דיווח: "כשל קטסטרופלי" בניסוי הטיל האיראני
גורמים רשמיים בארה"ב אומרים כי טיל ה"סימורג" ששיגרה איראן ויכול לשאת לוויינים ככל הנראה התפוצץ באוויר לפני שהגיע לחלל. בעקבות השיגור הטיל משרד האוצר האמריקני סנקציות על 6 חברות בנות של חברה איראנית שתורמת לתוכנית הטילים הבליסטיים
הטיל האיראני שיכול לשאת לוויינים לחלל ושוגר שלשום סבל מ"כשל קטסטרופלי" וככל הנראה התפוצץ באוויר לפני שהגיע לחלל. כך מסרו אתמול (ו') שני גורמים אמריקניים רשמיים לרשת "פוקס ניוז".
ביום חמישי דיווחה הטלוויזיה הממלכתית של איראן כי "מרכז החלל על שם האימאם חומייני נפתח רשמית בניסוי מוצלח בשיגור 'סימורג', המסוגל להציב בחלל לוויין שמשקלו עד 250 קילוגרם". כבר באותו יום אישר הפיקוד האסטרטגי של ארצות הברית כי הטיל לא הציב לוויין בחלל, אולם מידע מודיעיני שהתקבל אתמול מצביע על כישלון נוסף במאמציה של איראן להציב לוויין מבצעי בחלל - דבר שהיא לא הצליחה לעשות עד כה, על אף כמה ניסיונות בשנים האחרונות.
גורמי ממשל אמריקניים מודאגים זה זמן רב שהטכנולוגיה שמשמשת להצבת לוויינים בחלל עשויה להתאים גם לייצור טילים בליסטיים ארוכי-טווח שמסוגלים לפגוע בארה"ב. טיל ה"סימורג" ששוגר מבוסס על דגם הטילים הצפון-קוריאניים.
הטלוויזיה הממלכתית של איראן, כאמור, דיווחה כי הניסוי עבר בהצלחה. אולם סוכנויות ביון בארה"ב קבעו במהרה כי מדובר יותר בתעמולה מאשר עובדה. עם זאת, על אף הכישלון, הניסיון לשגר טיל מהווה הפרה של החלטה 2231 של מועצת הביטחון של האו"ם. כך מסרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית הת'ר נאוארט, שהוסיפה כי ארה"ב "מחשיבה זאת כהמשך פיתוח הטילים הבליסטיים".
הבית הלבן הודיע הלילה כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתכוון לחתום על צו אשר מטיל סנקציות חדשות על איראן, רוסיה וצפון קוריאה. מוקדם יותר, הצטרפו צרפת, גרמניה ובריטניה להודעה משותפת עם ארה"ב ולפיה שיגור הטיל האיראני אינו תואם את החלטת מועצת הביטחון.
בעקבות השיגור, הטיל אתמול משרד האוצר האמריקני סנקציות על שש חברות בנות של "שהיד המאט תעשיות", חברת מפתח איראנית שתורמת לתוכנית הטילים הבליסטיים של טהראן. זאת בתגובה ל"פעולות הפרובוקטיביות המתמשכות" של איראן, בהן שיגור הטיל.
רק החודש הטילה ארה"ב סנקציות כלכליות חדשות על איראן בשל תוכנית הטילים הבליסטיים, והדגישה כי "התנהגותה הרעה" של איראן במזרח התיכון מערערת כל תרומה חיובית שאולי הייתה להסכם הגרעין עם איראן שנחתם בשנת 2015.
הטלת הסנקציות הייתה איתות לכך שהנשיא טראמפ מעוניין להפעיל לחץ כבד יותר על איראן – מבלי לבטל את ההסכם בינה לבין שש המעצמות. בעבר התבטא טראמפ בחריפות שוב ושוב נגד ההסכם.