שתף קטע נבחר
 

הערב: ליקוי ירח חלקי ייראה בישראל

בשעה 20:18 ייכנס חלקו הדרומי של הירח לאזור הצל המלא, אז נוכל להבחין בצל הנוגס בשוליו הדרומיים של הירח. שיא הליקוי יהיה בשעה 21:02, אז יוסתרו 24% מפני הירח

 

כל מה שרציתם לדעת על הירח    (יוצר: אסף קוזין, קרינות: שירי הדר, עריכה: שי שבתאי)

כל מה שרציתם לדעת על הירח    (יוצר: אסף קוזין, קרינות: שירי הדר, עריכה: שי שבתאי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעוד שבועיים בדיוק ייראה ברחבי ארצות הברית ליקוי חמה מלא. האמריקנים מתכוננים חודשים מראש לקראת תופעת הטבע הנדירה שתחצה את המדינה. אנו בישראל ניאלץ להסתפק רק בתמונות של הליקוי, כיוון שבעת שיתרחש תהיה בארץ שעת לילה. ובכל זאת, לנו בישראל מצפה הערב (יום ב') נחמה פורתא בדמותו של ליקוי ירח, אולם זה לא יהיה ליקוי מלא והוא ייראה רק במחציתו השנייה, לאחר זריחת הירח.

 

ליקוי ירח חל תמיד במחצית החודש העברי, כאשר הירח במילואו. החודש העברי, המושתת על מופעי הירח, מתחיל במולד הלבנה, ומילוא הירח חל במחציתו, כאשר כדור הארץ מצוי בין הירח לשמש. ואולם כדי שיתרחש ליקוי ירח, לא מספיק שהירח יהיה מלא - גם כדור הארץ, הירח והשמש צריכים להיות על אותו מישור (או כמעט על אותו מישור). במילוא הנוכחי יימצא הירח קצת מעל אותו מישור ורק חלקו הדרומי יוסתר מהשמש על יד כדור הארץ.

 

לצופה מכדור הארץ ייראה כאילו צל כהה נוגס בשולים הדרומיים של הירח, ואילו שאר הירח יהיה מואר. הסיבה, כאמור, היא שרק חלק מהירח יוסתר בצל שמטיל כדור הארץ, ולפיכך זהו ליקוי חלקי. בליקוי מלא, כאמור, כל הירח מוסתר בצלו של כדור הארץ.

 

ליקוי ירח ביפן. ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ליקוי ירח ביפן. ארכיון(צילום: AFP)

 

כיוון שכדור הארץ, הירח והשמש הם גופים שאינם נקודתיים, סביב הצל המלא שמטיל כדור הארץ יש גם אזור של צל חלקי. אם נדמה שעל הירח עומדים אנשים - מי שמצוי באזור הצל המלא יראה את השמש כולה מוסתרת על ידי כדור הארץ. אולם יהיו כאלה שיראו רק חלק מדיסקת השמש מוסתר על ידי כדור הארץ. אלה מצויים באזור של צל חלקי - רק חלק מאור השמש נמנע מהם.

 

חשוב להבדיל בין המושגים הדומים: צל מלא הוא האזור שבו כל השמש מוסתרת על ידי כדור הארץ, ואילו ליקוי מלא הוא מצב שבו כל דיסקת הירח מצויה באזור הצל המלא.

 

הירח ייכנס לאזור של הצל החלקי בשעה 18:50. בשעה זאת הוא עדיין יהיה מתחת לאופק, ואולם כיוון שחלק מקרני השמש ממילא ממשיכות להאיר את הירח, יהיה קשה להבחין בירידה או בעמעום של אור הירח. זכרו - צופה המצוי על הירח יראה רק חלק מהשמש מוסתר על ידי כדור הארץ.

 

הירח יזרח בישראל בשעה 19:20. בשעה 20:18 כאמור ייכנס חלקו הדרומי של הירח לאזור הצל המלא, אז נוכל להבחין בצל הנוגס בשוליו הדרומיים של הירח. יש לשים לב שלאחר זריחת הירח יפנו שוליו הדרומיים של הירח לצד ימין. בשעה 21:02 יחול שיאו של הליקוי - 24% מקוטר הירח יהיו בצל המלא. אם יימצא מישהו על הירח באזור הצל המלא, הוא יראה שכל השמש מוסתרת על ידי כדור הארץ. צופים אחרים על הירח יראו רק חלק מהשמש מוסתר על ידי כדור הארץ.

 

בשעה 22:18 ייצא הירח מאזור הצל המלא. למעשה, אז יסתיים הליקוי אם כי יהיה אפשר לראות הצללה קלה עד שהירח ייצא לחלוטין מאזור הצל החלקי בשעה 23:50.

 

לאחר הליקוי ימשיך הירח במסלולו סביב כדור הארץ. בעת הליקוי החלקי יהיה הירח צפוני למישור ההקפה של כדור הארץ אל השמש ובמהלך השבועיים הבאים הוא ילך ויתקרב אל אותו מישור, עד שבמולד הוא יהיה בדיוק עליו ואז הוא יסתיר את השמש מעיני תושבי כדור הארץ, או ליתר דיוק - מעיניהם של בני המזל החיים בארה"ב. אנו כמובן נסקור את הליקוי לטובת אלא שיישארו בישראל.

 

 ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים  ואוניברסיטת בר-אילן. מידע נוסף על אירועים אסטרונומיים בישראל בשנת 2017 ניתן למצוא בספר השנה האסטרונומי לשמי ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ליקוי ירח. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים