עיריית קריית גת נגד המדינה: מפרה הסכם הגג
העירייה עתרה לבג"ץ בטענה כי המדינה לא מעמידה תקציבים להסכם הגג, במסגרתו ייבנו 7,500 יחידות דיור בשכונת כרמי גת. בשבוע שעבר פנתה המדינה למשנה ליועמ"ש וטענה כי העירייה היא זו שמפרה את ההסכם
עיריית קרית גת הגישה הבוקר (ד) עתירה לבג"ץ כנגד משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בדרישה שהמדינה תעמיד את התקציבים להם היא מחוייבת כלפי העיר במסגרת הסכם הגג שנחתם עימה בשנת 2013. בשבוע שעבר פנתה רשות מקרקעי ישראל פנתה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, בטענה להפרות חוזרות ונשנות של הסכם הגג על ידי העירייה.
מדובר בהסכם הגג הראשון שנחתם בערים בארץ ושקבע הקמת כ-7,500 יח"ד (כולל תוספת יחידות דיור בהליכי הקלה) בפרויקט כרמי גת בעיר. המשמעות היא הגדלת אוכלוסיית העיר קריית גת ב-50% לפחות תוך פרק זמן של בין שלוש לחמש שנים. רוב הדירות שווקו מאז למכירה והראשונות שבהן מתוכננות לאכלוס בעוד כחודשיים - באוקטובר הקרוב.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד יעקב כהן ממשרד יעקב כהן, ירון שביט עורכי דין ועו"ד אמיר קדרי ממשרד טל, קדרי, שמיר ושות', טוענת העירייה כי מכיוון שמדובר בהסכם הגג הראשון שנחתם ללא ניסיון מוקדם של המדינה, הקצתה המדינה תקציבים חסרים בכל הנוגע להקמת מבני ציבור ומבני חינוך, פיתוח תשתיות והוצאות ניהול הפרויקט ופיתוח התשתיות. זאת בהשוואה לצרכים בפועל ובהשוואה להסכמים מאוחרים יותר שנחתמו עם עיריות אחרות.
לפי העיריה, החוסר התקציבי הינו בהיקף של מאות מיליוני שקלים ונמוך ללא כל פרופורציה ביחס לסכומים הנדרשים להקמת מבני ציבור, תשתיות תחבורה, פארקים, חיזוק העיר הוותיקה ותקורות. עוד נטען כי רשות מקרקעי ישראל ומשרד האוצר התחייבו בפני העירייה להשוות את התנאים לאלה שניתנו בהסכמים מאוחרים, אולם התחייבות זו לא קוימה.
עוד טוענת העירייה כי גם את מרבית הסכומים אליהם התחייבה המדינה היא אינה מעבירה, כאשר המשרדים השונים לא מעבירים את המימון הדרוש לטיפול בתחום אחריותם או שמעבירים באיחור ניכר, למשל, תקציב משרד הרווחה לבניית מעונות ותקציב משרד החינוך לגני ילדים ובתי ספר. "בעטיים של אלה עלול להיגרם מצב בו דיירים יתאכלסו בשכונה החדשה מבלי שקיימות בה תשתיות מינימליות שישרתו אותם ואת ילדיהם", טוענים בעירייה.
לטענת העירייה קיימים כשלים בעמידת המדינה בהתחייבותה כלפי העיר ובהם היעדר הקצבה לבניית תשתיות חינוך, מבני ציבור ופארקים כמובטח לתושבים, היעדר תיקצוב להשקעה ופיתוח תשתיות בעיר הוותיקה, היעדר תיקצוב הולם לתקורות העצומות הנדרשות לעירייה בגין פיתוח התשתיות וביצוע ההסכם על תנאיו, וכן עיכוב משמעותי בהקמת שני המחלפים בכניסות לשכונה החדשה שבאחריות הממשלה וכן דרכי הגישה אל השכונה וממנה.
עוד טוענת העירייה כי עד כה היא עמדה בכל ההתחייבויות שנטלה על עצמה בהסכם הגג להקמת כרמי גת ובהסכמי הפיתוח מול היזמים, לרבות לגבי ביצוע הפיתוח במועדים שסוכמו, היערכות הנדסית כולל רישוי בפרקי הזמן המתחייבים על-פי ההסכם, היערכות לקליטת תושבים ואיכלוסם, קידום תכנון וביצוע מוסדות חינוך וציבור ועוד. לצד עמידתה בהתחייבויותיה, דחפה העירייה וקידמה את הטיפול בחסמים מהותיים שאינם באחריותה ואשר גורמים ממשלתיים שונים התרשלו והתחמקו מהטיפול בהם.
ראש העיר קרית גת, אבירם דהרי, מסר כי "התנהלות המדינה בכל הקשור להסכם הגג שנחתם עם קרית גת חריגה. קיים פער עצום ומקומם בין התחייבויות המדינה שניתנו לעירייה לבין האופן בו נהגה המדינה. קריית גת מתנהלת באחריות תקציבית ולא תיגרר לגירעונות ענק.
"קרית גת היתה הראשונה להתגייס ליוזמת הסכמי הגג, תוך שהעירייה ותושביה מפנים משאבים רבים להקמת כ 7,500 יחידות הדיור עליהן התחייבה בהסכם. לכל אורך הדרך נאלצנו להתגבר על קשיים שנבעו מכך שאנחנו היינו החלוצים בתחום, וכעת התחושה שהיא שלא רק שנשכבנו על הגדר שמעליה עברו מאז עיריות רבות – אלא שלבסוף המדינה הותירה אותנו מאחור. המדינה לא הותירה ברירה בידינו ונאלצנו להגיש את העתירה".
"העירייה הופכת את היזמים לבני ערובה"
בשבוע שעבר פנתה כאמור רשות מקרקעי ישראל למשנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה ליישוב הסכסוך מול העירייה, וטענה להפרות חוזרות ונשנות של הסכם הגג בעיר. בפניה נטען כי הרשות עמדה בכל התחייבויותיה במסגרת ההסכם, וכי "העירייה מפרה ברגל גסה את הסכם הגג עליו חתמה כמו גם הסכם נוסף שנחתם אחריו, תוך שהיא הופכת את היזמים שזכו במכרזי רמ"י לבני ערובה במטרה לדרוש כספים שאינם מגיעים לה".
עוד נטען, כי העירייה מסרבת לחתום עם יזמים על הסכמים לפיתוח תשתיות ואף מונעת מהם לפתוח תיק רישוי, תוך שהיא עושה שימוש לרעה בסמכויותיה המנהליות. כמו כן העירייה מעכבת עבודות פיתוח ונמנעת מהוצאת מכרזים לעבודות אלה על אף מכתבים והתראות שנשלחו אליה מהרשות.
במכתב ששגרה רשות מקרקעי ישראל אל היועץ המשפטי, מוזכרות הפרות ההסכמים מצד העירייה: "בניגוד גמור להתחייבותה על פי ההסכם, מסכלת העירייה את מימוש ההסכם ועוצרת כל אפשרות לקידום הבנייה בעיר", נטען במכתב. "פניות שהתקבלו מיזמים שונים שזכו במכרז עולה כי העירייה מתנהגת כלפיהם בבריונות ומונעת מהם כל שירות. חסימת פתיחת תיק רישוי, סירוב חתימה על הסכם תשתיות ועוד".
את המכתב חתמה רשות מקרקעי ישראל במילים: "בטרם רמ"י תפתח בהליך משפטי נגד העירייה, פונה היא בהליך ליישוב הסכסוך במטרה שהעירייה תקיים את התחייבויותיה ולאפשר ליזמים שזכו במכרזים לקבל הליכי רישוי".