עידוד למחיר למשתכן? ערבות מדינה של 660 מיליון שקל
ניסיון לזרז את השלמת מחיר למשתכן: ועדת הכספים אישרה למדינה להעמיד ערבות לבנקים עבור פרויקטים נוספים במסגרת התוכנית. יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי:" עד סוף השנה כ-41 אלף דיירים יידעו שזכו בדירה"
ועדת הכספים אישרה היום (ג') למשרד האוצר להעמיד ערבות מדינה בסך 660 מיליון שקל לבנקים לצורך קידום פרויקטים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. זאת בעקבות פניית האוצר לאישור העמדת ערבות מדינה בתוכנית.
במקרה זו מדובר בפרויקטים ברעננה, פרדסיה, מגדל העמק, דימונה ועוד, הכוללים 770 יחידות דיור בסך הכל. הסיבה להעמדת ערבות המדינה היא האפשרות שחוק מכר דירות נותן לקבלנים שזכו במכרזים לבחור בחלופה של רישום הערת אזהרה לטובת רוכשי הדירות במקום ליווי פיננסי, כבטוחה להשקעותיהם.
מוועדת הכספים נמסר כי כיוון שחלק מהקבלנים שנבחרו לקידום הפרויקטים בחרו באפשרות זו, הבנקים מקשים על מי שזכו במכרזי מחיר למשתכן לקחת משכנתאות ללא הבטוחה שמבטיחה את השקעותיהם, והדבר מונע מאותם זוכים להעמיד את הכסף לקבלנים לצורך התחלות בנייה.
יו"ר מטה הדיור הלאומי, אביגדור יצחקי, אמר שב-14 באוגוסט יפורסמו תוצאות ההגרלה הגדולה ל-24 יישובים. "עד סוף השנה נהיה בסביבות 41 אלף דיירים שיודעים שזכו בדירה במחיר מופחת משמעותית, בעיקר במרכז הארץ", אמר. "כעת אנחנו עובדים על הרחבה של התוכנית לפריפריה.
"כבר יש 11 אלף היתרים ואישורים, ואנחנו תכוונים עד סוף השנה לתת מפתחות של דירות מוכנות", הוסיף. "התוכנית התחילה באוקטובר 2015 ולכן באוקטובר הזה נמסור מפתחות וזה שיא, כי יש מוטיבציה של קבלנים להשלים בנייה כמה שיותר מהר. משתפרים מאוד בקיצור משך הזמן למתן היתרי הבנייה על ידי רשויות מקומיות, אך יש עוד הרבה על הפרק".
יצחקי הוסיף כי עד היום לא מומשה אף ערבות. "סך כל ערבות מדינה שהועמדה עד היום לתוכנית, לאחר שאושרה על ידי ועדת הכספים, מסתכמת ב- 3.46 מיליארד שקל, כולל הערבות הנוכחית. בינתיים זו הפנייה האחרונה כי אין עוד פרויקטים".
רפרנטית ערבויות מדינה באגף חשכ"ל במשרד האוצר, אושרת דוד, אמרה כי לפי החוק ניתן להעמיד סך כולל של ערבויות מדינה שלא יעלה על 10% מתקציב המדינה, כלומר כ-30 מיליארד שקל. "אנחנו עוד רחוקים מזה, שכן נכון להיום, סך ערבויות המדינה לתוכניות שונות מסתכם בכ-17 מיליארד שקל", אמרה. "המסגרת הזו תקטן בחודשים הקרובים ו-13 מיליארד שקל לכאורה פנוי".
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר כי "אם יש 13 מיליארד שקל פנויים למתן ערבות מדינה, הרי שיש לשקול להשתמש באפשרות הזו למתן ערבות למשכנתאות לנכים, שהבנקים מערימים קשיים ואף מונעים מהם ליטול משכנתאות, אף אם יש להם יכולת החזר".