מדינה בוערת: ונצואלה אדומה - בעיקר מדם
האיחוד האירופי מגנה, ארה"ב מאיימת בסנקציות על מגזר הנפט והרחובות מדממים מעימותים אלימים בין אנשי האופוזיציה לכוחות הביטחון: נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ובעלי בריתו "זכו" בכל 545 המושבים של האסיפה המחוקקת החדשה שהקימו במקום הקונגרס שבשליטת האופוזיציה. מתנגדי המשטר מבטיחים להמשיך במחאה אחרי ההצבעה ה"מזויפת" ו-10 ההרוגים
האיחוד האירופי גינה היום (יום ב') את השימוש המוגזם ולא פרופורציונלי בכוח" מצד כוחות הביטחון של ונצואלה נגד אנשי האופוזיציה שמוחים ברחובות. אמש, לפי טענת הרשויות, נהרגו עשרה בני אדם בעימותים בין מתנגדיו של הנשיא ניקולס מדורו לבין אנשי אכיפת החוק.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אתמול היה אחד הימים הקטלניים ביותר במדינה הדרום אמריקנית מאז פרוץ המחאות ההמוניות בתחילת אפריל. האופוזיציה החרימה את משאל העם שיזם מדורו להקמת אסיפה מחוקקת עליונה שתפקח על כל רשויות השלטון ותעניק לנשיא סמכויות נרחבות ובלתי מוגבלות, ובמהלך יום ההצבעה פרצו עימותים עם לא מעט נפגעים.
"ונצואלה בחרה באופן דמוקרטי מוסדות לגיטימיים שתפקידם לעבוד ביחד ולמצוא דרך משא ומתן פתרון למשבר הנוכחי. אסיפה מחוקקת שנבחרת בנסיבות מוטלות בספק ואלימות אינה יכולה להיות חלק מהפתרון", נמסר בהודעת שירות החוץ של האיחוד האירופי. בהודעה לא נמסר אם גוש המדינות האירופי שוקל להטיל סנקציות נוספות על ונצואלה, כפי שהבטיחה ארצות הברית לעשות.
השלטונות: 8.1 מיליון אזרחים הצביעו, האופוזיציה: רק 2.5 מיליון הצביעו
מפלגת השלטון הסוציאליסטית בוונצואלה הבטיחה שגוף העל החדש יתחיל להעביר חוקים במהירות. הנשיא מדורו התעקש שהאסיפה המחוקקת החדשה תביא שלום לאחר ארבעה חודשי מחאה שבמהלכם נהרגו יותר מ-120 בני אדם.
ועדת הבחירות בוונצואלה מסרה ש-8.1 מיליון אזרחים הצביעו אמש במשאל העם, ואילו האופוזיציה טוענת שרק 2.5 מיליון הצביעו בקלפיות ושבכלל ההצבעה הייתה מלווה בזיופים ובאי סדרים ושקלפיות רבות היו בכלל שוממות ואיש לא הצביע בהן.
מבקריו של מדורו טוענים שמשאל העם שנערך אמש להקמת אסיפה מחוקקת נועד לתפוס את השלטון בכוח, ולשמור אותו בכיסאו למרות המשבר הכלכלי החריף בוונצואלה, המחסור במזון, הרעב שהוביל למקרים רבים של תת-תזונה במדינה של כ-30 מיליון תושבים.
הצבעה שעלולה לפגוע עוד יותר בכלכלת המדינה הדרום אמריקנית
ההצבעה בוונצואלה עשויה כנראה לפגוע עוד יותר בכלכלת המדינה, בייחוד אם ארה"ב, שוק מרכזי לנפט של המדינה הדרום אמריקנית, תחליט להטיל על קראקס סנקציות כלכליות. כמו כן, משקיעים זרים עלולים להפסיק להשקיע במדינה בשל חששם מהלגיטימציה של עסקות כלכליות שמתבצעות בה בתמיכת האסיפה המחוקקת החדשה.
"האסיפה המחוקקת תתחיל מיד את עבודתה", אמר דיוסדאדו קאביו, סגן יו"ר המפלגה הסוציאליסטית, במהלך עצרת ניצחון לילית בקראקס שנערכה לאחר פרסום התוצאות שבה השתתפו זמרים, רקדנים וכן הנשיא מדורו שנשא נאום ניצחון בפני הקהל המשולהב. "בוקר טוב ונצואלה. יש לנו אסיפה מחוקקת!", צעק הנשיא. "אני מבקש מבני ארצנו להתאחד כדי שהאסיפה תוכל להיות מקום לדיאלוג".
מנהיג האופוזיציה: "שלב חדש של מאבק מתחיל"
המפלגה הסוציאליסטית ובעלי בריתה זכו בכל 545 המושבים באסיפה החדשה שתחזיק בסמכות לכתוב מחדש את חוקת המדינה, לפזר מוסדות מדינה כמו למשל הקונגרס שנמצא בשליטת האופוזיציה, ולהדיח עובדי ציבור סוררים. "האסיפה המחוקקת לא תפתור אף אחת מבעיות המדינה, המשמעות שלה זה יותר משבר", אמר מנהיג האופוזיציה אנריקה קפרילס במסיבת עיתונאים, וקרא אמש לסבב חדש של הפגנות מחאה שיחל היום. "החל ממחר, שלב חדש של מאבק מתחיל", הוא אמר.
מדינות באזור, בהן ארגנטינה ומכסיקו, גינו בתקיפות את ההצבעה בוונצואלה, כמו גם קנדה וספרד. מדינות אחרות בעולם סירבו להכיר בתוצאות ההצבעה.
סגן יו"ר המפלגה הסוציאליסטית קאביו אמר שישיבות האסיפה המחוקקת החדשה ייערכו באותו מקום שבו שוכן כיום הקונגרס הנוכחי, שבו כאמור יש לאופוזיציה רוב מאז הניצחון המוחץ בבחירות ב-2015.
"הם בועטים אותנו מחוץ לדלת, אנחנו נבוא דרך החלון", אמר איש מפלגת השלטון. "לעולם לא ניכנע. אנחנו מתעקשים ומתעקשים עד שננצח. היום אנו חשים מנצחים".
האופוזיציה בוונצואלה ארגנה החודש משאל עם לא רשמי על תוכניתו של מדורו להקמת אסיפה חוקתית, ויותר מ-7 מיליון מצביעים דחו את התוכנית ותמכו בהקדמת הבחירות לנשיאות המדינה.