שתף קטע נבחר

 

חשש: המדינה עוברת על חוק הפסולת שהיא עצמה חוקקה

במהלך מכרז למכירת ציוד אלקטרוני וחשמלי משומש משרד הביטחון התקשר עם קבלני ברזל בנוסף לאנשי אלקטרוניקה. אך בתמונות שהגיעו לידי ynet נראה כי מדובר בציוד הרוס שלא ניתן לעשות בו שימוש חוזר, ועליו להתפנות על פי חוק ובחינם על ידי החברות המורשות. משרד הביטחון: "מדובר בציוד חשמל ואלקטרוניקה אשר נועד להשמשה. לפיכך, אין החוק הנ"ל חל על הציוד הנכלל במכרז"

חשש: במשרד הביטחון עוברים על החוק לטיפול בפסולת אלקטרונית ומנסים לעשות קופה. בסיור הקבלנים שביקשו להשתתף במכרז הגיעו גם קבלני ברזל. כלומר, לא אנשי אלקטרוניקה שבאים להשמיש ציוד ישן. בתמונות שהגיעו לידי ynet נראה כי מדובר בציוד הרוס שישב בחוץ זמן רב, ובוודאי לא ציוד שניתן לעשות בו שימוש חוזר.

 

המשמעות של העברת פסולת אלקטרונית לידיים לא מורשות הוא טיפול לקוי פסולת. כלומר, סכנה לזיהום אוויר, קרקע ומי תהום ומעל לכל - הפרת פלילית של החוק על ידי המדינה בעצמה.

 

הציוד הפגום ()
הציוד הפגום

בתחילת חודש יולי פרסם משרד הביטחון מכרז בו הוא מוציא למכירה לקבלנים ציוד חשמלי ואלקטרוני. על פי החוק, על מנת לפנות פסולת אלקטרונית (בחינם) יש לפנות אל חברות מ.א.י או אקמיונטי (הגופים המוכרים) לשם פינוי וטיפול סביבתי בפסולת האלקטרונית.

 

עמותת אדם טבע ודין: "לא יעלה על הדעת שהמדינה תפר חוק. במקום להתקשר עם החברות המורשות לטיפול בפסולת אלקרונית, במשרד הביטחון פרסמו מכרז למכירת ציוד חשמלי לצורך שימוש מחדש".

 

בעמותת אדם טבע ודין פנו למשרד הביטחון לקבלת תגובתם. מנהל המחלקה המשפטית בעמותה, עו"ד אסף רוזנבלום, ציין כי בשנים האחרונות התריעו בנוגע למכרזים שבמסגרתם הוצעה למכירה פסולת אלקטרונית בניגוד לחוק. במשרד הביטחון השיבו כי מדובר בבעיה מוכרת ונעשים מאמצים לקיים את הוראות החוק.

 

"והנה, כשנה וחצי אחרי אנו שוב נתקלים במכרז מטעם היחידה לשיווק ומכירת מערכות וציוד צה"ל, אשר במסגרתו מוצע למכירה, לכל המרבה במחיר, ציוד משומש ופסול, ובכלל זאת מזגני אוויר, גנרטורים, מדחסים, ממירים חשמליים ועוד", אמרו בעמותה. עו"ד רוזנבלום ציין כי "לא יעלה על הדעת שהמדינה, אשר מצפה מחברות פרטיות לעמוד בהוראות החוק, תפר אותו בעצמה". רוזנבלום דרש כי המכרז יתוקן או יבוטל.

 

הפסולת האלקטרונית ()
הפסולת האלקטרונית

גם במשרד להגנת הסביבה ביקשו תשובות. "ממידע שנמסר לנו עולה כי פסולת הציוד תימכר לקבלנים שעיסוקם בפסולת, במחיר לפי טון, למטרת גריטתה ולא לפי יחידה, כפי שמתבצע במסגרת מכירה לשימוש חוזר", כתבה ראש אגף אחריות יצרן-פסולת במשרד במכתב שהועבר לראש חטיבת הגנת הסביבה ותשתיות איתן ארם.

 

עוד צויין במכתב כי "פסולת כזו מאוחסנת, לעיתים קרובות, בניגוד להוראות החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות תחת כיפת השמיים בתנאי חום וגשם, כך שמצבה הפיזי ממילא אינו מאפשר לעשות בה שימוש חוזר". במשרד ביקשו לקבל את שמות הלקוחות שהציוד נמכר להם ואת החשבוניות, באם במשרד הביטחון יתעקשו כי אכן מדובר במכירת ציוד לשימוש חוזר.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "המכרז שפרסמנו אינו לפסולת אלקטרוניקה, כהגדרתה בחוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות התשע"ב 2012, אלא מדובר בציוד חשמל ואלקטרוניקה אשר נועד להשמשה. לפיכך, אין החוק הנ"ל חל על הציוד הנכלל במכרז. יודגש כי ציוד אשר במהלך סיור הקבלנים עלה ספק לגבי הסיכוי להשמישו, הוסר מהמכרז".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים