הקבינט ידון הערב אם להחליף את המגנומטרים ב"מצלמות חכמות"
שרי הקבינט ידונו הערב בפתרון טכנולוגי שיאפשר את הסרת המגנומטרים מהכניסה להר הבית שעוררו סערה בעולם הערבי. חברות אבטחה מובילות הציגו למשטרה מצלמות בעלות יכולות שיקוף שמאפשרות לאתר נשק ולזהות פנים. המחיר: מאות מיליוני שקלים
"מצלמות חכמות" עם יכולת שיקוף וזיהוי פנים יביאו לסיום המשבר הנוכחי סביב הר הבית? הקבינט המדיני-ביטחוני צפוי להתכנס הערב (יום ב') ולדון בפתרון טכנולוגי שיאפשר להסיר את המגנומטרים שהוצבו בכניסה להר הבית ואשר עוררו זעם רב בקרב העולם הערבי.
הפתרון שיוצע לשרים מתבסס על פגישות שקיימה משטרת ישראל בימים האחרונים עם נציגים של ארבע חברות אבטחה מובילות בישראל ובעולם. החברות הציעו פתרונות שכוללים מצלמות שיכולות לזהות אם אדם נושא עליו כלי נשק או מטען חבלה וכן מערכות משוכללות לזיהוי פנים. המצלמות כוללות, בין היתר, מערכות תרמיות. התקנת המערכות יקרה מאוד ומוערכת במאות מיליוני שקלים.
בנוסף למצלמות, יעובה באופן משמעותי סדר כוחות המשטרה בעיר העתיקה ובכניסות להר הבית. הפתרון, אם יאושר, ייצור מצב של "עיר בטוחה".
בטווח הזמן שבין הסרת המגנומטרים להתקנת ה"מצלמות החכמות" ימשיכו לפעול המצלמות המשוכללות שכבר הותקנו אתמול בכניסה להר.
המגנומטרים הוצבו בכניסה למתחם לפני כשבוע וחצי, לאחר הפיגוע בהר שבו רצחו שלושה מחבלים, ערבים-ישראלים תושבי אום אל פחם, את שני השוטרים האיל סתאוי וכמיל שנאן. מיד לאחר הפיגוע הר הבית נסגר למבקרים, לראשונה זה עשרות שנים, למרות תפילות יום השישי שהיו צפויות להתקיים באותו היום. המשטרה ערכה חיפושים במקום אחר כלי נשק שככל הנראה הוסלקו בו. כיממה לאחר מכן קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו הערכת מצב טלפונית עם הצמרת הביטחונית, והחליט כי הר הבית ייפתח וכי בשעריו יוצבו המגנומטרים.
לאחר הצבת המגנומטרים מסרבים המתפללים הפלסטינים להגיע למסגד אל-אקצה משום שהם מתנגדים לעבור בידוק, ומעדיפים להתפלל בכניסה לשער האריות ושערים נוספים. מאז הצבת השערים המצב בעיר העתיקה ובמזרח העיר מתוח, על רקע עימותים בין המתפללים לבין כוחות הביטחון.
ביום שישי האחרון הוכרז "יום זעם" על רקע המשבר בהר הבית, והפלסטינים דיווחו כי שלושה פלסטינים נהרגו בעימותים באזור ירושלים. ביום ראשון נמשכו העימותים, ומהומות קשות נרשמו בשער האריות. הפלסטינים דיווחו כי פלסטיני נוסף נהרג בעימותים בכפר עיזרייה שממזרח לירושלים.
בליל שישי הודיע נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן על הקפאה של כל היחסים עם ישראל, על רקע הבידוק הביטחוני בכניסה להר. "היחסים עם ישראל יוקפאו בכל הדרגים עד שישראל תתחייב לבטל את כל צעדיה נגד העם הפלסטיני בכללותו, ונגד העיר ירושלים ומסגד אל-אקצה בפרט", אמר אבו מאזן. "כמו כן, על ישראל להתחייב לשמור על המצב ההיסטורי והמשפטי באל-אקצה. אנו מסרבים למגנומטרים שכן הם צעדים מדיניים בכסות ביטחונית-דמיונית, שכל מטרתם להשתלט על מסגד אל-אקצה ולברוח מתהליך השלום, להפוך את הסכסוך ממדיני לדתי, ולחלק את המסגד על בסיס זמן ומקום".
המשבר בהר הבית עורר סערה בעולם הערבי, והפגנות נרשמו בירדן ובטורקיה. אלפים הפגינו בסוף השבוע בעמאן בירת ירדן וקראו קריאות גנאי נגד ישראל. לפי דיווחים, ההמונים צעקו בין היתר: "כמה יפה זה להרוג חיילים מירושלים" והניפו דגם של טיל מקרטון ועליו הכיתוב: "אל אקצה - קו אדום".
הפגנה נוספת נערכה באיסטנבול, שם גינה ראש הממשלה הטורקי בינאלי ילדרים את השימוש במגנומטרים בשערי הכניסה להר הבית. "אמצעי הביטחון שבהם נוקטת ישראל שגויים. חסימה של כניסת מוסלמים למתחם לא תתרום למציאת פתרון לאזור", אמר.