ארדן על שב"כ וצה"ל: "לא העלו תרחיש שתפרוץ אלימות כתוצאה מהמגנומטרים"
השר לביטחון פנים התייחס בריאיון לאולפן ynet לאזהרות של שב"כ וצה"ל מפני השארת המגנומטרים בכניסה להר הבית. לדבריו, לאחר הפיגוע שבו נרצחו שני השוטרים לא נשמעה התנגדות למהלך, אולם בהמשך ובישיבת הקבינט ביום חמישי "היו הערכות כי הותרת הגלאים יכולה להביא להידרדרות במצב"
השר לביטחון פנים גלעד ארדן התראיין הבוקר (יום א') לאולפן ynet והתייחס להתנגדות השב"כ וצה"ל להשארת המגנומטרים בכניסה להר הבית מחשש כי הדבר יוביל להידרדרות במצב. "לאחר הפיגוע שבו נהרגו שני השוטרים", אמר ארדן, "ראש הממשלה ביקש לתגבר משמעותית את הסדרי האבטחה בהר ועלתה ההצעה להציב מגנומטרים, הצעה שכבר עלתה בעבר. אף אחד מהגופים לא התנגד להצעה הזאת, לא העלה תרחיש שכתוצאה מהתקנת המגנומטרים יהיו התנגדויות או תפרוץ אלימות".
ארדן הוסיף ואמר כי "הקבינט החליט בחמישי בלילה בשעה מאוד מאוחרת להשאיר את גלאי המתכות ולא להיכנע לאיומי האלימות". כשנשאל אם צה"ל ושב"כ התנגדו, השיב ארדן: "זו לא התנגדות. כל גוף מציין מה ההערכות וההמלצות שלו לאור המצב. מצד אחד היו הערכות שנשמעו, אני לא רוצה לפרט ממי וממה, היו הערכות שנשמעו כי הותרת הגלאים יכולה להביא, לא בגלל הגלאים, אלא בגלל שינצלו לרעה את התירוץ הזה, והמצב יכול להידרדר כתוצאה מזה שבהפגנות או עימותים ימותו מפגינים או יהיה אירוע עם נפגעים וזה ישמש תירוץ לעוד הסתה ולאלימות.
"מצד שני הוצגה התזה שכניעה לאיומים של אלה שמשתמשים בגלאים כתירוץ בעצם תיפגע ביכולת המשטרה להמשיך לנהל את הר הבית אל מול הווקף, היא תפגע בריבונות וביכולת של המשטרה לתפקד במקומות הקדושים".
על האפשרות שהמגנומטרים יוסרו אמר: "השיקול היחיד שצריך להנחות אותנו זה איך למנוע פיגוע שעלול לחזור על עצמו בתוך הר הבית של שימוש בנשק אוטומטי או חומרי נפץ. המשטרה היא הגוף היחיד שמוסמך לקבוע מהם האמצעים שיאפשרו לה לערוב לביטחונו של הציבור וכל עוד היא לא סומכת את ידה על אמצעי אבטחה אחר אז צריך לגבות אותה". הוא הוסיף והדגיש: "אני חושב שאסור לנו לשחק לידיים של המסיתים הערבים והפלסטינים".
"יהיו לנו פיצוצים"
ראש השב"כ נדב ארגמן, הרמטכ"ל גדי איזנקוט וראש אמ"ן הרצי הלוי אמרו בישיבת הקבינט בליל חמישי כי הצבת מגנומטרים הייתה שגיאה ויש להסירם. ארגמן הזהיר כי המתפללים המוסלמים לא ייכנסו להר כל עוד המגנומטרים יישארו במקום ו"יהיו לנו פיצוצים במקומות אחרים ואירועים שאנחנו לא יודעים את הקצב והזמן שלהם".
השרים יואב גלנט ויובל שטייניץ התנגדו גם הם להשארת המגנומטרים בהר הבית והציעו להסירם. גלנט הציע רעיון לפתוח מיד את הר הבית לכניסת המתפללים מארבעת השערים, מבלי לפנות את המגנומטרים שמוצבים באחד השערים. גלנט אמר שהאינטרס של הפלסטינים הוא שהמגנומטרים יישארו במקום כדי שתהיה עילה לסגירת הר הבית, העסק יתחמם והפיצוץ יהיה במקום אחר. גלנט הוסיף שההר הרי לא יישאר סגור ובסופו של דבר ייפתח בלי מגנומטרים, ולכן טוב תעשה ישראל אם תסיר את המגנומטרים מהר ככל האפשר כי כעת אנחנו "מנציחים את השגיאה".
שר האוצר משה כחלון אמר בדיון לנתניהו: "למה לא קראת לנו בשביל להציב את המגנומטרים? למה אתה קורא לנו עכשיו?". נתניהו השיב לו: "דברים השתנו". כחלון לא המתין לסוף הדיון והשאיר את קולו לשיקול דעתו של נתניהו, עוד לפני שידעו על מה מצביעים. נתניהו השתמש בקולו של כחלון בעד השארת המגנומטרים. השר שטייניץ הביע חשש שהמשבר יגרום למהומות בעולם הערבי והמוסלמי ואף יביא לניתוק יחסים בין מדינות ערב לישראל.
הגורם הראשון שהציע להציב בהר הבית מגנומטרים היה ראש הממשלה נתניהו וזאת ביום שישי, אחרי הפיגוע שבו נרצחו שני השוטרים. נתניהו שאל את המשטרה כמה מגנומטרים זמינים יש וכשאמרו לו שיש שניים-שלושה, אמר: "מיד תשימו אותם בפטור ממכרז". ביום שישי לפנות בוקר אישר הקבינט למעשה להשאיר את המגנומטרים.
במשטרה הדגישו אמש כי "המשטרה לא מחליטה אם להסיר או לא להסיר את המגנומטרים, מי שמחליט זה רק הדרג המדיני. המשטרה אחראית על סדרי הביטחון בהר הבית ואנו נחושים בעמדתנו שהמצב - כמו שהיה טרם הפיגוע - לא יחזור על עצמו מבחינת הסדרי הביטחון. המגנומטרים לא קדושים מבחינתנו. יש נכונות למצוא פתרון שיספק ביטחון בהר. המגנומטרים זה לא האישיו וגם אם יהיו גדרות הם יעשו בלגן ולא יסכימו שאנחנו נבדוק כי זה עניין של ריבונות. אנחנו אחראים על הסדרי הביטחון, שלא יחדרו מפגעים כמו שהיו. כל עוד הדרג המדיני לא אמר להסיר – המשטרה לא תסיר את המגנומטרים, אלא אם יביאו תחליף ראוי".