4 מתוך 5 רופאים מודים: מפנים מטופלים לבדיקות מיותרות
הפניית מטופל לבדיקה ללא צורך רפואי מסבה נזק כלכלי רב למערכת ולמטופל. סקר חדש שבוצע בקרב רופאים שופך אור על התופעה - 68% מהרופאים מעריכים כי מדובר בתופעה שכיחה, 4 מתוך 5 רופאים הודו שהם שולחים מטופלים לבדיקות שלא לצורך. "כרופא אין לי כוח מול מטופל שמתעקש על בדיקה", מסביר רופא
סקר שנערך לאחרונה בקרב 285 רופאים בישראל מפנה זרקור על תופעה עלומה יחסית בעולם הרפואה – הפניית מטופלים לבדיקות מיותרות. 45% מהרופאים שנשאלו הגדירו את התופעה "די שכיחה", 23% מהם הגדירו אותה "מאוד שכיחה". הסקר, שערכה חברת Pharma Quest, גם מצא כי ארבעה מכל חמישה רופאים מודים שהפנו מטופלים לבדיקות או פרוצדורות למרות שהם סבורים כי אין להן כל הצדקה רפואית.
רופא משפחה שהסכים להתראיין בעילום שם מסביר כי בעיניו הגורם העיקרי לשכיחות התופעה הוא חוסר האונים של הרופאים מול רצון המטופלים. "היום מטופלים מגיעים לבדיקה אחרי שהם בדקו היטב באינטרנט ואבחנו כבר את עצמם", מתאר הרופא. "יש מטופלים שממש מתעקשים ללכת לבדיקה. לי כרופא אין באמת כוח מולם".
הרופא מעיד כי "מטופל שיתעקש בסוף יקבל את הבדיקה שהוא רוצה. זה אולי עצוב להגיד את זה, אבל בעיניי זו המציאות, בטח כשמדובר בבדיקות שנחשבות לא מזיקות".
לדברי הרופא, קופות החולים מעניקות משקל רב לתלונות ולחוות דעת שליליות על הצוות הרפואי. "קופות החולים נלחמות על כל מבוטח. היום יותר מפעם הרופא הוא נותן שירות והמטופל הוא לקוח", מאבחן הרופא. "זה גורם לכך שמערך השיקולים שאנחנו מפעילים הוא לא בהכרח רק מקצועי. בקופות החולים צריכים לעזור לרופאים לעמוד יותר בלחץ הזה. אני חושב שהן מכירות את התופעה, אבל לא בטוח שגם להן יש מה לעשות בנידון".
"בדיקות מיותרות מגלות מחלות מיותרות"
ד"ר רמי טמיר, שערך את הסקר יחד עם יהודית ברקו, מפרט את הנזקים הנלווים להפניית מטופלים לבדיקות שלא לצורך: "מדובר בהוצאה כספית מיותרת למערכת ולעיתים גם למטופל". במחקר שנערך באוניברסיטת דרטמות' קולג' בארצות הברית נמצא כי מחיר 12 הבדיקות הנפוצות שמבוצעות שלא לצורך מגיע ל-6.8 מיליארד דולר בשנה.
ד"ר טמיר מוסיף ומציין: "התופעה גורמת גם לעומס על המערכת. מלבד זאת, כשאתה מבצע בדיקות מיותרות, אתה גם מוצא מחלות מיותרות".
הסקר בדק גם את הסיבות למתן הפניה ללא צורך רפואי. 70% מהרופאים השיבו כי הסיבה העיקרית לתופעה היא בקשת החולה. הסיבה השנייה שציינו היא שהם מילאו בקשה של יועץ מומחה או של בית חולים. 39% מהנשאלים סבורים כי הסיבה לתופעה היא חשש מתביעה בגין רשלנות רפואית.
"לרוב רופאים לא שולחים חולים לבדיקה מיותרת בשל שיקולים של רווח כלכלי", מעריך ד"ר טמיר, "החשש מפני המטופל היא הסיבה העיקרית לכך. המטופל כיום הוא משתתף פעיל בהליך, לטוב ולרע. חשוב לעשות עבודת הסברה בקרב המטופלים כדי שיסמכו יותר על שיקול הדעת המקצועי של הרופאים".
17% מהפרוצדורות הפולשניות - מיותרות
הסקר מצא עוד כי הרופאים סבורים שהבדיקה השכיחה ביותר שאליה מפנים הרופאים שלא לצורך היא בדיקת מעבדה. לדעת הנשאלים, 29% מההפניות לרופא מומחה ניתנות ללא צורך רפואי. כמו כן, הנשאלים סברו שכרבע מבדיקות הדימות שמבוצעות הן מיותרות וכי 17% מהפרוצדורות הפולשניות נעשו שלא לצורך.
לטענת עורך הסקר, "לרופאים כיום אין עמדה חזקה מספיק מול המטופלים. זה נושא לא מדובר וכנראה גם שלא מעורר מספיק עניין במערכת. הסקר מראה בפירוש שהרופאים מודעים לתופעה וחושבים שהיא בעלת ממדים גדולים. רופאים מודים שהם שולחים מטופלים רבים לבדיקות מיותרות. זה נושא שצריך לעלות על סדר היום".