ישראל מתחברת שוב לעזה - לטיהור ביוב מהרצועה
הפלסטינים טוענים שמשבר החשמל גרם לקריסת מתקני השאיבה שלהם, ושפכים שהזרימו יצרו ביצה באזור מחסום ארז. פרויקט בעלות 40 מיליון ש' יעביר את השפכים למתקן בארץ: "המציאות חזקה מהמצב הביטחוני"
12 שנה לאחר ההתנתקות ישראל ועזה שוב מתחברות – והרקע הוא ניקוז שפכים שהצטברו עקב המצב ההומניטרי ברצועה. רשות המים בישראל פרסה השבוע באזור מחסום ארז שבשטח ישראל קו צינור לקליטת השפכים של השכונות בצפון עזה, בית להייה ובית חנון. ישראל השקיעה בפרויקט 40 מיליון שקל.
הצינור אמור להוביל את השפכים של הרצועה למתקן לטיהור שפכים של שדרות ויישובי המועצה האזורית שער הנגב, הנמצא באזור קיבוץ ארז.
בשבועות האחרונים החלו הפלסטינים בצפון הרצועה להזרים שפכים דרך נחל חנון החוצה את ישראל. מי השפכים נאגרו באזור מחסום ארז ויצרו ביצה גדולה שמזהמת את האזור. לטענת הפלסטינים, מתקני השאיבה שלהם קרסו בשל משבר החשמל בעזה.
בישראל הוחלט להוציא לפועל את הפרויקט היקר, שבעצם מחבר את עזה לישראל. בימים אלו מפעילים במקום כלים הנדסיים החופרים תעלה שבה יונח הקו. עד שיושמש הקו פועלות במקום משאיות השואבות את השפכים המצטברים והולכים ומקימים חשש שיזהמו את מי התהום.
"ישראל ועזה יכולות להיאבק זו בזו, לעשות מלחמה אחת לכמה שנים, וזה כלל לא משנה מי צודק, אבל בפועל המציאות חזקה מהכול ואיתה צריכים להתמודד כאשר חיים בשכנות", סיפר גורם שמעורב בפרויקט. "אין כאן שאלה פוליטית, יש כאן מציאות בשטח שעלולה להיגמר באסון אקולוגי אם לא ננקוט מהלכים. המצב ההומניטרי בעזה בכי רע ואותותיו באים לידי ביטוי גם בישראל".
שלשום נערכה פגישה בין נציגי רשות המים והרשויות המקומיות שמטפלות בנושא - המועצות האזוריות שער הנגב וחוף אשקלון. במהלך הפגישה הביעו ראשי הרשויות את דאגתם מכך שמתקן השפכים יקרוס כאשר יידרש לקלוט גם את השפכים של עוד 250 אלף אזרחים בעזה. ברשות המים הבטיחו לבחון אפשרות להגדיל את מתקן הטיהור.