שתף קטע נבחר
 

קרע וירטואלי: הביטקוין מתפצל לשני מטבעות

המשבר בקהילת המטבע הווירטואלי הגיע לשיאו - והביטקוין יפוצל למטבע סטנדרטי ולמטבע מקביל בשם Bitcoin Cash. המטרה: לאפשר ייצור של יותר מטבעות, יותר מהר - ולמשוך יותר סוחרים. עדיין לא ידוע מה יהיה שוויו של המטבע החדש

תארו לכם שבנק ישראל ומשרד האוצר היו חווים קרע כה עמוק בניהול המטבע הלאומי – השקל, שהשניים היו מחליטים להפוך את השקל לשני מטבעות שונים ושכל אחד ינהל אותו כרצונו. זה מה שקורה היום עם הביטקוין, המטבע הווירטואלי הוותיק ביותר שנוצר ב-2008 ושנסחר היום ב-2,800 דולר.

 

הסכסוך בקהילת הביטקוין נמשך כבר שנתיים; היה נראה כי שיאו הגיע בשבוע אחד במרס האחרון, בו איומים על פיצול הפילו את המטבע ב-25% תוך ימים ספורים. הוויכוח היה כה עז שהוא כונה "מלחמת אזרחים" ונחשב לתחילת הסוף של המטבע - אך בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסכמות מסוימות והפסקת אש הוכרזה.

 

המחלוקת בין הפלגים נוגעת לאופן שבו יש לפתור את המגבלות הקיימות של הגודל המקסימלי של בלוק (היכן שעסקאות באמצעות המטבע מתועדות) ובפעול היקף העסקאות האפשריות (כ-7 עסקאות בשנייה). מי שמנהל את הבלוק הם הכורים שמפיקים את המטבעות שנוצרים בזמנים קובעים מראש שהוגדרו עוד ב-2008. עם הפופולריות הגוברת של הביטקוין, מגבלת גדול הבלוק הפכה את השימוש בו לאיטי מדי, בעולם התשלומים בכלל ובפרט בעולם הדיגיטלי שבו הוא מתקיים.

 

בסופו של דבר שני הצדדים הסכימו שלא להסכים - ובחרו לבצע פיצול (Hard Fork). אם מספיק כורים רוצים, ניתן לבצע סטייה קבוע בשרשרת הבלוקים של הביטקוין ובפועל יצירת מטבע חדש מתחרה – Bitcoin Cash. מהלך טכני שבפועל לא משפיע על מטבע הביטקוין המוכר. הפרוטוקול של המטבע החדש אמור לאפשר הגדלת נפח עסקאות ויהפוך אות השימוש במטבע לקל וזול יותר לשימוש. מי שהחזיק במטבעות ביטקוין, יחזיק בסוף הפיצול באותה כמות של מטבעות ביטקוין Cash. שווי המטבע החדש תלוי רק בהיקף ההשתתפות של הכורים, כמו גם הביקושים, ככל שיהיו ולמעשה אין דרך לדעת מה יהיה עתידו.

 

זו אינה יוזמת ההיפרדות הראשונה: לפניה קמו פרויקטים בשם Bitcoin Unlimeted וביטקוין קלאסי שניסו לבצע שינויים דומים, אך לא הבשילו לפיצול מלא. המטבע את'ר, השני בגודלו מבחינת שווי שוק, חווה גם הוא פיצול בעברו הרחוק והיום ניתן למצוא שני סוגי מטבעות – את'ר ואת'ר קלאסי שנסחרים בפלטפורמות השונות.  

 

בתוך כך, איגוד הביטקוין הישראלי יצא באזהרה למשקיעים מפני גל הנפקות ה-ICO. באיגוד יצאו בהודעה מפורטת ממה יש להיזהר עם התגברות הפופולריות של הנפקות מסוג אלו. בין היתר מציינים באיגוד את חוסר ההגנה למשקיעים הקיימת היום בשיטה זו ובעיית בקיאות בתחום שמקשה על היכולת להבין מה ערך המטבעות המונפקים. בין הנקודות שמציעים באיגוד לשים לב אליהם הם קיומה של מכסת גיוס סופית, הזהרות משיווק אגרסיבי, מעקב אחר התפתחות הרגולציה בתחום ובדיקה האם יש מוצר ראשוני.

 

הנפקות ICO הן ראשי תיבות של Initial Coin Offering או בעברית: חלוקה ראשונית של אסימונים. באיגוד מסבירים, כי המונח שאול מהנפקות בורסאיות המכונות IPOs - תהליך בו חברות מגייסות השקעה מהציבור תמורת מניות שמייצגות בעלות ומקנות זכויות שונות כגון השתתפות ברווחים. באופן דומה, חברות המפתחות מיזם מגייסות כספים מהציבור ע"י הנפקת אסימונים (tokens), שהם מטבעות דיגיטליים היושבים על גבי שרשרת הבלוקים של מטבע קיים, כגון ביטקוין או אתריום. זאת מתוך ההבנה שאם המיזם יצליח, ערך האסימונים יעלה והמשקיעים ירוויחו מכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים