שתף קטע נבחר

 

בג"ץ השהה את ההכרעה בפונדקאות לחד מיניים

שופטי בג"ץ נתנו לכנסת חצי שנה להשלים את החקיקה בנושא, שכבר עברה בקריאה ראשונה: "טרם הגיעה העת להכריע". כיום מתיר החוק רק לגבר ואישה לפתוח בהליך פונדקאות, ואילו חד מיניים נדרשים לעשות זאת בחו"ל ולשלם מאות אלפי דולרים

 

איתי פנקס מתייחס להחלטת בג"צ    (צילום: חגי דקל)

איתי פנקס מתייחס להחלטת בג"צ    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בג"ץ נתן היום (יום ה') ארכה של חצי שנה לכנסת כדי להשלים את הליכי החקיקה שיאפשרו לזוגות חד מיניים לבצע הליך פונדקאות גם בישראל. על פי החוק, רק זוג, גבר ואישה, יכולים לפתוח בהליך ואילו חד מינים נאלצים לבצע זאת בחו"ל בעלות של מאות אלפי דולרים. "כהשהתבשרנו כי ב-17.7 עברה בקריאה ראשונה הצעת חוק לתיקון חוק הפונדקאות, מצאנו כי טרם הגיעה העת להכריע הכרעה סופית בעתירה", קבע השופט סלים ג'ובראן, בהחלטתו האחרונה לפני פרישתו.

 

עוד הוסיפו השופטים: "לנוכח העובדה שהצעת החוק עברה את הקריאה הראשונה לא מכבר, תוך הנחה שהליכי החקיקה יתקדמו בקצב ראוי ולאור הריסון השיפוטי הנדרש בעניינים רגישים כגון זה שלפנינו, נחה דעתנו כי יש מקום לאפשר למחוקק שהות מסוימת על מנת שיוכל להשלים את הליכי החקיקה טרם נכריע במכלול העתירה לגופה".

 

איתי פנקס (מימין) עם בן זוגו וילדיהם (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
איתי פנקס (מימין) עם בן זוגו וילדיהם(צילום: אוהד צויגנברג)

בחודש ינואר האחרון דן בג"ץ בעתירה שהגישו איתי ארד פנקס ובן זוגו יואב, עם כמה ארגונים בהם "הורים גאים" ו"תמוז", בדרישה לשנות את החוק. בממשלה הקודמת ניסתה שרת הבריאות דאז יעל גרמן לקדם תיקון לחוק הפונדקאות שהיה אמור לבצע מהפכה בתחום, ולאפשר לזוגות גברים לערוך הסכמי פונדקאות בארץ במקום לנסוע למזרח או לארה"ב. החוק עבר בקריאה ראשונה, אולם מאז הכנסת התפזרה והחוק נעצר.

 

פנקס, חבר מועצת העיר תל אביב, אמר בעקבות החלטת בג"ץ היום: "קודם כל בג"ץ לא דחה, הוא אמר שיש אפליה כלפי הומואים בנושא הזה. יש הליך חקיקה שהתחיל, כרגע יש שיפור במצב הנשים היחידניות וזה דבר מבורך. בג"ץ ביקש להשאיר את זה עדיין פתוח ולעדכן עוד חצי שנה. אני מקווה שלפי הנחיית בג"ץ הכנסת בכול זאת תכניס את הנושא הזה ותפסיק את האפליה. אם זה לא יקרה אנחנו פה עדיין".

 

אתה מאוכזב מההחלטה?

"בוודאי שהיינו רוצים פסק דין לטובתנו, אבל את האמירות הערכיות קיבלנו, בג"ץ סימן את הדרך. אני מצטער שהעניין לא נחתם עכשיו ומצטער שיש עוד דחייה, אבל אני בסיפור הזה כבר שמונה שנים, אם צריך עוד חצי שנה או שנה - אנחנו פה. הדרך שלנו ארוכה, עשינו הרבה ויש עוד מה להשיג. אנחנו רחוקים מלוותר, אנחנו נלחם וננצח בסוף".

 

אתה עולה למצעד הגאווה בירושלים היום?

"אני נמצא בירושלים עכשיו, אנחנו צועדים היום והמצעד שלנו לא ייפסק, בטח לא לפני שהזכויות שלנו יהיו שוות".

 

"בסוף ננצח - בין אם בחקיקה ובין אם בשפיטה"

"אכזבה מרה מבג"ץ הבוקר", אמר אודי לדרגור, יו"ר עמותת "אבות גאים" ואחד העותרים בעקבות ההחלטה. "הגענו אופטימיים מתמיד לקראת הקראת פסק הדין החלקי והאמנו שהיום תצא הבשורה לאלפי גברים יחידנים, נשים יחידניות וזוגות בני אותו המין".

 

"אנחנו מאוכזבים מאוד שבג"ץ בחר לשתף פעולה עם התכסיס הזול של החקיקה לכאורה שהמדינה יזמה, כדי לגרום לעיכוב ולעינוי דין נוסף בהכרעת העתירה שלנו. הרי ברור שהצעת החוק החפוזה שהוכנה לא נועדה לתת מענה לאף אחד מהעותרים והעותרות בעתירה ועל כן תמוה בעינינו שבית המשפט החליט להשהות את פסיקתו בנושא", הוסיף לדרגור.

 

"נותר לנו רק לקוות שזה יהיה העיכוב האחרון בהכרעה ההיסטורית הזו ושהכנסת והממשלה יבינו את הרמז העבה ששלח לעברם היום בג"ץ, לפיו מצופה מהם להסדיר את נושא השוויון לקהילת הלהט"ב בהליך חקיקה מסודר ומהיר. אין לנו ספק שבסוף ננצח - בין אם בחקיקה ובין אם בשפיטה"

 

"אחת הבעיות היא גם שמאז שהגשנו את העתירה הדבר הפך להיות הרבה יותר אקוטי", הסביר פנקס, "במשך השנים הבאנו ילדות לעולם, תאומות בהודו, גל ונועה. אור נולדה בתאילנד. אבל כל המדינות הללו סגרו את שעריהן. הליך פונדקאות אפשרי עכשיו רק מארה"ב וקנדה, בעלות של 170-160 אלף דולר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
איתי פנקס, אחד ממגישי העתירה
צילום: טל שחר
מומלצים