שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

הכירו: השכונה האמריקנית בלב המדבר הסעודי

במבט ראשון היא נראית כמו פרבר אמריקני לכל דבר עם מגרשי טניס וכדורסל, מתקני משחקים לילדים, סופרמרקטים שופעים בכל טוב וגינות ומטופחות. אלא ששכונה זו נמצאת במרחק של אלפי ק"מ מארה"ב - בשטח הממלכה הערבית

 

משפחה מוושינגטון שגרה בשכונה האמריקנית בסעודיה

משפחה מוושינגטון שגרה בשכונה האמריקנית בסעודיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יש בה מגרשי כדורסל, טניס וגולף, גני משחקים לילדים, בריכות שחייה, אולמות באולינג, סופרמרקטים גדולים ושופעים בכל טוב, מרכזים מסחריים, מכוני כושר, מדשאות מטופחות עצים בכל פינה ברחוב - ובקיצור כל מה שיש בשכונה אמריקנית טיפוסית. אלא שהשכונה הזו נמצאת במרחק של אלפי קילומטרים בארצות הברית, במדבר הסעודי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בשנות השלושים של המאה ה-20 קיבלה חברת "סטנדרד אויל של קליפורניה" זיכיון משליט סעודיה אבן סעוד לבצע קידוחי נפט במזרח הממלכה. במהלך השנים הצטרפו לחברה האמריקנית עובדים סעודים וגיאולוגים אמריקנים, שאורח החיים המקומי לא היה כל כך מוכר להם.

 

בשנת 1944 שינתה החברה את שמה ל"עראמקו" (חברת הנפט הערבית-אמריקנית, Arabian-American Oil Company) וב-1980 עברה הבעלות של החברה לידי ממשלת סעודיה ושמה שונה ל"עראמקו הסעודית".

 

"נוה מדבר אמריקני"

העובדה שחברת הנפט העסיקה עובדים אמריקנים רבים, רובם בעלי משפחות עם ילדים, חייבה את ראשיה להקים עבורם סביבת מגורים שתזכיר להם את הבית בארה"ב. אז הם הקימו שכונת מגורים שלמה בעיר א-זהראן שבמזרח סעודיה שמזכירה שכונות אמריקניות כמעט בכל מובן אפשרי. מגזין "ביזנס אינסיידר" שפך אור השבוע על החיים בפרבר המגורים האמריקני במדבר הסעודי. "נווה מדבר אמריקני בלב המדבר", מכנים אנשים את המקום.

  

הצלמת עיישה מאליק סיפרה שהיא נולדה וגדלה בפרבר המגורים האמריקני בסעודיה בשנות התשעים, כשאביה עבד בחברת הנפט. מאליק היא צלמת בינלאומית, מחזיקה בדרכון אמריקני וחיה בניו יורק. באחרונה הוציאה לאור את הספר "עראמקו, מעבר לשדות נפט", שמתאר את החיים בשכונת המגורים הייחודית בממלכה הערבית השמרנית. 

 









"האמריקנים לא באו לכאן לשם קולוניאליזם, אלא כדי לעבוד בהתאם לתנאים של הממלכה. הם מתגוררים כאן כי החברה הקימה עבורם בתים נוחים. הם גם פיתחו חום ואהבה לנוחות הזו של סעודיה", היא מספרת וממשיכה להתרפק על העבר: "זה לא רק העניין האמריקני שהופך את המקום הזה לבלתי נשכח. זה גם העניין הסעודי ועוד הרבה יותר. זה מקום חינני שבו נפגשים 'המוכר' ומשהו שאתה לא יכול להסביר".

 

נשים יכולות לנהוג ברכב - אבל לא מחוץ לשכונה

אלא שמחוץ לשכונה האמריקנית, בשאר חלקי סעודיה, חוקי המשחק שונים לגמרי עבור נשים. הן סובלות מאי שוויון לעומת הגברים בממלכה, שמתנהלת לפי חוקי ההלכה האיסלאמית.

 

"ברור שא-זהראן איננה ממש סעודיה", סיפרה מאליק בעבר בריאיון שהעניקה למגזין "טיים" וציינה שמחוץ לשכונת המגורים האמריקנים נשים לא יכולות לנהוג ברכב, החנויות נסגרות כמה פעמים ביום לצורך תפילות ובמסעדות יש הפרדה בין נשים לבין גברים. "לממלכה יש מוניטין לא טוב בכל מה שקשור להגבלות על חירות האישה", היא סיפרה ל"ביזנס אינסיידר". "בשכונה הזו את יכולה ללבוש בפומבי מה שאת רוצה ולנהוג במכונית. זה עולם שונה".

 

ממקום מגוריה בניו יורק מספרת מאליק שלפעמים היא נזכרת בנוסטלגיה במקום שבו נולדה וגדלה. "אני יכולה להסתכל לפעמים על משהו בארה"ב ולומר שזה מזכיר לי את הבית בסעודיה. אנשים מסתכלים עליי מבולבלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפחה מוושינגטון שגרה בפרבר האמריקני בסעודיה
מומלצים