הבאתי את כל האוכל. צריכה לברך "ברכת האורח"?
שאלה:
אם אני מתארחת ומביאה איתי את כל האוכל, כולל לחם, אני צריכה לברך בברכת המזון את "ברכת האורח"? (שלומית).
יש לכם שאלה? לחצו על "שלח שאלה" - כתבו ותיענו
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
תשובה:
ברכת האורח נתקנה כחלק מברכת המזון. חיוב ברכת המזון הוא מן התורה, כמו שנאמר: "וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ וּבֵרַכְתָּ אֶת ה' אֱלֹהֶיךָ עַל הָאָרֶץ הַטֹּבָה אֲשֶׁר נָתַן לָךְ" (דברים ח', י'). הברכה כוללת ארבעה חלקים – שלושה מן התורה, ואחד מדברי חכמים.
הנוסח המדויק של הברכה, על פי מסורת ישראל, נוסחה על ידי משה רבנו (ברכה אחת), יהושע בן נון (ברכה שנייה), ודוד ושלמה (ברכה שלישית). הברכה הרביעית נוסחה על ידי חכמי ישראל אחרי חורבן הבית השני וחורבן ביתר. חלק זה גם כולל בקשות ותפילות המהוות הרחבה של הברכה עצמה. בתוך חלק זה נמצאת גם "ברכת האורח".
מטרתה של "ברכת האורח" היא להודות על פתיחת הלב, קורת הגג, ופתיחת הלב שבאירוח. לכן נראה שגם אם את מביאה את האוכל איתך, עדיין יש מקום לברך את "ברכת האורח" המדברת באופן כללי על שולחנו של בעל הבית, על רכושו וממונו.
האורח מברך את בעל הבית שכל אלה (רכושו וממונו של בעל הבית) לא יחסרו לו, ויושפע עליו ועל משפחתו שפע רב, בעקבות פתיחת הלב והכנסת האורחים. יש בברכה זו גם משום הגברת האהבה בין המארח לאורח, ולכן טוב לאומרה. כל טוב (משיב: הרב אייל ורד).
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.