עלייה במספר קורבנות הטביעה בכנרת: "שומעים רק על אלו שמתו"
שבעה בני אדם טבעו בכנרת מאז תחילת השנה. רק בסוף השבוע האחרון חולצו 15 מתרחצים שנסחפו לעומק. "הרוח גורמת לסחף ללב הכנרת", הסביר קצין מיחידת השיטור הימי. "אם כבר נקלעתם למצוקה, ואתם על מזרן ים או חפץ צף אחר, זו השעה לחבק ולא לעזוב אותו"
השילוב של רוח, פורקן עוול וכישורי שחייה לא טובים, הפך את הכנרת למקום קטלני במיוחד. מאז תחילת השנה טבעו בה למוות שבעה בני אדם ועוד עשרות נמשו מהמים, וידיהם של שייטי יחידת השיטור הימי עמוסות מאוד מאז תחילת שנת הרחצה. בשנת 2010, למשל, עמדו מספרי מקרי הטביעה על תשעה, אולם מאז, עד השנה, עמד הממוצע על 4-5 בשנה, וכעת סופרים שבע גופות כשאנחנו רק בתחילת חודש אוגוסט.
מקרה הטביעה האחרון התרחש בחמישי בצהריים. קוואק מִיֶיאוֹנגיל, תייר בן 22 שהגיע עם קבוצת צליינים מדרום קוריאה, הפליג בספינה מחוף גינוסר. כאשר הספינה הייתה במרחק של כ-300 מטר מהחוף, קפץ הצעיר למים. עדי ראייה סיפרו כי הוא צף במשך כ-10 שניות ולאחר מכן, "הרים ידיו לשמים ושקע". בעל סירה שהבחין במתרחש מיהר למקום, קפץ למים וצלל, אולם הצעיר לא נמצא.
עומק המים במקום נע על פי ההערכות בין 6 ל-9 מטר. למקום הוזעקו בתוך זמן קצר צוותי השיטור הימי, צוללים, אנשי יחידת חילוץ גולן, והחלו בחיפושים אחרי הטובע. בסופו של דבר צפה גופתו והתגלתה כמה מאות מטרים מהמקום שבו קפץ למים. הכומר שליווה את הקבוצה סיפר כי מדובר היה בצעיר שערק לפני מספר שנים מהדיקטטורה בצפון קוריאה למדינה הדרומית.
מייאונגיל הוא האדם השביעי שטבע השנה למוות בכנרת. בחג הפסח האחרון טבעו באגם שלושה צעירים - נחמן איטח מביתר עילית, לירון כראדי מנתניה ואיתמר אוחנה מקריית שמונה - שבילו את החופשה על חופיו. במשך כמה ימים חיפשו כוחות ההצלה אחרי השלושה, כשגם כוחות חיל הים השתתפו במשימה. גופותיהם של כראדי ואיטח נמצאו כעבור שישה ימי חיפושים, ואילו גופתו של אוחנה אותרה כשבוע לאחר שנעלמה באמצעות סונאר של חיל הים. השלושה טבעו לאחר שמזרן ים שעליו היום התהפך.
בכך לא הסתיימה רשימת האסונות. ב-17 ביוני בילו נתן חג'אני, אחיו ובני משפחה נוספים על סירה מול חוף קוקו האט בכינרת. נתן שחה ובשלב מסוים נעלם במים. גופתו התגלתה שלושה ימים לאחר מכן. פחות מ-10 ימים לאחר מכן טבע צעיר בן 25 מתל שבע שבנגב, אחמד בן גליון. הוא נכנס עם חברו לרחוץ בכנרת, בחוף לא מוכרז. בסמוך לחוף הוא שקע במים, וגופתו התגלתה זמן קצר לאחר מכן.
בתחילת יולי, טבע צעיר נוסף, עלי אגבריה ממזרח ירושלים. הוא נכנס עם חברו למים כשהם שוכבים על מזרן ים, ובשלב מסוים נעלם הצעיר במים. חברו חולץ באפיסת כוחות. גופתו של אגבריה אותרה לאחר יומיים. "הקשר בין רוב מקרי הטביעה השנה הוא אלמנט הרוח", אומר רס"ב יוחאי לנקרי, מ"מ מפקד יחידת השיטור הימי בכנרת. "יש בכנרת רוח חזקה שמתחילה לנשוב ממערב כל יום בצהריים, היא גורמת לסחף חזק מהחופים המערביים ללב האגם. ככה טבעו רוב האנשים האלה. בפסח זו הייתה רוח מזרחית שמנעה מהנערים לחזור לחוף, ואנחנו רואים שאחרים טבעו בחופים המערביים".
לדברי רס''ב לנקרי, הסכנה העיקרית היא כאשר נכנסים לאגם על גבי מזרנים, אבובים או סירות גומי קטנות. "הרוח דוחפת את הגופים הצפים האלה, בתוך זמן קצר מאוד למרחקים גדולים מאוד. עם שילוב של אנשים שלא יודעים לשחות היטב, התוצאה קטלנית".
רס''ב לנקרי מסביר כי יש לנקוט מספר כללי זהירות: לא להיכנס לאגם בחופים לא מוכרזים ובשעות בהן אין מצילים בסוכות, להימנע ממזרוני ים ושאר חפצים צפים, ללבוש חגורות הצלה במידה ויורדים לשחות מסירה – ולהימנע להיכנס למים אחרי שתיית אלכוהול. "אם כבר נקלעתם למצוקה, ואתם על מזרן ים או חפץ צף אחר, זו השעה לחבק ולא לעזוב אותו. אסור לרדת ולנסות לשחות חזרה לחוף. תסמנו לחברים שעל החוף שיזעיקו עזרה ואתם תשמרו כוחות ואנרגיה. אנחנו גם מסיירים באזורים המסוכנים ומאתרים רוחצים שנסחפו", הוא מבהיר.
לדבריו, רק בסוף השבוע האחרון חילצו השוטרים 15 רוחצים שנסחפו לעומק האגם ולא הצליחו לחזור לחוף. "בתקשורת שומעים רק על מי שמת, אבל יש עוד עשרות ויותר שהמשטרה מצליחה להציל".
בעקבות טביעת שלושת הנערים בפסח, עלתה לתודעה תמונת המצב העגומה של הנעשה בחופי הכנרת, בעיקר בצד המזרחי בו החופים מוסדרים יותר. הצעירים במקום היו שתויים רוב שעות היממה, לעתים עד אובדן חושים, כאשר המוזיקה מחרישת האוזניים אף אינה מאפשרת לשמוע את קריאות המציל.
המשטרה במחוז הצפוני החליטה להגביר את האכיפה באזור וכיום מסתובבים סיורים רבים יותר של שוטרים רגליים בין ה"זולות" על החופים, כשהם אוכפים את איסור שתיית אלכוהול בקרב קטינים ופועלים להנמכת המוזיקה הרועשת. הפעולה נעשית תוך שיתוף רשויות הרווחה והרשויות המקומיות הפועלות באזור, כמו רמת הגולן ועמק הירדן.
בשבוע האחרון הקימה רשות הכנרת בשיתוף הרשויות המקומיות ומשרדי ממשלה אוהלים בחופים לבנון וצאלון שבהם יתארחו ויטופלו בני נוער שנמצאים במצוקה בחופים.