שתף קטע נבחר
 

שוקל כמו בואינג 737: זה הדינוזאור הגדול אי פעם

טי-רקס האימתני נראה כמו גמד לידו: הכירו את הדינוזאור הצמחוני פטגוטיטאן, שאורכו 37 מטרים ומשקלו 69 טונות

 

פטגוטיטאן במוזיאון בניו יורק

פטגוטיטאן במוזיאון בניו יורק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
אורכו 37 מטרים, משקלו כמו זה של מטוס בואינג ענק ולעומתו גם הטירנוזאורוס רקס המפחיד נראה צוציק: מחקר גילה כי דינוזאור צמחוני שמאובנים שלו נחשפו לפני ארבע שנים בארגנטינה הוא הגדול ביותר שאי פעם חי על כדור הארץ.

 

חוקרים שבחנו את המאובנים ותארכו אותם אמרו כי זהו דינוזאור הגדול ביותר בקבוצת הדינוזאורים הגדולים שמכונים טיטאנוזאורים. "הגודל של חלק קטן מאותה משפחה היה פשוט מטורף", אמר דייגו פול מהמוזיאון לפלאונתולוגיה בארגנטינה, ממחברי המחקר שהתפרסם השבוע.

הדינוזאור העצום, במוזיאון ההיסטוריה של הטבע בניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הדינוזאור העצום, במוזיאון ההיסטוריה של הטבע בניו יורק(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

החוקרים כינו את הדינוזאור פטגוטיטאן מיורום, הלחם של השם פטגוניה, שבה אותר ב-2012, והמילה היוונית טיטאן, שמשמעותה גדול. השם השני - מיורום - הוא על שם בעלי החווה שאירחו את החוקרים בארגנטינה. פול ציין כי שישה מהמאובנים של הדינוזאור נבחנו ותוארכו ללפני כ-100 מיליון שנה, לפי האפר שסביבם.

 

משקלו של הדינוזאור 69 טונות, כמו זה של מטוס בואינג 737, וגובהו (עד הכתף) - שישה מטרים. יציקת גבס של שלד הדינוזאור כבר מופיעה במוזיאון ההיסטוריה של הטבע בניו יורק, והוא כל כך גדול עד שראשו מגיע עד למסדרון המוזיאון. לדברי פול, הטי-רקס האגדי ודינוזאורים אחרים אוכלי בשר "מתגמדים כאשר משווים אותו לטיטאנוזאורים האלה. זה כמו להשוות פיל לאריה".

 

קבוצת הטיטאנוזאורים מוכרת לחוקרים זה זמן רב, אבל עד כה סברו כי חבר אחר בקבוצה - ארגנטינוזאורוס - היה הדינוזאור הגדול ביותר. "אני כלל לא חושב שהם היו מפחידים", אמר פול על היצורים הענקיים. "הם היו כנראה חיות אדירות ממדים שנעו באיטיות. לקום, להסתובב, לנסות לרוץ – כל הדברים הללו היו קשים עבורם בגלל שהם היו כה גדולים".

הראש פורץ החוצה. השלד במוזיאון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הראש פורץ החוצה. השלד במוזיאון(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

השאלה המרכזית היא כיצד הדינוזאורים הללו גדלו לממדים עצומים שכאלה, אומר פול. החוקרים עדיין בוחנים זאת, אבל לדבריו זה ככל הנראה נבע מזינוק בכמות הצמחים בעלי הפרחים באותו הזמן. עבור הדינוזאורים, היערות והצמחים היו מעין מזנון "אכול כפי יכולתך" - והם רק גדלו וגדלו.

 

קריסטי קארי רוג'רס, פלאונתולוגית באוניברסיטת מקלסטר, שלא הייתה שותפה למחקר, שיבחה אותו והצביעה על חשיבותו. היא ציינה את העובדה שעצמות הפטגוטיטאן הראו סימנים כאילו לא הושלמה גדילתן ואמרה כי "המשמעות היא שיכול להיות שהיו דינוזאורים אפילו גדולים יותר, ורק צריך לאתר אותם".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שלד הפטגוטיטאן במוזיאון בניו יורק
צילום: רויטרס
מומלצים