הפיתוחים הטכנולוגים של חיל האוויר לאוטיסטים
חיילים ובוגרים של היחידה הטכנולוגית של חיל האוויר פיתחו אמצעים טכנולוגים שאמורים לסייע לאוטיסטים. בין הפיתוחים הזוכים: התקן המסייע להתאים עוצמת קול ומערכת לניהול ולימוד סדר פעולות
כלי נגינה מבוסס תנועה המסייע בהבעת רגשות, התקן המסייע להתאים עוצמת קול וגם מערכת לניהול ולימוד סדר פעולות - הם שלושת הפיתוחים הזוכים בהאקתון ראשון שבו פותחו אמצעים טכנולוגיים לשיפור חיי ילדים ובוגרים עם אוטיזם. ההאקתון שבו השתתפו חיילי ובוגרי יחידת אופק של חיל האוויר התקיים במשרדי חברת פלייבאז בתל-אביב.
85 חיילים ובוגרי יחידת אופק, בשיתוף עם הורים לילדים על רצף האוטיזם, אנשי מקצוע של אלו"ט, ומתנדבים מתעשיית ההייטק, עבדו במשך יותר מ-24 שעות על הפיתוחים, שאמורים לסייע בפעולות של אלו הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי.
השופטים בהאקתון בחרו מבין 12 הפרויקטים בשלושה מצטיינים. כלי נגינה מבוסס תנועה המסייע בהבעת רגשות (Music Motion): פתרון זה בא לתת מענה לקושי של ילדים ובוגרים עם אוטיזם בהבעה עצמית והבעת רגשות. צוות המפתחים המתנדבים פיתח כלי נגינה מבוסס תנועה, הכולל מסך שעליו מצולמת דמות המשתמש ועיגולים צבעוניים.
כל תנועה "מזיזה" עיגול אחר על המסך, ומשמיעה צליל שונה. לצד הצלילים המופקים על ידי המשתמש, יש אופציה לבחור מקצבי רקע, כך שגם משתמש שרק מתחיל להתאמן בכלי - יפיק מנגינה שתהיה נעימה לסביבה, וחווייתית עבורו, ולאט לאט יוכל ליצור מנגינות מורכבות מיותר צלילים ומקצבים.
התקן המסייע להתאים עוצמת קול (Ponen): ילדים רבים על הרצף מדברים לעיתים בעוצמת קול גבוהה מדי, מה שמקשה על התקשורת המילולית אתם. הורים מספרים, שזה דבר שגורר מתחים ועימותים. הפתרון שפותח בהאקתון, מוצא אינדיקציה לעוצמת קול ותדירות, ומתריע בזמן שעוצמת הדיבור של הדובר עוברת את "התדר הרצוי". הילד מקבל את הפידבק, הופך מודע לעוצמת הקול ולומד להתאים אותה לתדר הרצוי.
מערכת לניהול ולימוד סדר פעולות (ToDoDo): על מנת לבצע פעולות כמו צחצוח שיניים, הכנת כוס שוקו, הכנת תיק לבית הספר, ילדים רבים על הרצף צריכים ללמוד את הפעולה בצורה שמפרקת אותה למספר תתי-פעולות, וגם לזכור מתי לעשות אותה.
כיום הדבר נעשה באמצעות כרטיסיות שמדפיסים ומדביקים על הקיר או במקומות שונים שבהם מתבצעות הפעולות. הפתרון שפותח: שעון יד שייתן התראות שונות בצלילים שונים ויסייע לילדים לנהל את עצמם וללמוד את סדר הפעולות על מנת שיוכלו להיות עצמאים יותר.
עוד פיתוחים: מאמן הבעות פנים לרגשות, כלי המסייע למבוגר שיוצא עם קבוצת ילדים אוטיסטים לשמור עליהם יחד שלא ילכו לאיבוד ("ביחד", Stay Together), תיק וירטואלי המרכז את הטיפול והסטטוס של הילד, אפליקציה חכמה לבניית משפטים בטאבלט או בטלפון (משלימה משפטים כמו בחיפוש של גוגל) מבוסס תמונות
יו"ר אלו"ט, עמוס שפירא, אמר: "מרגש לראות כיצד אנשים צעירים ומוכשרים אינם שוכחים את אלה שהחיים פחות היטיבו עמם. ההתגייסות של עמותת אופקים ויחידת אופק ראויה לכל הערכה; כאזרח, כיו"ר אלו"ט וכיוצא חיל האוויר בעצמי, אני גאה בפעילות זו ומודה באופן אישי לכל אחד מהמתנדבים".
יו"ר עמותת בוגרי אופק, ארקדי גורביץ': "פלייבאז הייתה המקום הכי לוהט בתל אביב בסוף השבוע הזה. הצלחנו ליצור אווירה מחשמלת בזכות המשתתפים והמנטורים. הראינו את הערך של שילוב של טכנולוגיה עם המגזר השלישי בזכות התוצרים המדהימים שיצאו מהאירוע".
בין האורחים והשופטים היו: אהרון אהרון - מנכ"ל הרשות הלאומית לחדשנות ולשעבר מנכ"ל אפל ישראל, יוסי ורדי, עמוס שפירא - יו"ר אלו"ט, עינת קסוטו שפי - מ"מ מנכ"ל אלו"ט, ארקדי גורביץ' - יו"ר עמותת בוגרי אופק, איזי בורוביץ' – חבר המועצה הציבורית אלו"ט, ד"ר ניר ויסבורט - סמנכ"ל מוצרים ודאטה בחברת פלייבאז, מפקדי יחידת אופק חיל האוויר, ונציגי חברות הייטק שתרמו להאקתון, בהם: נתן ברק - מנכ"ל אמפרסט מערכות (mPrest), ד"ר עודד מרגלית, ראש מרכז המצוינות של IBM לאבטחת סייבר, נציגי חברות Dell EMC, Samsung NEXT, Interblog ואורחים נוספים.