שתף קטע נבחר

 

צפון קוריאה מבטיחה להגיב לסנקציות: האוקיינוס לא מגן על ארה"ב

המשטר המבודד בעולם גינה את הסנקציות החדשות שהטילה עליו מועצת הביטחון של האו"ם והבטיח "פעולה צודקת" בתגובה להפרת הריבונות שלו: "ארה"ב טועה באמונתה שהשטח שלה מוגן מעבר לאוקיינוס". במקביל דחו בפיונגיאנג הצעה של סיאול לשיפור היחסים: "חסרת כנות"

הבטיח תגובה לסנקציות, אבל לא פירט מעבר לכך. קים ג'ונג און (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבטיח תגובה לסנקציות, אבל לא פירט מעבר לכך. קים ג'ונג און(צילום: רויטרס)
 

 

צפון קוריאה גינתה היום (יום ב') את הסנקציות החדשות שהטילה עליה מועצת הביטחון של האו"ם, אמרה שמדובר בהפרת הריבונות שלה ונשבעה לנקוט בתגובה "פעולה צודקת".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בהודעה שפרסם המשטר המבודד באמצעות סוכנות הידיעות הממלכתית שלו נמסר שצפון קוריאה לעולם לא תניח את תוכנית הגרעין שלה על שולחן המשא ומתן כל זמן שארצות הברית מנהיגה מדיניות עוינת כלפי פיונגיאנג. בהודעה לא נמסר איזו פעולה בדיוק מתכוונת לנקוט המדינה. "אין טעות גדולה יותר מזה שארה"ב מאמינה שהשטח שלה מוגן מעבר לאוקיינוס", דיווחה סוכנות הידיעות הצפון-קוריאנית KCNA.

 

 

נפגשו בחטף. שרת החוץ של דרום קוריאה קאנג קיונג-ווה עם עמיתה הצפון-קוריאני רי יונג-הו (צילום: EPA, רויטרס) (צילום: EPA, רויטרס)
נפגשו בחטף. שרת החוץ של דרום קוריאה קאנג קיונג-ווה עם עמיתה הצפון-קוריאני רי יונג-הו(צילום: EPA, רויטרס)

שרי החוץ של סין, אוסטרליה, בנגלדש, ברוניי, קנדה, קמבודיה וצפון קוריאה (מימין לשמאל) בוועידה בפיליפינים  (צילום: AP) (צילום: AP)
שרי החוץ של סין, אוסטרליה, בנגלדש, ברוניי, קנדה, קמבודיה וצפון קוריאה (מימין לשמאל) בוועידה בפיליפינים (צילום: AP)
 

מוקדם יותר דיווחה סוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונהאפ" ששר החוץ של צפון קוריאה, רי יונג-הו, נפגש אתמול עם מקבילתו הדרום-קוריאנית, קאנג קיונג-ווה. על פי הדיווח, השר הצפון-קוריאני דחה את הצעתה של דרום קוריאה לשפר את היחסים בין שתי המדינות ואמר כי היא "אינה כנה". השניים שוחחו ביניהם בשולי ועידת שרי החוץ של דרום מזרח אסיה, שנפתחה בסוף השבוע בבירת הפיליפינים, מנילה.

 

המשבר בחצי האי עמד בימים האחרונים במוקד הוועידה הביטחונית האזורית במנילה. שרי החוץ של הצפון והדרום נתקלו זה בזה באזור ההמתנה לקראת ארוחת הערב החגיגית, כך מסר גורם רשמי במשרד החוץ של דרום קוריאה. הוא הוסיף כי השניים ניהלו חילופי דברים קצרים, ובמהלכם פנתה שרת החוץ של דרום קוריאה למקבילה וביקשה שארצו תגיב במהרה להצעות סיאול לשיפור היחסים עם פיונגיאנג. שר החוץ הצפון-קוריאני השתהה לרגע ואז אמר כי ההצעות של סיאול "חסרות כנות", בזמן שדרום קוריאה מטילה סנקציות על הצפון ביחד עם ארה"ב.

 

בתוך כך, נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ונשיא דרום קוריאה, מון ג'יאה-אין, שוחחו הלילה בטלפון והסכימו כי צפון קוריאה היא איום הולך וגובר על מרבית העולם לנוכח ניסויי הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים שערכה לאחרונה. מהבית הלבן נמסר כי השניים הסכימו לשתף פעולה ולהפעיל לחץ מרבי על המדינה הסוררת. בד בבד הזהירו כלי התקשורת הממלכתיים בסין מפני "מתיחת הגבולות" בכל הנוגע לסנקציות החדשות נגד פיונגיאנג.

 

עוד נמסר כי שני המנהיגים בירכו בשיחה על ההחלטה פה אחד שקיבלה שלשום מועצת הביטחון של האו"ם, שלפיה יוטלו סנקציות חדשות על פיונגיאנג. "שני המנהיגים הסכימו כי צפון קוריאה היא איום חמור וגובר על ארצות הברית, דרום קוריאה ויפן וגם על רוב מדינות העולם", נמסר מהבית הלבן. "המנהיגים התחייבו ליישם במלואן את כל ההחלטות הרלוונטיות ולדחוק גם בקהילה הבינלאומית לעשות זאת". טראמפ כתב בחשבון הטוויטר שלו לאחר השיחה: "בדיוק סיימתי שיחה עם מון. הוא שמח מאוד והתרשם מהתוצאה 0-15 של ההצבעה באו"ם על הסנקציות נגד צפון קוריאה".

 

 

פארק סו-היון, דובר לשכת נשיא דרום קוריאה, אמר בתדרוך לתקשורת כי במהלך שיחת הטלפון בת השעה שניהלו - סיכמו מון וטראמפ שימשיכו לשתף פעולה כדי לרסן את צפון קוריאה, במיוחד לקראת התרגיל הצבאי השגרתי המשותף לשתי המדינות שנקבע לסוף אוגוסט. מון גם צוטט באומרו כי צריך להראות לצפון קוריאה שיש עדיין פתח לדו-שיח אם פיונגיאנג תוותר על תוכנית הגרעין שלה.

 

במאמר שפורסם במהדורה הבינלאומית של העיתון הרשמי של המפלגה הקומוניסטית השולטת בסין נכתב כי יש להעניש את צפון קוריאה על שהיא מפרה את החלטות האו"ם בביצוע ניסויי טילים, אך כי הסנקציות צריכות להיות ממוקדות. "יש להימנע מהשלכות שליליות של הסנקציות על אנשים רגילים ועל מדינות שלישיות ולהימנע מלהמיט אסון על הסחר ועל העסקים, על החיים השגרתיים של האזרחים ועל המצב ההומניטרי", נכתב.

משלבים ידיים. משתתפי ועידת שרי החוץ של דרום מזרח אסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
משלבים ידיים. משתתפי ועידת שרי החוץ של דרום מזרח אסיה(צילום: AP)

שר החוץ הסיני ומקבילתו הדרום-קוריאנית בפגישה בשולי הוועידה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר החוץ הסיני ומקבילתו הדרום-קוריאנית בפגישה בשולי הוועידה(צילום: EPA)

הסנקציות החדשות על פיונגיאנג עשויות לקצץ בשליש את הכנסות הייצוא השנתיות של קוריאה הצפונית, המסתכמות ב-3 מיליארד דולר. כאמור, צפון קוריאה עומדת במוקד תשומת הלב הבינלאומית בחודשים האחרונים, משערכה סדרה של ניסויים בטילים בליסטיים, שניים מהם בחודש שעבר. הניסויים האלה סייעו להניע את הפעולה של האו"ם נגדה. ההחלטה, שגובשה בארה"ב, אוסרת על יבוא של פחם, ברזל, עופרת, עפרות ברזל ופירות ים מצפון קוריאה. היא גם אוסרת על מדינות להגדיל את מספרם הנוכחי של העובדים הצפון-קוריאנים אצלן. כמו כן היא אוסרת להקים מיזמים משותפים חדשים עם צפון קוריאה ואינה מתירה כל השקעה חדשה במיזמים משותפים.

 

וושינגטון איימה להפעיל לחץ בתחום הסחר על בייג'ינג ולהטיל סנקציות על חברות סיניות שעושות עסקים עם פיונגיאנג. בשבוע שעבר חתם טראמפ על החוק שעבר בבית הנבחרים, המטיל סנקציות רחבות על צפון קוריאה. הסנקציות כוונו כלפי חברות זרות, בהן בנקים סינים, שעושות עסקים עם המדינה המבודדת, וכלפי המדינות המעסיקות את עובדיה.

 

שר החוץ של סין אמר אתמול כי הסנקציות החדשות שהאו"ם הטיל על צפון קוריאה הן התגובה הנכונה לסדרת ניסויי הטילים, אך דו-שיח הוא הכרחי לפתרון הסוגיה המורכבת והרגישה, שנמצאת כעת ב"צומת קריטי".

 

צפון קוריאה נתונה לסנקציות של האו"ם מאז 2006. הצעדים החדשים, שהרחיבו את הסנקציות הקיימות, היו תגובה לחמישה ניסויים גרעיניים וארבעה שיגורי טילים ארוכי טווח. המבוי הסתום בסוגיה צפוי להיות הנושא המרכזי היום בוועידת איגוד מדינות דרום מזרח אסיה, שבה נוכחים 27 שרי חוץ, בהם כמה שהשתתפו בשיחות המוקפאות של שש המדינות בנושא צפון קוריאה – רוסיה, יפן, ארה"ב, סין ושתי הקוריאות.

 

צפון קוריאה מאשימה את ארה"ב ואת דרום קוריאה בהסלמת המתחים בכך שהן מבצעות תרגילים צבאיים. צפון קוריאה ודרום קוריאה עדיין נמצאות מבחינה טכנית במצב של מלחמה, מכיוון שהעימות ביניהן בשנים 1953-1950 הסתיים בהסכם הפסקת אש ולא בהסכם שלום.


פורסם לראשונה 07/08/2017 06:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים