דיפלומטים קובנים גורשו מארה"ב: "קובה גרמה לדיפלומטים בהוואנה להתחרש"
גורמים אמריקנים מסרו לסוכנות AP כי נחשד שקובה התקינה בסוף 2016 מכשירים קוליים בבתי דיפלומטים אמריקנים בהוואנה שגרמו להם לליקויי שמיעה ואף התחרשות. מחלקת המדינה האמריקנית כינתה אתמול את הגירוש, שנעשה כבר במאי, "צעד גומלין". לאחר הפרסום גם בקנדה דיווחו כי דיפלומט בקובה סובל מבעיות שמיעה
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, הת'ר נאוארט, לא הרחיבה הרבה על הנושא במסיבת עיתונאים אתמול, ורק ציינה כי הייתה "תקרית" בקובה – אך כאמור לא סיפקה פרטים נוספים. באתר USA Today דווח כי קובה מצדה מכחישה בתוקף את כל הטענות נגדה.
הפרשה החלה בסוף 2016, כאשר שורה של דיפלומטים אמריקנים בבירת קובה החלו לסבול מאובדן שמיעה בלתי מוסבר, כך לפי גורמי ממשל המעורבים בחקירה ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP. החשד הוא שממשלת קובה השתילה מכשירים קוליים שהפיקו קול שלא ניתן לשמוע אותו בתוך או מחוץ למגוריהם עובדי השגרירות, במטרה לגרום להם או למשפחותיהם להתחרש. כמה מבין הדיפלומטים הגיעו רק זמן קצר לפני כן לשגרירות האמריקנית, שנפתחה מחדש ב-2015 במסגרת מאמציו של הנשיא לשעבר ברק אובמה לחדש את היחסים בין המדינות ולהקל על הגבלות התנועה.
נאוארט מסרה כי בעקבות הדברים, שני דיפלומטים קובניים התבקשו לעזוב את השגרירות בוושינגטון ב-23 במאי. "ביקשנו שיעזבו כצעד גומלין מכיוון שהיינו צריכים לצמצם כמה תקנים בהוואנה בעקבות האירועים", אמרה. "תחת אמנת וינה – קובה מחויבת לנקוט צעדים כדי להגן על דיפלומטים".
הדוברת האמריקנית לא ציינה בדיוק כמה דיפלומטים אמריקנים הושפעו וגם לא אישרה שמדובר באובדן שמיעה, ורק ציינה כי "הם סובלים ממגוון סימפטומים פיזיים". עם זאת חידדה נאוארט כי לא נשקפת לאף אחד מהם סכנת חיים.
הממשלה הקובנית הגיבה ארוכות על הנושא שלשום: "קובה מעולם לא אפשרה, ולעולם לא תאפשר, ששטח קובני ישמש לשום פעולה נגד דיפלומטים מוסמכים או משפחותיהם, ללא כל יוצא מן הכלל". בהמשך ההודעה נמסר כי הממשל עודכן בדבר האירועים בפברואר האחרון ופתח "חקירה מעמיקה, דחופה ובעדיפות עליונה לפי דרישת הדרגים הגבוהים ביותר בממשלה הקובנית". לבסוף סיכמו בקובה כי ההחלטה לגרש שני דיפלומטים קובנים "היא לא מוצדקת וחסרת ביסוס".
גורמים אמריקנים מסרו לסוכנות AP כי חמישה דיפלומטים, בהם גם בני או בנות זוג של דיפלומטים, סובלים מליקויי שמיעה בלתי מוסברים וכי ילדיהם לא נפגעו. בעקבות כך הם הורשו לצאת מהמדינה. ה-FBI והשירות החשאי הדיפלומטי חוקרים את הפרטים. הקורבנות חיים בבתים שבבעלות ובתחזוקת הממשל בקובה, שעוקב מקרוב אחר דיפלומטים וגורמים זרים במדינה. בין היתר נבחן גם אם גורם שלישי, כמו רוסיה, היה מעורב בתקריות.
בתוך כך דווח אתמול כי גם לפחות דיפלומט קנדי אחד בקובה קיבל טיפול בעקבות ליקויי שמיעה פתאומיים. דוברת משרד החוץ הקנדי, בריאן מקסוול, אמרה כי גורמים קנדים "מודעים לסימפטומים חריגים שמשפיעים על אנשי צוות דיפלומטי מקנדה ומארה"ב ומשפחותיהם. הממשלה פועלת לצד גורמים בארה"ב ובקובה להבין מהי בדיוק הסיבה לכך".