שתף קטע נבחר

 

מאזריה ועד בוכריס: כך מכשיר צה"ל חוקרים ל"קרב המוחות"

להבין אם נחקר הוא "חנון או ערס" ולהיכנס לו לראש, לדעת להתמודד עם נאנסת שבוכה, עם קצין בכיר או לוחם שהרג פלסטיני: צפו בהצצה לסימולציה בקורס החוקרים של מצ"ח

 

הצצה לחקירת מצ"ח    (כתב: יואב זיתון, צילום: אורי דוידוביץ', עריכה: תמר אברהם)

הצצה לחקירת מצ"ח    (כתב: יואב זיתון, צילום: אורי דוידוביץ', עריכה: תמר אברהם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במסדרון חשוך בבניין חדיש בעיר הבה"דים שבנגב, ניתן לקבל את הרושם שהגענו למתקן חקירות סודי של מערכת הביטחון. שורת חדרים קטנים וחשופי קירות, שרק מצלמת מעקב עגולה ושחורה בתקרה מקשטת אותם, שולחנות וכיסאות חד גוניים, וחלון זכוכית חד כיוונית שמפריד בין הפרוזדור לתוככי החדר. מבעד לחלון ניתן לראות, כמו בסרטים, בכל אחד מהחדרים, שניים-שלושה חוקרים מתעמתים עם הנחקר שלהם, מנסים לחלוב ממנו הודאה או מידע מפליל על גניבת נשק.

 

זה התחיל ב-5 בבוקר ונמשך עמוק אל תוך הערב. הנחקרים המדומים כאן הם חוקרים ותיקים במצ"ח, רובם קצינים, כולם על אזרחי. דרך אוזנייה הם מקבלים הנחיות ממפקדת הקורס, סגן קים, הצופה בנעשה בכל החדרים מבעד למסכים קטנים, בחדר סמוך.

 

החוקרים – חניכים בקורס החוקרים, וזהו התרגיל המסכם שמסיים 10 שבועות של הכשרה ייחודית. גם בסיומו הם עדיין לא יוסמכו לחקור את אלאור אזריה או את אופק בוכריס הבאים: חצי שנת הסמכה ביחידה מחכה להם, ובה ישתפשפו בשטח כמנקי האורוות בצה"ל.

 

איך לגבות עדות מנפגעת עבירות מין

תהילה של גולני, מורשת של הצנחנים והילה חשאית של יחידות המודיעין המיוחדות - לא תמצאו פה. מצ"ח מאז ומעולם הייתה ליחידה שרבים בצבא אוהבים לשנוא או להשמיץ, מעצם ייעודה לטהר את מה שרע בצה"ל. אונס והטרדות מיניות, גניבות נשק, שחיתויות וגם עבירות בלחימה, הם רק חלק ממה שיידרשו בני ה-18 הללו לחשוף ולהוכיח בשנים הקרובות. 

מכשירים את הדור הבא של חוקרי מצ"ח (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
מכשירים את הדור הבא של חוקרי מצ"ח(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
(צילום: דובר צה''ל)

לומדים בעיר הבה"דים (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
לומדים בעיר הבה"דים(צילום: דובר צה''ל)

"זירת פשע" בקורס מצ"ח (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
"זירת פשע" בקורס מצ"ח(צילום: יואב זיתון)

"מצ"ח עוזרת למפקדים לשמור על צה"ל מוסרי יותר", אומרת ל-ynet ראש ענף חקירות ומודיעין במצ"ח, סגן אלוף מירי מילמן, שעשויה בתפקידה הבא לעשות היסטוריה ולהפוך לקצינה הראשונה שתפקד על מצ"ח. לדבריה, "כיום האמון של המפקדים במצ"ח גבוה מאוד ביחס לעבר. חשפנו צדדים פחות טובים של הצבא. יש עלייה בחומרה של עבירות המין, אבל לא בהיקפן. כן, יש עלייה בכמות עבירות גניבות הנשק, ובעיקר בתעוזה, כמו שראינו בגניבת 33 הרובים מהבסיס בדרום לפני כחודשיים".

 

סא"ל מילמן מסתובבת בין חדרי החקירות במתקן האימונים של היחידה, מביטה בחוקרים לעתיד, יחד עם מפקדת הקורס, סגן קים נטף. "אנחנו מחפשים בקרב החוקרים האלו בעיקר חוסן נפשי בגלל הסיטואציות המורכבות שמחכות להם מול נחקרים - כמו נחקר שיכול להתנפל עליהם, לקלל ולהאשים אותם שהם הורסים לו את החיים", אומרת ראש הענף.

 

סא"ל מילמן ניצבה לא אחת מול אתגרים כאלה, כאשר חקרה קצינים בכירים בדרגות אל"מ ותא"ל וגבתה עדויות מחיילות שהותקפו מינית בצבא. "בקלות אפשר להיגרר למחוזות האמפתיה כאשר גובים עדות מנפגעת עבירת מין", מזכירה הקצינה הבכירה ממצ"ח, "קל ללכת לצד הטיפולי אבל תמיד צריכים להיות ספקניים ולא לתפוס צד. כן חייבים להיות עדינים וסבלנים, כדי לא להחמיר את הטראומה שממנה היא סבלה, ועדיין צריך להוציא ממנה כמה שיותר פרטים על מה שקרה כדי שהחקירה תתקדם. עדות כזו יכולה להימשך שעות, וקרה לי שנפגעת כזו פרצה בבכי, נשברה באמצע העדות, לא יכלה להמשיך ולא יכולנו להאשים את מי שתקף אותה. זה תסכל".

 

בנוגע לחקירות בכירים אומרת מילמן כי "סודיות מוחלטת מאפיינת חקירות כאלה, גם בתוך החיל עצמו שבו משרת הבכיר. סגן אלוף ומעלה חוקר קצין בכיר, וקרה לי כבר שהיו קצינים בכירים שנחקרו שהקשו והיו כאלה ששיתפו פעולה. די מהר הם מבינים שהם בצד של הנחקר. לא הרגשתי נחיתות כאשר חקרתי קצין בכיר. כל פיצוח של חקירה באשר היא רק מחזק את הצבא".

 

היחידה החדשה 

במהלך הקורס החניכים לומדים את כל רזי החקירה הפלילית, את ההתאמות לחוק השיפוט הצבאי, עיבוד הראיות והנתונים לתמונה שלמה, סדנאות שפת גוף, פסיכולוגיות של חקירה, את הטריקים הידועים והידועים פחות במלאכת החקירה.

 

"אנחנו מאתרים אותם עוד לפני הגיוס בהליך מיון, ובמשך הקורס מקנים להם ערכים רבים של מוסר ואמינות לצד כלים כיצד לנצח בקרב המוחות שצפוי להם מול הנחקר", מספרת סגן קים, "כיצד להיות נחוש וחד, איך להתבטא. אנחנו מלמדים אותם גם מה אסור, כמו שאסור להכות, להשפיל, לפתות או לאיים על נחקר. כיצד להזדהות עם הנחקר, ללמוד להכיר אותו - אם הוא חנון או ערס, להיכנס לו לראש".

"לא הרגשתי נחיתות כשחקרתי קצין בכיר". סא"ל מילמן (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
"לא הרגשתי נחיתות כשחקרתי קצין בכיר". סא"ל מילמן(צילום: יואב זיתון)

"מלמדים איך להזדהות עם נחקר, להכיר אותו". מפקדת הקורס, סגן קים (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
"מלמדים איך להזדהות עם נחקר, להכיר אותו". מפקדת הקורס, סגן קים(צילום: יואב זיתון)
 

חוקרות נדרשות להסכים להישאר שנה שלישית בשירות וחלקן מגיעות ליחידה החדשה של מצ"ח – יאל"ם (יחידה ארצית לחקירות מבצעיות), שהחלה לפעול בתחילת השנה. יחידה זו מיועדת רק לחקירת אירועים מבצעיים כגון ירי בלתי חוקי בפלסטינים בנסיבות מבצעיות, ביזה וכו'. החוקרים פועלים רק ביהודה ושומרון, מתמחים בתחקירים מבצעיים, הוראות פתיחה באש ובחיי השטח של כוחות הביטחון השוטף.

 

בצה"ל יש אף מי שסבור שהיחידה קטנה מדי ויש להגדילה נוכח ריבוי המשימות שלה, וחקירה מיידית ואוטומטית של כל מות פלסטיני שלא נהרג בנסיבות מבצעיות מובהקות, כמו קרב או חילופי אש. טרם הבשילה חקירה של היחידה החדשה לכדי כתב אישום, אך אם תקרית אזריה הייתה מתרחשת השנה, היא הייתה נחקרת ע"י היאל"ם.

 

סא"ל מילמן: "החקירות היום של האירועים המבצעיים הרבה יותר יעילות, והיחידה הזו גם השלימה את ספיחי חקירות אירועי צוק איתן. היחידה הזו לא תחקור לוחמים תוך כדי מלחמה אבל כן אחריה, אם יהיה צורך. יש בחקירות הללו הרבה יותר רגישות והבנה של העולם המבצעי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
זירת פשע בתרגיל
צילום: יואב זיתון
מומלצים