי לעודד מתפללים להגיע לאל-אקצה - מהלך שעשוי לגרור עימותים חריפים נוספים במתחם.
מהמשטרה נמסר כי "לפני זמן קצר הגיע מוסלמי למבואות סמוך לשער האריות וביקש לחלק מנשרים תוך קריאת קריאות לעבר האנשים במקום. עקב ההתגודדות שהחלה סביבו והפרת הסדר הציבורי, ביקשו השוטרים ממנו לעזוב המקום ולעשות זאת שלא בסמוך לשערי הבידוק. החשוד שסרב להוראות השוטרים והחל לתקוף אותם נעצר לחקירה. תוך כדי מעצרו החלו נוספים במקום להפר את הסדר הציבורי וליידות אבנים לעבר הכוחות". כוחות הביטחון פיזרו את המתפללים ולדברי המשטרה כעת שורר שקט במקום.
ברשתות הערביות הופץ היום תיעוד מהמהומות במתחם, שבו נראה בין היתר עימות אלים בין לוחם מג"ב לאחד המפגינים המוסלמים במקום. מהמשטרה נמסר: "מדובר באירוע שהתרחש במהלך הפרות סדר אלימות שהתרחשו בירושלים, שבמהלכם נדרש חשוד שעוכב לבדיקה לאחר שחילק מנשרים למוסלמים סמוך למבוא שער האריות. החשוד קרא קריאות במקום והוביל להתגודדות וליבוי של הפרות סדר שכללו, בין היתר, גם ידויי אבנים לעבר השוטרים. עם זאת, נסיבות האירוע יבדקו ובמידת הצורך יופנו ביוזמתנו לטיפול הגורמים המוסמכים לכך".
בד בבד נמשך המאמץ בינלאומי לפתרון משבר הר הבית, וברקע העימותים בין כוחות הביטחון הישראליים לבין מתפללים מוסלמים, אמר הבוקר בכיר אמריקני לעיתון "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון, כי הממשל האמריקני קורא לכל הצדדים לשמור על איפוק בסוגיה ולהפחית את המתיחות. לדברי אותו גורם, ארה"ב מברכת על המחויבות של כל הצדדים לעמוד בהבנות שקשורות למסגד אל-אקצה, והיא מפצירה להמשיך במאמצים להבטחת הביטחון במתחם ההר.
מצרים, מצידה, פרסמה הבוקר הודעה שבה דרשה מישראל להפסיק את האלימות ולכבד את חופש הפולחן ואת המקומות הקדושים, וכך גם את הזכות של העם הפלסטיני לבצע את טקסיו הדתיים בחופשיות ובביטחון.
בהודעה קראה מצרים לישראל לא לנקוט עוד צעדים שעלולים לשלהב את הסכסוך, לעורר רגשות דתיים ולהגביר את המתח בקרב בני העם הפלסטיני באופן שימוטט את הסיכויים להגיע לשלום צודק וכולל בהתבסס על פתרון שתי המדינות.
מצרים הזהירה בהודעה מההשלכות המסוכנות של ההסלמה הביטחונית הישראלית במסגד אל-אקצה, שכבר הובילה לפציעות בקרב הפלסטינים ושהעמידה את חייו של הדרשן במסגד, השייח עכרמה סברי, בסכנה.
בעקבות שרשרת העימותים על רקע הצבת גלאי מתכות בשערי הכניסה להר הבית, הכריזה תנועת פתח כי היום יחול "יום זעם" במזרח ירושלים וביהודה ושומרון. בנוסף החליט תנזים פתח כי תפילות יום השישי יתקיימו בכיכרות בערים הפלסטיניות המרכזיות והדרשות יוקדשו למסגד אל-אקצה ונגד צעדיה של ישראל.
כאמור, כצעד מחאה נוסף, שיגרום להנעת יותר מתפללים לשערי מסגד אל-אקצה, החליט הווקף שכל המסגדים בירושלים יהיו סגורים ביום שישי וכי תפילת הצהריים תיערך רק סביב מתחם הר הבית. החלטה זו עלולה לגרור עימותים נוספים במתחם. בימים האחרונים החריפה המתיחות סביב הצבת גלאי המתכות בשער האריות ובשער המג'לס (המועצה) בעקבות הפיגוע ביום שישי בהר הבית שבו נרצחו שני שוטרים. ראשי הווקף כבר הודיעו שהם מתנגדים להצבת המגנומטרים. "זו הפרה בוטה של הסטטוס קוו, ירדן צריכה להגיד שהיא מבטלת את כל ההסכמים עם ממשלת ישראל", אמר פחרי אבו דיאב, פעיל מרכזי בכפר סילוואן שבמזרח ירושלים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר ביום ראשון בהתייחסו לעימות סביב אמצעי הבידוק החדשים: "אני מבין שיש חיכוך בעניין המגנומטרים, סביר שיהיה. אבל אנחנו מבינים שאנחנו יכולים למצוא את עצמנו בפיגוע כזה נוסף, והאמצעים הללו הם מתבקשים כמו גם המצלמות שאנחנו מתכוונים להציב על התרנים מחוץ להר".
בעימותים אמש מחוץ לשערי הר הבית הושלכו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר שוטרים, ושניים מהם נפצעו באורח קל. מהמשטרה נמסר כי "במהלך פיזור מפרי הסדר במעלה מוטה גור נפגעו שני שוטרים באורח קל וטופלו במקום. בראס אל-עמוד הושלכו אבנים לעבר כוח מג"ב. הכוח מבצע סריקות במקום לאיתור חשודים".
מליאת הכסת אישרה היום בקריאה טרומית את חוק ירושלים שהגישה יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם רפאלי ומקדם השר נפתלי בנט. על פי ההצעה, בכל הסכם עתידי בו תבקש הממשלה להעלות את סוגיית ירושלים ידרש רוב של 80 חברי כנסת. "בהתאם לניסיון העבר", אמרה מועלם, "ולאור המבנה הקואליציוני כיום, מוטלת עלינו החובה להגן על ירושלים מפני מהלכים עתידיים אפשריים. גם אם אין איום על שלמותה של ירושלים בעתיד הנראה לעין, ניסיון העבר מלמד שיש הפתעות".