שתף קטע נבחר

 

"נזק סביבתי חמור": ביהמ"ש ידון בסגירת אתר המחזור ברקת בשוהם

מפעילי אתר ההטמנה הגדול במרכז לטיפול בפסולת בניין עתרו לביהמ"ש כנגד צו הסגירה שהוציאה מועצת שוהם. הקבלנים מזהירים מהשלכות כלכליות כבדות בעקבות הסגירה, וארגוני הסביבה מתריעים מפני נזק סביבתי

המאבק על אתר המחזור "ברקת" בשוהם מגיע הבוקר (א') לפתחו של בית המשפט. בית משפט השלום בראשון לציון ידון בעתירת מפעילי אתר המחזור נגד החלטת מועצת שוהם להוציא למקום צו סגירה. לטענת המתנגדים להחלטה, סגירת ברקת ללא מתן חלופה להטמנת הפסולת תגרום לנזק סביבתי כבד לכל האזור.

 

תיעוד מקומם: פסולת בניין בלב היער סמוך לאתר ברקת

 

אתר הפסולת ברקת הוא אתר ההטמנה הגדול ביותר באזור המרכז לטיפול בפסולת בניין. צו הסגירה שהוציאה מועצת שוהם לפני מספר שבועות אילץ חלק מהקבלנים שהיו מפנים את הפסולת למקום בצורה מסודרת, להתחיל ולהשליך את פסולת הבניין שלהם ברחבי הארץ. בעקבות עתירת המפעילים הוקפא הצו.

כמות פסולת הבניין המיוצרת בישראל מגיעה ל- 7.5 מיליון טון לשנה, מתוכה 3.6 מיליון פסולת בנייה. האתרים המוסדרים דוגמת ברקת קולטים כ-2.7 מיליון טון מהפסולת הזו. אתר ברקת קולט מדי יום בין 2,000 ל-1,500 טון פסולת. 1.5 מיליון טון מוצאים את דרכם לסביבה, לאתרים פיראטיים ואפילו לשמורות טבע ויערות.

 

בעקבות החלטת מועצת שהם הסבירו במשרד להגנת הסביבה כי הם פועלים כדי לתווך בין הגורמים השונים הקשורים בפעילות האתר (רשות מקרקעי ישראל - רמ"י, הרשות המקומית, החברה הכלכלית של מועצת שהם ומפעילי אתר ברקת), ואכן פעילות האתר הוארכה.

 

"קיים תא שטח נוסף מצפון לאתר הנוכחי, אותו רמ"י אמורים לשווק כאתר הטמנה עתידי. משרדנו רואה חשיבות ביציאה מהירה למכרז לתא שטח זה", אמרו במשרד. "המשרד מעוניין בפעילות האתר הקיים עד למיצוי נפח ההטמנה האפשרי, ובלבד שהפעילות תתבצע בהתאם לכל דין וללא מפגעים סביבתיים".

 

על רקע המחלוקת נשמעות טענות על כך שבמועצת שוהם לוטשים עיניים לאתר ברקת על מנת להקים במקום פארק מוטורי, תוכנית אותה פרסמה המועצה בגאווה לפני מספר שנים. במועצת שוהם מסבירים כי מדובר בתוכנית שלא קודמה עם השנים: "כיום, למרבה הצער, בשל המפגעים הסביבתיים והבריאותיים שנוצרו בשטח, לא ניתן להקים על הקרקע מתקנים ציבוריים כלל". למרות העובדה שצו הסגירה יוצר מפגעים סביבתיים קשים ברחבי הארץ, שכן פסולת הבניין הוגדרה כ"מכת מדינה" על ידי המשרד להגנת הסביבה, במועצה עומדים על שלהם ומבקשים לסגור את האתר.

 

שיקולי רשות מקומית אינם כוללים שיקולים רחבים

עמותת "אדם טבע ודין" ביקשה להצטרף להליך בבית משפט השלום בראשון לציון, שם יתקיים הדיון בנוגע לצו הסגירה. "הותרת צו הסגירה על כנו, וסגירת את ברקת ללא פתיחת אתר חלופי, תוביל לנזק סביבתי חמור ולפגיעה באינטרס הציבורי הרחב", נכתב בבקשה. בעמותה מבקשים להסביר מדוע יש לתת לאתר לפעול, לפחות עד שתימצא לו חלופה אחרת סבירה. לדבריהם המקרה הזה משקף בעיה עקרונית, "כאשר שיקוליה של רשות מקומית אינם כוללים שיקולים רחבים ברמה האזורית ואף הלאומית".

 

הנזקים והעלויות הכלכליות הכבדות של ההחלטה על צו סגירה משתקפים גם בתצהיר חבר הנהלת התאחדות הקבלנים שהוגש לבית המשפט. "משמעות סגירת האתר הינה שינוע ופינוי פסולת מאתרי בנייה במרכז למטמנות מרוחקות, תוך השתת העלויות העצומות הכרוכות בכך על כתפי הקבלנים ולבסוף על כתפי רוכשי הדירות, וזאת ללא הצדקה".

 

סגירת האתר אף עלתה בדיון בוועדת הפנים ואיכות הסביבה, אליו הוזמנו מפעיל אתר ברקת וראש מועצת שוהם גיל ליבנה.

 

במועצת שוהם מסרו: "אנו רואים חשיבות רבה בשמירה על איכות הסביבה והבטיחות במטמנה ומסביב לה. המשך פעילות המטמנה בדרך שבה נוהלה משמעה יצירת סכנות ואסון סביבתי, לצד זלזול בוטה בכל ערכאה מינהלית וחוקית. המטמנה פועלת ללא רישיון עסק מינואר 2017, נוכח הפרת הסכמים קודמים שנחתמו עם מועצת שוהם בנושאי תחזוקת ושיקום האתר". במועצה מסרבים כיום לקבל כל אפשרות להמשך פעילות האתר, למרות שלדבריהם לא יעשו בשטח כל שימוש. 

 

מפארק מיחזור פסולת הבניין ברקת נמסר בתגובה: "התנהלותו בנושא של גיל ליבנה, לכל אורך הדרך, היא לא פחות מתמוהה ומעוררת אין סוף סימני שאלה. ליבנה, המכהן גם כיו"ר ועדת איכות הסביבה של השלטון המקומי, פועל באופן מוזר, ובניגוד מובהק לאינטרס של מדינת ישראל, של תושבי גוש דן ושל השלטון המקומי שבשמו הוא פועל, ולא נותר לנו אלא לתהות על הגורם האמיתי להתנהלותו במקרה זה.

 

"ליבנה, החליט לחסל את פארק מיחזור ברקת הפועל באופן חוקי וכפועל יוצא מהחלטות ממשלת ישראל, מוגדר אף כ'מפעל חיוני' שאין ואסור לסגור אותו לא במצבי חירום ואפילו לא בשעת מלחמה. החלטה זו שנעשתה על ידו מבלי להסס, ומבלי להתייחס למשמעויות הכבדות הנובעות מצעד חד צדדי זה, דורשת ללא ספק בדיקה מעמיקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים