לא חג' שמח לכולם: עולי הרגל האיראנים שבים למכה, הקטארים בספק
עונת העלייה לרגל לסעודיה בפתח: למרות הקרע הסעודי-איראני ואחרי בשנה שעברה החרימו האיראנים את העלייה לרגל למכה, השנה הם קיבלו אישור לשוב. מנגד, החרם האזורי על קטאר עשוי למנוע מעולי הרגל הקטארים לקיים את המצווה האיסלאמית משום שסעודיה לא הודיעה שהיא ערבה לביטחונם
הקטארים חוטפים מכה נוספת ועשויים להישאר מחוץ למכה: עונת העלייה השנתית לרגל למכה נמצאת ממש בפתח, אך במקום חגיגה גדולה העולם המוסלמי מפולג והמצווה הקדושה מנוצלת לצרכים פוליטיים על ידי הכוחות השונים במדינות ערביות ואיסלאמיות.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הבשורה הגדולה השנה מגיעה מכיוונם של עולי הרגל האיראנים ששבים לסעודיה, אחרי שבשנה שעברה הורה להם מנהיגם הרוחני העליון, אייתוללה עלי חמינאי, להחרים את החג'. הסיבה לחרם האיראני הייתה האסון הקשה ב-2015 בעת העלייה להר ערפאת במכה, אז נרמסו למוות מאות עולי רגל איראנים. האסון הקטלני החריף את היחסים בין ריאד לבין טהרן, שממילא היו מתוחים מאוד, לשפל חסר תקדים.
השנה, למרות הניתוק ביחסי איראן-סעודיה וחילופי האשמות הקשים בין מנהיגת העולם השיעי לבין מנהיגת העולם הסוני, הגיעו הצדדים לסיכום שיאפשר את חזרתם של עולי הרגל האיראנים.
יחסי סעודיה-איראן עכורים - עד החג'
"נושא החג' נפרד מעניין ניתוק היחסים המדיניים בין סעודיה לאיראן", הסביר קאדי עסכר, ראש משלחת החג' האיראנית, שהעריך שלפחות 86 אלף איראנים ישתתפו השנה בחג' בסעודיה.
המנהיג הרוחני העליון של איראן חמינאי נפגש עם מארגני העלייה לרגל לסעודיה ונתן להם את ברכת הדרך. חמינאי דיבר על חשיבות האחדות האיסלאמית והאחדות בין המוסלמים, אך במקביל סיפק אמירה שנויה במחלוקת שהחג' הוא ההזדמנות הטובה ביותר כדי שהאומה המוסלמית תנקוט עמדה ביחס למה שמתרחש במסגד אל-אקצה. אמירתו נתפשה בכלי תקשורת בסעודיה כניסיון להפוך את החג' לעניין פוליטי וזכתה לגינוי מצד מועצת חכמי הדת המוסלמים הבכירים שהתכנסו באבו דאבי בראשות השייח של מוסד אל-אזהר במצרים. "חכמי הדת נגד הפגיעות של ישראל במסגד אל-אקצה", מסרה המועצה הדתית, אך הוסיפה שהיא דוחה את הקריאות המגמתיות להפגין למען אל-אקצה במסגרת החג'.
בשעה שעולי הרגל האיראנים שבים למכה, מי שמסתמנים כ"קורבנות הגדולים" של החג' השנה הם עולי הרגל הקטארים. הדבר אינו מפתיע לאור הקרע העמוק באחרונה בין קטאר לבין סעודיה. נזכיר שבחודש יוני החליטו סעודיה, בחריין, איחוד האמירויות ומצרים לנתק את יחסיהן עם קטאר בשל תמיכתה, לטענתן, בטרור באזור. בריאד כבר הודיעו ב-20 ביולי שחרף המשבר הם יאפשרו לעולי רגל קטארים להגיע ולקיים את אחת מחמש מצוות האיסלאם, אולם בקטאר טוענים כי סעודיה מציבה מכשולים בכך שלא ערבה בפני הקטארים לביטחונם של עולי הרגל.
קטאר גם התלוננה בפני האו"ם על היעדר הערבות הסעודית והדבר הכעיס את ארבע המדינות שמחרימות אותה. שר החוץ הסעודי אמר שהבקשה של קטאר לבנאם את החג' ואת המקומות הקדושים "משולה להכרזת מלחמה נגד סעודיה". קטאר דחתה את הטענות נגדה ושר החוץ שלה מוחמד עבד אל-רחמן אל תאני אמר שמדובר בפברוקים תקשורתיים ובהמצאת סיפורים שאין בהם דבר. "קטאר לא נקטה שום מהלך שעשוי להפוך את סוגיית החג' לסוגיה בינלאומית", הוא אמר.
בשעה שהצדדים ממשיכים להתקוטט, לא ברור עדיין עם עולי הרגל הקטארים יגיעו בסופו של דבר לחג' השנה בסעודיה.