דחיית המאסר של אזריה: ההחלטה בהמשך היום
אחרי דיון בבקשה של ההגנה לדחות את תחילת ריצוי עונש המאסר בגין הריגת המחבל המנוטרל, הודיע השופט הצבאי דורון פיילס כי ההחלטה תתקבל בהמשך. התביעה מתנגדת: "בהודעת הרמטכ"ל לא הייתה הזמנה או הבטחה להמתקה". אם הבקשה תידחה - אזריה יחל לרצות מחר 18 חודשי מאסר
בית הדין הצבאי בקריה בתל אביב דן הבוקר (יום ג') בבקשתו של סמל במיל' אלאור אזריה לדחות את תחילת ריצוי מאסרו עד החלטת הרמטכ"ל אם להמתיק את עונשו, ואת ההחלטה בעניין יקבל השופט דורון פיילס בהמשך היום. אם בית הדין ידחה את הבקשה, אזריה יתייצב מחר בכלא 4 בצריפין לרצות את עונש 18 חודשי המאסר שנגזרו עליו בגין הרשעתו בהריגת המחבל המנוטרל עבד אל-פתאח א-שריף בחברון במרס 2016.
השופט פיילס אמר בתום הדיון: "החלטתי תתקבל בהמשך היום ותועבר לצדדים. בינתיים עומדת בעינה החלטת בית הדין לערעורים שניתנה לאחר הקראת פסק הדין לגבי מועד ההתייצבות (מחר, י"ז)".
המחלוקת בין הצדדים נסובה על השאלה אם ניתן להגדיר את פסק הדין "חלוט", כך שיתאפשר לבקש את ההקלה בעונש. בפתיחת הדיון אמר עו"ד יורם שפטל, המייצג את אזריה: "זה מקרה יוצא דופן באופן קיצוני ולכן צריך לקבל בעניינו החלטות יוצאות דופן. לא היה מקרה שתוך כדי הקראת הכרעת הדין הרמטכ"ל מפרסם הודעה פומבית שאם אלאור יפנה אליו - הוא ישקול ברצינות להקל. יש כאן הזמנה פומבית בפועל לאזריה לפנות אליו בבקשה להקלה בעונש. אם הבקשה שלנו להמרת מאסר בעבודות שירות תתקבל, הוא לא יצטרך להיכנס לכלא".
עו"ד שפטל הוסיף כי מדובר ב"חלל משפטי" לגבי המושג "פסק דין חלוט" כי אזריה הודיע שאין לו כוונה לערער: "לכן אנו מבקשים שעיכוב הביצוע יהיה למשך שלושה שבועות, והרמטכ"ל יחליט לגבי בקשת ההמתקה עד 7 בספטמבר". השופט דורון פיילס ענה שלא נהוג לערב בין סמכויות בית הדין לבין סמכויות הקלות בעונש מטעמי חסד, כגון חנינה או המתקה.
התובע, סא"ל (מיל') נדב וייסמן, שביקש לדחות את הבקשה, אמר בדיון: "יש אבחנה ברורה בין ההליך המשפטי לבין הליך ההקלה בעונש. פסק הדין של אזריה עדיין לא חלוט. מורשע לא יכול לחלוט במו ידיו את פסק הדין כשהוא מודיע שלא יערער. פסק דין הופך לחלוט רק בתום תקופה שנקבעה בחוק. בניגוד לטענת שפטל, הודעת הרמטכ"ל פורסמה רק אחרי שבית הדין קם מכיסאו ולא תוך כדי הקראת הכרעת בית הדין. אל לאזריה להסתמך על אף אחד (בנוגע להודעת הרמטכ"ל כי ישקול להמתיק העונש, י"ז) ועליו לקחת אחריות על החלטותיו. אין בהודעת הרמטכ"ל מיד אחרי הכרעת הדין הבטחה וגם לא הזמנה".
שפטל אמר בתגובה כי "אם בקשתנו תתקבל, אני שם את ראשי שעד סוף השבוע הבא תהיה החלטה בנוגע לבקשת ההמתקה". לתובע וייסמן הוא אמר: "אתה לא בעל הבית פה ואתה לא אומר עכשיו כלום".
אחרי הדיון אמר האב צ'רלי אזריה כי היחסים עם שפטל ועם שרון גל, המסייע למשפחה בתקשורת, "הם של בני משפחה. אנו מאוחדים ומחליטים יחד. דברים אחרים שפורסמו בנושא הם שקר. מצבנו עם שפטל אידיאלי. הוא יכול לשנות מבחינתנו את שמו לאזריה".
בבקשה לדחות את ריצוי העונש, שהגיש באמצעות עורך דינו יורם שפטל, כתב אזריה כי מדובר במקרה מיוחד וכי עצם הודעתו שלא יערער לבית המשפט העליון הופך את פסק הדין לחלוט ומאפשר לרמטכ"ל לדון בבקשתו להמתקת העונש. התביעה הצבאית הודיעה אתמול כי היא מתנגדת לבקשה של אזריה ודורשת להשאיר על כנו את מועד כניסתו לכלא ביום רביעי.
בית המשפט העליון קבע בעבר כי במקרים מעין אלה חייב בית הדין לקיים דיון לפני שימסור את החלטתו לצדדים.
בצה"ל הביעו מורת רוח מהדרך שבה פעל אזריה מאז דחיית ערעורו בשבוע שעבר, מהוויתור על הגשת הערעור לבית המשפט העליון, דרך בקשת המתקה ללא הבעת חרטה או נטילת אחריות, בהמשך בקריאה להיכנס לכלא בראש מורם, ועד להצהרה של עו"ד שפטל ביום שישי, שלפיה יפרסם מסמך שיקעקע את פסק הדין לאחר שהרמטכ"ל ימתיק את העונש.
הרמטכ"ל גדי איזנקוט אמור להכריע בעניין ההמתקה בין 7 בספטמבר ל-7 באוקטובר לפי חוק השיפוט הצבאי, כחודש לאחר הפיכת פסק הדין לחלוט. הוא צפוי להתייעץ עם מפקדים בכירים בשדרת הפיקוד, מחטיבת כפיר, שבה שירת אזריה, ועד לפיקוד המרכז וכן לקבל חוות דעת מהפרקליט הצבאי הראשי תת-אלוף שרון אפק. את ההחלטה יקבל הרמטכ"ל כאמור עד תחילת חודש אוקטובר, גם אם ימתיק את עונשו של אזריה ויקצרו בחודשים ספורים.