סימן חיים: חיות הבר חוזרות לנחל אשלים
הזיהום בעקבות אסון דליפת השפכים החומציים גבה את חייהם של לפחות שמונה יעלים וחיות רבות נוספות, אך היום כבר קלטו מצלמות רשות הטבע והגנים יעלים, שועלים וארנבים. עם זאת - הסכנה עדיין לא חלפה
יעלים, ארנבת ואפילו עקב חורף נצפו היום (ה') במצלמות המעקב באזור נחל אשלים לאחר ימים ארוכים של מראות קשים שנחשפו מאז אסון דליפת השפכים באזור. פקחי רשות הטבע והגנים, שהיו עדים לחורבן הסביבה, החי והצומח ומצאו בין היתר פגרים של שמונה יעלים וחיות נוספות רבות, זכו סוף כל סוף לסימן חיים מעודד יחסית מהחיות באזור הנחל שזוהם.
בסוף החודש שעבר גרם בקע בקיר סוללה של מפעל "רותם אמפרט" לדליפת מי גבס ברמת חומציות גבוהה לנחל שבמדבר יהודה, ואוכלוסיית היעלים של האזור ספגה מכה אנושה וכשליש ממנה מצאה את מותה. גופותיהן גם של חיות נוספות נמצאו בקרבת הנחל.
אך היום כאמור נראה שחיות האזור מצליחות להתחיל להתאושש. התמונות המרגשות של החיות הגיעו ממצלמות המעקב האקולוגיות של רשות הטבע והגנים המוצבות בשטח. בתמונות רואים באור יום קבוצה של כמה יעלים המרווים את צימאונם מהשקתות, שהוצבו במיוחד בכמה מקומות שונים, זאת כדי שהיונקים לא ישתו ממי החומצה וימותו. השקתות הוצבו במטרה לספק מקורות מים נקיים לחיות הבר שבאזור במקום אלו שזוהמו בנחל.
מעבר ליעלים נצפו בתמונות גם שועל, חתול בר, ארנבת שדה ועוד חיות נוספות.
עם זאת חשוב לחדד שהסכנה עדיין לא חלפה. הראל בן שחר, מנהל מרחב ערבה ברשות הטבע והגנים אמר כי "אנחנו נרגשים לראות שהשקתות אכן מתפקדות. יחד עם זאת חשוב לציין שהסכנה עוד קיימת ובעלי החיים יכולים להגיע לאזור החומצה בנחל. אנחנו פועלים להרחיק אותם ולשאוב את המים מהנחל".
לדברי גלעד גבאי, מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, "עם התרחשות אירוע דליפת השפכים לנחל לפני כשלושה שבועות, הפעולות הראשונות שביצענו היו להרחיק מטיילים וחיות בר מהאזור המזוהם תוך ניסיון למזער את הנזקים לסביבה. בעוד האדם יכול להבין את גודל האסון ולהדיר רגליו מהאזור, עבור חיות הבר הנושא יותר מורכב, שכן הגבים לאורך ערוץ נחל מהווים מקור מים עבורם".
גבאי הוסיף כי "כולנו תקווה כי לא ניחשף מעתה ואילך למראות מזעזעים של עוד חיות מתות בנחל, אך לצערי הסכנה לחיות עוד קיימת נוכח הזיהום שנוצר בנחל ומשך הזמן שייקח לשקם אותו".
בתוך כך ממשיכים ברשות הטבע והגנים בפעולות מאומצות לניטור ושיקום הנחל בשיתוף הגורמים המעורבים. בין הפעולות שמתבצעות בימים אלו: המשך שאיבת המים החומציים מהגבים בסיוע קבלני שאיבה, תחילת יישום של תוכנית הניטור באזור באמצעות פקחים ואנשי מדע של הרשות, סיורים שוטפים בשטח, היערכות להזרמת מים בחלק מערוצי הנחל והשקיית הצומח בחלק התחתון של הנחל והמשך דיגום של המים והקרקע באזור.