חוף נקי: איך מתחזקים את חופי ישראל?
המתרחצים שמבלים בחופי הים בעונת הרחצה ובעיקר בסופי השבוע, מותירים אחריהם הרים של אשפה ופסולת. שקיות האוכל, קשיות השתייה ומקלות הארטיק, שננטשים בחופים, מחוללים נזקים חמורים לסביבה הימית. איך בכל זאת מתחזקים את החופים בישראל? מה הן הפעולות היומיות שמבצעים צוותי החופים כדי להבטיח ים נקי ובטוח? צפו
בשיתוף עמותת אקואושן
עומס הנופשים בחופים, והתנהלות רשלנית מצד תיירים שלרוב אינם מודעים לנזקים, פוגעים אנושות בסביבה הימית. במסגרת הקמפיין הבינלאומי שמקיימים עמותת אקואושן, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה, מתקיימים מגוון פעילויות ניקיון והסברה במטרה לייצר מודעות בציבור בנוגע לחשיבות השמירה על החופים, הים ומשאביו.
לפי הערכות, בשנת 2050 מי הים בעולם יהיו עשירים יותר בשאריות פלסטיק מאשר בדגים חיים. מדי שנה מושלכים כ־20 מיליון טון של פסולת אל הסביבה הימית, דבר שגורם לנזקים בלתי הפיכים ליצורים שחיים בה.
איך בכל זאת מתחזקים את החופים בישראל? מה הן הפעולות היומיות שמבצעים צוותי החופים כדי להבטיח ים נקי ובטוח? צפו בכתבה
"קודם כל הסברה, שילוט, לקחת את הזבל איתכם", אומר אמיר חן, מנהל חוף פלמחים, רשות הטבע והגנים. "אנחנו מנקים פה פיזית. בדלי סיגריות, קשיות, בקבוקים, כוסות, הכל מרימים בידיים, הניקיון פה הוא ידני כדי בעצם לשמור על החול הזה כערך טבע. חלק מהבדיקות שאנחנו עושים כדי שיהיה למתרחצים חוף נקי הן בדיקות המים. בדיקות המים נלקחות פעם בשבוע, אנחנו שולחים אותן למעבדה באבו-כביר שבודקת את איכות המים". לדבריו, התוצאות של חוף פלמחים מאוד מאוד טובות, והמים מאוד איכותיים לשחייה.
ב-2003 האיזור הזה הוכרז כשמורת טבע. מה היה קורה אילו לא היו מכריזים עליו?
"היום היית רואה קודם כל חוף שחור. חוף שחור ממדורות, ככה אנחנו קיבלנו את המקום. מסמרים, חתיכות עצים, בטון, וכמובן המון פסולת שאנשים משאירים, היית רואה פה מפוזרת על כל החוף. תהנו, אבל בלי לפגוע בטבע".
אלי שוורצברג, מנהל אגף ים וחוף, ראשון-לציון מציין כי העבודה היא עבודה סזיפית. "דבר ראשון מנקים את החוף כי הציבור הישראלי לצערי הרב לא דואג לשמור עליו. פסולת שלך שהבאת אותה מהבית, לא צריך להבין כאן כלום, פשוט לקחת את אותה פסולת ולהשליך אותה לתוך האשפתון שנמצא בדיוק מטר ורבע ממך ולא להשאיר את הכל מפוזר. המצב לא משתפר, אנחנו רק מתגברים עוד ניקיון, מתגברים עוד ניקיון, אנחנו מפנים מדי יום כמויות אדירות של שקיות אשפה".
"אנחנו חוף מתועש", מוסיף. "כל מי שמגיע לכאן צריך להבין שהוא מגיע לחוף עירוני. יש פה מגוון רחב של פעילויות שאין אותן למשל אצל השכנים שלי מרשות הטבע והגנים ומנהלים חוף שהוא בעצם חוף טבעי. אתם תבואו לכאן בלילה אתם תראו משפחות אוכלות וחוגגות עד אור הבוקר, מה שאין להם בפלמחים". לדבריו, נפח העשייה בין תחזוק חוף עירוני לחוף לא עירוני הוא שמיים וארץ.
פרד ארזואן, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית: "הרשות המקומית נמצאת בכל הדרה בחופים המוכרזים. מציל, חובש, עובדי הניקיון. אבל בחופים הלא מוכרזים, תלוי ברשות המקומית, לא הכל מטופל בצורה מלאה. אנחנו מ-2005 השקנו תוכנית, תוכנית חוף נקי, כדי להעביר פידבק גם במובן הכלכלי, כלומר המקל והגזר, וגם במובן של מודעות לציבור, אנחנו מפרסמים את זה באתר האינטרנט שלנו לעיתונות כדי שהציבור יידע איפה הרשות שלו מנקה ואיפה היא לא מנקה".
דגל כחול - חוף נקי
אורלי בביצקי, מנהלת המחלקה החופית עמותת אקואושן מציינת כי לפני חמש שנים הגיעה לארץ תוכנית בינלאומית, תוכנית הדגל הכחול, בה צריכים לעמוד בסט קריטריונים שהוא סט קריטריונים בינלאומי. "אנחנו לא קבענו אותו בארץ, הוא נקבע בחו"ל, והוא נוגע להכל - גם לבטיחות והצלה, החינוך והמידע שהרשות המקומית מנגישה, נגישות נכים, קווי אוטובוס מגיעים לחוף ועוד. כשמגיע בעצם מתרחץ לחוף הוא יכול לזהות שהחוף עומד בקריטריונים כשמופיע בו דגל כחול מתנוסס". לדבריה, הדגל מתנוסס רק בעונת רחצה והוא מבהיר בעצם שכל המכלול של החוף נמצא ותקין באותו זמן".
בשיתוף עמותת אקואושן