למנוע את כאבי הרגליים ללא תרופה: 6 עובדות על סוכרת
מהי חמצת קטוטית, איך מזהים סוכרת סמויה וכיצד משפיעה הסוכרת על חיי המין שלנו? פרופסור חוליו ויינשטיין, מומחה לסוכרת, פורס בפנינו צדדים נוספים ומפתיעים על המגפה שמשפיעה על כחצי מיליון ישראלים
צפו: קמפיין משרד הבריאות למניעת סוכרת והשמנת יתר
סוכרת נחשבת לאחת מהמחלות הכרוניות השכיחות ביותר במאה ה-21. רובנו יודעים כי סוכרת יכולה להיגרם מגורמים שונים ובהם לחץ, נטייה גנטית וגורמים סביבתיים, אך יש עובדות חשובות נוספות שנוגעות למחלה, שכדאי לדעת.
1. זיכרון מטאבולי
הגוף זוכר לטובה את השנים הראשונות של המחלה, בתופעה שמכונה "זיכרון מטאבולי", וזוהי הסיבה העיקרית לכך שרצוי לאבחן בזמן את המחלה ולטפל בה היטב. איזון מדויק ומדוקדק של הסוכרת בשנים הראשונות נותן יתרון עצום לעתיד, בכל הנוגע לסיבוכים מאוחרים שעלולים לפגוע בלב ובמוח.
2. סקס
הסוכרת משפיעה גם על חיי המין שלנו, הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הנפשי. נשים עלולות לחוש תחושת כאב בעת מגע מיני, במיוחד אם הסוכרת לא מאוזנת. כמו כן, נשים בגיל המעבר עלולות לחוות ירידות פתאומיות ברמות הסוכר בדם, ובכל פעם לפני מגע מיני הן יצטרכו לבדוק את רמת הסוכר בדם, מה שיפגע בספונטניות.
אצל גברים, הסוכרת עלולה לגרום לנזק בעצבים האוטונומיים המשפיעים על הקשר בין המוח לאיבר המין. בנוסף, נמצא כי 50% מהגברים החולים בסוכרת מעל 10 שנים סובלים מהפרעות זקפה בדרגות חומרה שונות.
3. כאבי רגליים
חולי סוכרת רבים סובלים מהפרעות תחושה ברגליים, שכוללות כאב בדרגות חומרה שונות המופיע בעיקר בלילה, מיד עם השכיבה במיטה. מדובר על סיבוך המכונה נוירופתיה סוכרתית תחושתית. אמנם קיימים טיפולים תרופתיים שונים לסיבוך זה, אך חלק ניכר מהחולים אינם מגיבים אליהם היטב ולעתים קרובות אף מפתחים תופעות לוואי.
עוד כתבות בנושא:
טרום סוכרת: איך לזהות הרבה לפני שהמחלה מתפרצת
בשורה לחולי הסוכרת: תרופות הדור החדש - גם מונעות דום לב
סוכרתיים? 6 סיבות בריאות לשתות תה ירוק
לכן, לפני הטיפול התרופתי בנוירופתיה כדאי להשקיע בנרמול רמות הסוכרת בדם, להתמיד ולהמתין תקופה של כחודשיים-שלושה. לאחריה עשויה להופיע הקלה משמעותית בכאב ובתחושה הבלתי נעימה ברגליים. במקרים רבים עשוי להיחסך הצורך בטיפול תרופתי.
4. חמצת קטוטית
אחד הסיבוכים המידיים והקשים של הסוכרת הוא "חמצת קטוטית" - DKA - מצב חירום שמופיע כאשר רמות הסוכר בדם עולות לערכים מאד גבוהים, מעל 300 – 400 מ"ג/ד"ל - שמחייב טיפול מהיר בנוזלים ובאינסולין לתוך הווריד. מופיע בעיקר בסוכרת מסוג 1 אך עלול להופיע גם בסוג 2.
הלוקים בחמצת קטוטית חשים חולשה, בחילה, הקאות וכאבי בטן. אם לא מקבלים טיפול בזמן, המצב עלול להידרדר ואף לסכן את חיי החולה. לאחרונה נמצא כי במקרים מאוד נדירים, מצב זה עלול להתפתח גם כאשר רמות הסוכר בדם אינן כה גבוהות - 250-200 מ"ג/ד"ל בלבד. חמצת קטוטית עלולה להתרחש בקרב חולים הנוטלים תרופות מסוג חדש, כגון ז'ארדיאנס ו/או פורסיגה. לכן, חשוב להשתמש במערכת לבדיקת סוכר וקטונים בדם.
5. סוכרת סמויה
בישראל יש כחצי מיליון אנשים שלוקים בסוכרת. המחלה לא נוצרת ביום בהיר אחד, אלא בתהליך שעשוי להימשך שנים רבות, במהלכן ערכי הסוכר בדם הולכים ועולים בהדרגה אך בהתמדה, ואז נוצר מעבר ממצב של "אין סוכרת" למצב ביניים המכונה "סוכרת סמויה" וכעבור שנים נוספות לסוכרת "גלויה".
חשוב לדעת שניתן למנוע (או לכל הפחות לדחות בשש שנים) את הופעת הסוכרת ב-58% מהסובלים מסוכרת סמויה. ההמלצה עבורם היא 150 דקות הליכה בשבוע וירידה במשקל הגוף בשיעור של 10-5 אחוזים.
6. סוכרת נעורים אצל מבוגרים וסוכרת סוג 2 אצל צעירים
סוכרת נוגעת לסוגים שונים ורבים של הפרעות המובילות לעלייה חריגה ברמת הסוכר בדם. נהוג לחלק את חולי הסוכרת לסוג 1 ו-2, כאשר סוג 1 היא סוכרת "נעורים" (כפי שכונתה בעבר) וסוג 2 היא סוכרת "מבוגרים".
אך יש גם מצבי ביניים פחות מוכרים, שבשפה לא רפואית נקראים סוכרת "סוג 1.5", ובשפה רפואית – LADA) Latent Autoimmune Diabetes of Adult). מדובר בסוג של סוכרת המתפתחת על רקע הפרעה ובלבול של מערכת החיסון, כפי שקורה בילדים (סוכרת מסוג 1), אך הפעם היא מתרחשת במבוגרים בכל גיל, כולל קשישים.
לרוב, חולים אלו אינם מאובחנים כלוקים ב"לאדה", אלא, בשל היותם מבוגרים הם מאובחנים בטעות כלוקים בסוכרת מסוג 2. ההערכה היא שכ-30% מהלוקים לכאורה בסוכרת מסוג 2 הם למעשה "לאדה" שלא אובחנו נכון.
סוג נוסף של סוכרת שהוא פחות מוכר, המופיע בכ-2-1 אחוזים מקרב חולי הסוכרת הוא M.O.D.Y) - Maturity Onset Diabetes of the Young). מדובר בסוכרת המופיעה אצל אנשים צעירים, אך בניגוד לסוג 1 הקלאסי, הסוכרת מהסוג הזה היא גנטית, ורבים מבני המשפחה של החולה לוקים גם הם בסוכרת בעלת מאפיינים דומים. זו סוכרת שלא מצריכה טיפול באינסולין והיא מאפיינת ברוב המקרים אנשים שאינם שמנים, אפילו רזים. ניתן לאתר את הפגם הגנטי המאפיין מחלה זו באמצעות בדיקת דם, אולם לרוב אין בכך צורך.
הכותב הוא מנהל היחידה לטיפול בסוכרת במרכז הרפואי וולפסון ומומחה ברפואה פנימית וסוכרת במרכז DMC.