שתף קטע נבחר

 

חרדים לשעבר תבעו פיצויים מהמדינה שמנעה מהם לימודי ליבה; ביהמ"ש: "חלה התיישנות"

עשרות יוצאים בשאלה טענו כי היעדר השכלה תיכונית בסיסית מנעה מהם השתלבות בשוק העבודה ופרנסה בכבוד, אך בית המשפט בירושלים קבע בנוגע לרובם כי חלפו 7 שנים מאז שהיו בני 18 ואף חייב אותם בהוצאות משפט

בית משפט השלום בירושלים קבע כי חלה התיישנות על טענותיהם של קבוצת חרדים לשעבר שתבעו פיצויים מהמדינה בגין נזקים שנגרמו להם מכך שלא למדו מקצועות יסוד במוסדות החינוך.

 

התובעים, עשרות יוצאים בשאלה, טענו כי על המדינה הייתה מוטלת חובה להקנות להם השכלה בסיסית שתאפשר להם התפתחות והשתלבות בשוק העבודה בהמשך חייהם, למרות רצון הוריהם למנוע זאת מהם מטעמים דתיים. 

"תמוה להטיל כפל קנס על מי שפנו לבית המשפט כדי שיגן עליהם מפני אפליה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"תמוה להטיל כפל קנס על מי שפנו לבית המשפט כדי שיגן עליהם מפני אפליה"(צילום: AFP)

המדינה בתשובתה ביקשה לגלגל את האחריות לנזקים אלו אל עבר ההורים ומוסדות החינוך, שכן הם אלה שמנעו את לימוד מקצועות הליבה. בנוסף טענה ביחס לרוב התובעים, אלה שעברו את גיל 25, כי לגביהם חלה התיישנות, שכן חלפו 7 שנים מגיל 18 שבו מסתיים חינוך החובה וגם אחריות המדינה בעניין.

 

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, משה בר-עם, קיבל את הטענה בעניין ההתיישנות ואף חייב את התובעים הרלוונטיים בהוצאות משפט בגובה 20 אלף שקל - מחציתן להוריהם ולמוסדות החינוך, שמצאו את עצמם צג ג' בתיק.

 

מעמותת "יוצאים לשינוי", שאיגדו את קבוצת החרדים לשעבר לתביעת הנזיקין, נמסר: "אולי במערכה זו ניצחה המדינה את היוצאים בשאלה, אולם במלחמה הזו אין לנו ספק כי ננצח. ההיגיון ינצח. היגיון שאומר כי כל בוגר החינוך החרדי זכאי לקבל סיוע מהמדינה להשלמת הפערים אותה היא גרמה לו תוך רשלנות היסטורית".

 

בעמותה מתחו ביקורת על החלטת בית המשפט: "תמוהה בעינינו ההחלטה להטיל כפל קנס על מי שפנו לבית המשפט בכדי שיגן עליהם מפני אפליה ממנה הם סובלים, ובתגובה מחליט בית המשפט להעניש אותם בשנית ומשית עליהם הוצאות שנדיר ששופט בוחר לדרוש.

 

"האם כאשר אדם פונה לעזרה לאחר שהופלה בכך שלא קיבל השכלת בסיס ולאחר מכן הופלה כאשר סירבו לסייע לו בהשלמתה בניגוד לאחיו החרדים, ראוי להטיל עליו קנס כספי חסר פרופורציות? נראה כי בית המשפט סימן את הילד החרדי וקבע שהוא לא יכול להתקדם בחייו. ואם ידרוש, יקבל כפל קנס".

 

 

התובעים תקפו גם את באת כוח המדינה: "הפרקליטות בחרה להגן על עוולות המדינה תוך שימוש בסוגיות עקיפות וטכניות של מועד גרימת הנזק לבוגר החינוך החרדי. גישה זו, המסתתרת מאחורי פרוצדורות ומתעלמת מהמהות, מעציבה אותנו כאזרחי מדינת ישראל".

 

"מדובר באבסורד ממדרגה ראשונה, כי היום, בזכות פעילות העמותה, משרדי ממשלה רבים כבר הבינו את העוול, בחרו לנקוט בצעדים מבורכים ולסייע לכלל בוגרי החינוך החרדי ללא הבדלים ברמת הדתיות שלהם. נעלם מבינתנו, מדוע ממשיכים הפרקליטות והאחראים על התעסוקה להיאבק כנגד זכויות היוצאים והאינטרס של המדינה".

 

 

"עמותת יוצאים לשינוי תמשיך לסייע לתובעים במאבק לקבלת דין צדק עבורם ועבור שאר היוצאים בשאלה את המאבק הזה אסור להפסיק עד שהצדק ייעשה. אין לנו ברירה אלא להמשיך להלחם. נחפש פתרונות כדי להמשיך את המאבק".

 

באיגוד מנהלי הישיבות, שהצטרפו לתיק כצד ג', בירכו על ההחלטה: "תביעת החוזרים בשאלה נגד מוסדות החינוך קיבלה היום מכה אנושה מבית המשפט".

 

לטענת באי כוח המוסדות הנתבעים, ממשרד כבירי-נבו-קידר-בלום ושות', "תביעה זו אינה אלא ניסיון נוסף, לאחר שניסיונות קודמים כשלו פוליטית, חוקתית ומשפטית בערכאה השיפוטית העליונה – בג"ץ, לקעקע את אושיות החינוך החרדי, בדרך עקלקלה של תביעה כביכול נזיקית. זאת, בניגוד לפסקי הדין מאת בית המשפט העליון ובניגוד להודעות המדינה עצמה בהליכים קודמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"רשלנות היסטורית"
צילום: AFP
מומלצים