התפריט בעמק החולה לפני 60 אלף שנה: צבי ביצות
מממצאים שנאספו באתר הפרהיסטורי "מוצא נחל מחניים" הסיקו חוקרים מהאוניברסיטה העברית וממכללת תל-חי כי הציידים שחיו אז באזור לכדו צבי ביצות ואכלו את בשרם
תושבי עמק החולה אכלו צבי ביצות וצבי יבשה לפני כ-60 אלף שנה. מדובר בעדות הקדומה ביותר לאכילת צבי ביצות שנתגלתה על אחד משפכי נהר הירדן. כך עולה ממחקר שנערך על-ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים והמכללה האקדמית תל-חי.
האתר הפרהיסטורי "מוצא נחל מחניים", שנתגלה במקרה בשנת 1999במהלך עבודות בנהר הירדן, הוביל לאחרונה לתגלית חדשה, לפיה התושבים הקדומים של אזור עמק החולה ניזונו מצבים. באתר, שמזוהה עם התקופה הפליאוליתית התיכונה, נמצאו שרידי חיות רבים, שרידים בוטניים וכלי צור. באתר נערכו חפירות על ידי פרופ' גונן שרון מהמכללה האקדמית תל-חי ואת ממצאי עצמות הצבים חקרה רבקה ביטון מהאוניברסיטה העברית בירושלים, כחלק מעבודת דוקטורט בהנחיית ד"ר רבקה רבינוביץ'.
העובדה שבאתר נמצאו צבי יבשה לצד צבי ביצות, אלו לצד אלו, העלתה את הסברה שהם הובאו למקום על ידי ציידים-לקטים קדומים. במהלך המחקר נתגלה כי הציידים ריסקו את שריונות הצבים במקום קבוע ובעזרת כלי צור הפרידו את הרקמות הרכות מהשריון, כפי שהעידו סימני חיתוך שזוהו על-ידי תצפיות מיקרוסקופיות של פני העצמות. המחקר אף הצליח להדגים את שיטת הביתור וההכנה למאכל של צבי היבשה והביצות, כך שהדבר מהווה סימן שהיו מרכיב מרכזי בתזונת האנשים בפרהיסטוריה.
"צבי הביצות קשים יותר ללכידה מצבי היבשה ומן הסתם, בגלל שהם שוכני ביצה ומזונם כולל גם פסולת, הם היו פחות אטרקטיביים כמזון", הסביר פרופ' שרון . "יחד עם זאת, תושביו הקדומים של האתר ידעו כיצד ללכוד את צבי הביצות".
החוקרת רבקה ביטון ציינה כי מחקרי עבר כבר מצאו שציידים לקטים ניזונו מצבי יבשה לפני מאות אלפי שנים, אולם מציאת צבי ביצות היוותה הפתעה. "זיהוי צבי ביצות באתר החפירה הייתה מרגשת בגלל ראשוניותה, אבל לגלות שטיפלו בהם במטבח הקדמון וצרכו אותם בדיוק באותה הצורה שבה צרכו גם את צבי היבשה, הייתה בהחלט הפתעה", אמרה ביטון. "עכשיו אנחנו יודעים שעוד חיה התווספה לתפריט המגוון של האדם הקדום באזורינו".