שתף קטע נבחר

 

נשיא העליון לשעבר שמגר: "הייתי מצפה שראש הממשלה יתפטר"

השופט שמגר ורעייתו השופטת מיכל רובינשטיין מדברים על פרשת המתנות ("רבין התפטר על הרבה פחות"), פרשת הצוללות ("התמונה מטרידה"), הדמוקרטיה ("הכי חשוב לשמור על חופש הדיבור") וגם על אהבה בגיל מבוגר. הריאיון המלא - מחר ב"ידיעות אחרונות"

"לפעמים כשאני רואה מה שקורה במדינה", אומר נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר, "אני אומר לעצמי, 'אם הייתי צעיר ב־20 שנה, הייתי עושה מעשה'".

 

כשהוא אוטוטו בן 92, שמגר ורעייתו, השופטת מיכל רובינשטיין (73), לשעבר סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, חיים ונושמים את עולם המשפט ומוטרדים מאוד מהפרשות שמטלטלות לאחרונה את המדינה. 

מאיר שמגר ומיכל רובינשטיין (צילום: גבריאל בהרליה) (צילום: גבריאל בהרליה)
מאיר שמגר ומיכל רובינשטיין(צילום: גבריאל בהרליה)

 

"דעתי היא שראש הממשלה צריך לפרוש", אומר שמגר בריאיון מיוחד ל"7 ימים". "בעניין הזה של מתנות, אני מוכן לחתום על כך. כשמדובר במתנות בהיקף גדול, לדוגמה סיגרים ושמפניה, דעתי מאוד נחרצת. הייתי מצפה שראש ממשלה יתפטר על זה".

 

רובינשטיין: "גם אני הייתי מצפה שראש הממשלה יתפטר על זה עכשיו. רבין התפטר על הרבה פחות".

 

שמגר, שהיה חבר באצ"ל ובתנועה הרביזיוניסטית, מוסיף: "רבין לא הואשם בקבלת מתנות, אבל ההתפטרות שלו הראתה מי היה האיש".

 

רובינשטיין: "בזמנו פנו לשמגר שיכתוב את כללי האתיקה לממשלה, והוא התייחס לנושא המתנות. לצערי לא הפעילו את כללי האתיקה האלו".

 

שמגר: "ניסחנו כללים. בין היתר אמרנו שעל חבר הממשלה לנהוג במילוי תפקידו בהתנהגות שהיא אך ורק לטובת הציבור, ושהוא לא יונחה על ידי שיקולים של רווח כלכלי או אחר, וטובות הנאה שיצמחו לו או לקרוביו. התייחסנו גם למותר והאסור בקבלת ובמתן מתנות. קבענו גם שחבר ממשלה ישעה את עצמו או יתפטר אם רשויות החוק ייחסו לו עבירות חמורות, ולא ימתין עד שיוכרע הדין בעניינו בבית המשפט, וזה מה שהייתי מצפה שראש הממשלה יעשה במקרה הזה".

 

מה ששומעים היום על פרשת הצוללות ועל פרשת בזק, למשל, מחזק בכם את התחושה הזאת?

שמגר: "בעניין הזה אין מספיק בהירות. התמונה מטרידה, אבל עדיין מעורפלת. הייתי רוצה שיהיה יותר תום לב בהליכי קבלת ההחלטות, ויש לי חשש שאנו מאבדים את הערכים שלנו".

 

רובינשטיין: "זה מטריד מאוד. יש תחושה שיש היום סלחנות בציבור לגבי דברים שלא הייתה כלפיהם סלחנות בעבר".

 (צילום: גבריאל בהרליה) (צילום: גבריאל בהרליה)
(צילום: גבריאל בהרליה)
 

מה דעתך על התפקוד של מנדלבליט?

שמגר: "איני רואה כאן סחבת מכוונת. אני חושב שבהחלטות של מנדלבליט אין משוא פנים כלפי נתניהו".

 

לעומת זאת, הם פחות מרוצים מניסיונותיה של שרת המשפטים איילת שקד להשפיע על בחירת השופטים של בית המשפט העליון.

 

רובינשטיין: "איילת שקד צריכה להרגיע את ההתבטאויות שלה. יש היום אווירה של התנגשות בין שרת המשפטים והרשות השופטת. כדי למנוע את ההתנגשויות האלה, שמגר פעל למען יצירת רשות שופטת עצמאית".

 

יש הטוענים שהמדינה עוברת תהליך של "ארדואניזציה" – הגבלת חופש הדיבור, הגבלת כוחן של עמותות ציבוריות ופוליטיות, ניסיונות לפוליטיזציה של התרבות והחינוך. גם אתה סבור כך?

שמגר: "הדבר הכי חשוב לשמור עליו עכשיו הוא חופש הדיבור. בלעדיו עלולות להתערער זכויות יסוד נוספות".

 

המפגש המקצועי הראשוני בין שמגר ורובינשטיין היה בירושלים של סוף שנות ה־60. שמגר כיהן כיועץ המשפטי לממשלה ורובינשטיין הייתה העוזרת שלו. ב־2004 הם הפכו לזוג, ולפני שבע שנים נישאו. "היינו מאוד נרגשים", מחייכת רובינשטיין. "יש אהבה בכל גיל. לחיות לצידו זו זכות גדולה".

 

הריאיון המלא יתפרסם מחר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבריאל בהרליה
שמגר ורובינשטיין
צילום: גבריאל בהרליה
מומלצים