שתף קטע נבחר

טמפו יוצאת מתאגיד המחזור אל"ה

התאגיד אל"ה, נמצא בבעלות 4 חברות המשקאות הגדולות בישראל, כשקוקה קולה, יפאורה ומי עדן עדיין מחזיקות בבעלות בו. כרגע יש לתאגיד מתחרה משמעותי אחד ולמרות פרישת טמפו - כוחו בשוק עדיין גדול. רשות ההגבלים העסקיים: "הבעלות המשותפת יוצרת חסם עבור החברות למעבר למתחרה בתחום האיסוף והמחזור"

חברת טמפו יוצאת מהבעלות המשותפת שלה עם מתחרותיה בתאגיד המחזור: רשות ההגבלים העסקיים הודיעה היום (א') כי בית הדין להגבלים עסקיים אישר את המתווה המוסכם אליו הגיעה הממונה על הגבלים עסקיים עם תאגיד המחזור אל"ה, לאישור המשך פעילות אל"ה, בכפוף ליציאתה של טמפו משקאות בע"מ מהבעלות בתאגיד. מדובר בהסכם פשרה בין הצדדים, שעדיין מותיר לאל"ה יתרון על כל מתחרה אחר בשוק.

 


בקבוקים למחזור: תאגיד אל"ה (צילום: אורי דוידוביץ' ובראל אפרים) (צילום: אורי דוידוביץ' ובראל אפרים)
בקבוקים למחזור: תאגיד אל"ה(צילום: אורי דוידוביץ' ובראל אפרים)

 

אל"ה הוכרז כמונופול מפני שהוא שולט בלמעלה מ-50% משירותי המחזור. יש לו מתחרה משמעותית אחת - חברת אסופתה. אל"ה מוחזקת על-ידי ארבעה החברות המרכזיות בתחום המשקאות: החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה קולה ישראל), טמפו, יפאורה-תבורי ומעיינות עדן (מי עדן), שהן גם הלקוחות הפוטנציאליים הגדולים של תאגידי איסוף ומחזור מיכלי משקה.

 

מהרשות נמסר כי: "טמפו מחזיקה בנתח שוק ניכר בתחום המשקאות, ויציאתה מהבעלות המשותפת באל"ה תפנה ביקוש משמעותי לשירותי איסוף ומחזור. ביקוש פוטנציאלי זה צפוי ליצור דינמיקה תחרותית בתחום".

 

ברשות מסרו שכניסתה של אסופתה לתחום, העמידה בספק את הצורך בהמשך קיומו של תאגיד מחזור המוחזק במשותף על ידי ארבע יצרניות המשקאות הגדולות בישראל. התאגיד נדרש לבקש מדי כמה שנים מבית הדין להגבלים עסקיים לאשר ההחזקה המשותפת של ארבע יצרניות המשקאות הגדולות בו.

 

"רוב רובו של הביקוש לאיסוף ומחזור מכלי משקה חסום לתחרות"

ב-2016 ביקש לאשר שוב את הבעלות המשותפת ל-5 שנים נוספות. מהרשות נמסר כי "בדיקת הרשות העלתה, כי הבעלות המשותפת של ארבע יצרניות המשקאות הגדולות באל"ה יוצרת חסם עבורן למעבר למתחרה בתחום האיסוף והמחזור. כתוצאה מכך, רוב רובו של הביקוש לאיסוף ומחזור מכלי משקה חסום לתחרות, ונוצר חסם כניסה והתרחבות למתחרים חדשים בתחום. לפיכך, המליצה הממונה לבית הדין בחודש מאי 2016 לא לאשר את פעילות אל"ה. הקושי שראתה הממונה היה נעוץ במבנה הבעלות של אל"ה, שבמסגרתו חברו יחד ארבעת יצרני וייבואני המשקאות הגדולים בישראל.

 

"הממונה ואל"ה הגיעו למתווה מוסכם אשר נותן מענה לחשש התחרותי עליו הצביעה הממונה, ובה בעת מונע פגיעה באיסוף ומחזור מכלי המשקה. לפי המתווה המוסכם, אל"ה תוכל להמשיך בפעילותה, אם חברת טמפו תחדל לכהן כבעלת מניות באל"ה, כך שארבע היצרניות לא יחזיקו עוד יחדיו באל"ה. יציאת טמפו מהבעלות באל"ה, בהתחשב בנתח השוק שלה כלקוחה בתחום איסוף ומחזור מיכלי משקה, תיצור תמריץ לכניסת מתחרים חדשים לתחום איסוף ומחזור מכלי משקה, ובמקביל צפויה ליצור דינמיקה תחרותית בין תאגידי המחזור שיתחרו על ליבם של היצרנים שאינם בעלים של אל"ה. במבנה שוק תחרותי יכולה להתפתח תחרות על ייעול, פיתוח וחדשנות באיסוף ומחזור מכלים, דבר שעשוי להביא לירידה בעלויות ובמחיר ולעלייה באיכות השירות ליצרנים ולספקי המיכלים הריקים".

 

למרות זאת, נתח השוק של 3 החברות שנשארו באל"ה, גדול מנתח השוק של טמפו כך שעדיין יש לאל"ה יתרון גדול שיקשה על מתחרים. ברשות טוענים שבמקביל ליציאתה של טמפו מהבעלות באל"ה, המשך פעילות התאגיד הותנה במספר תנאים מוסכמים, ובכללם שכל יצרן או יבואן רשאי לקבל ממנה שירותים בתנאים שוויוניים. נקבע שהסכמים עם מקבלי השירותים מהתאגיד יוגבלו לשנה.

 

מתאגיד המחזור אל"ה נמסר: "אל"ה מברכת על החלטת בית הדין להגבלים עסקיים על מתן האישור להמשיך ולעסוק במהלך השנים הקרובות בפעילות איסוף ומיחזור מכלי המשקה בישראל.

 

"אל"ה פועלת בשיתוף פעולה עם כלל לקוחותיה למען השגת המטרה המשותפת של קידום המחזור בישראל, שכבר זוכה להצלחה רבה ועומד בכל קנה מידה למיחזור עולמי, ומעמיד את אל"ה בשורה אחת עם המדינות המובילות בעולם בתחום מחזור הבקבוקים.

 

"ההצלחה הינה פרי של שנות השקעה רבות בכל מוסדות החינוך וגני הילדים, הסברה לציבור הרחב ויצירת תשתית תפעולית ארצית בהשקעות של עשרות מיליוני שקלים. אנו נמשיך לפעול למען הגברת המיחזור בישראל והמשך המודעות גם בשנים הבאות".

 

ירון ברדוגו, מנכ"ל תאגיד המיחזור אסופתא אמר בתגובה "בכל שנה נמכרים בישראל למעלה מ-1.8 מיליארד בקבוקים ופחיות, מתוכם כ-400 מיליון פחיות שתיה. מאז כניסתו של חוק הפיקדון לתוקף נאספים למעלה מ-80% מהבקבוקים הקטנים והפחיות ומועברים למיחזור. זאת לעומת פחות מ-25% מהבקבוקים המשפחתיים. מדובר בפגיעה ממשית באיכות הסביבה ובעלויות איסוף והטמנה גבוהות העולות לעיריות, ולציבור.

 

"אנו מברכים על החלטת הממונה על ההגבלים ומאמינים כי ההחלטה לפרק את הבעלות על תאגיד אל"ה המתבטאת בניתוקה של חברת טמפו כבעלת מניות באל"ה (לצד קוקה קולה ויפאורה תבורי) תיפתח תחרות הוגנת ובריאה אשר תטיב עם כלל הציבור תאגיד אסופתא ערוך ומוכן לספק את שרותיו לחברה כמו טמפו המהווה חלק משמעותי משוק המשקאות במדינת ישראל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים