טראמפ מגביר את הלחץ על סין: יבחן גניבת קניין רוחני אמריקני
נשיא ארצות הברית שוחח בלילה עם נשיא סין במאמץ למצוא פתרון למשבר סביב צפון קוריאה. ברשת CNN דווח כי טראמפ אמר לנשיא שי ג'ינפינג כי בכוונתו להורות על חקירת שיטות הסחר של סין. בבייג'ינג ובוושינגטון אמרו כי טראמפ ועמיתו הסיני הסכימו שיש לפעול למניעת חימוש גרעיני בקוריאה
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מגביר את הלחץ על סין במטרה למצוא פתרון למתיחות בצפון קוריאה. לפי דיווח ב-CNN, טראמפ הודיע הלילה (שבת) בשיחה עם מקבילו הסיני, שי ג'ינפינג, כי בכוונתו להורות על חקירה ביחס לשיטות הסחר של סין. לפי גורם בכיר בממשל בוושינגטון, ארה"ב תבחן בין היתר אם סין הפרה זכויות קניין רוחני.
הצעד הזה עשוי להניח את היסודות להטלת מכסים על סחורות מסין ולהביא בהסלמה ביחסי המסחר של שתי המעצמות הכלכליות. לפי הדיווח, טראמפ תכנן להורות על החקירה כבר לפני יותר משבוע, אך דחה את הצעד הזה כדי להבטיח את תמיכת סין בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם על הרחבת הסנקציות נגד צפון קוריאה. נשיא ארה"ב מנסה זה חודשים לרתום את סין למאמץ לרסן את שאיפותיה של צפון קוריאה בתחום הגרעין והטילים הבליסטיים, ואף הביע תסכול מכך שהסינים אינם עושים די בנושא.
גורם בכיר במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן אמר כי "ארה"ב יכולה ופועלת עם מדינות אחרות ביחס לנושאים מדאיגים כמו צפון קוריאה, ובה בעת נוקטת צעדים ביחס לנושאים כלכליים מדאיגים כמו גניבת קניין רוחני אמריקני". עדיין לא ברור כיצד תגיב סין להתפתחות הזו. משרד המסחר הסיני הדגיש את החשיבות ביחסי המסחר בין ארה"ב לסין וביישוב המחלוקות "באופן של דו-שיח והיוועצות". דובר המשרד אמר: "אנחנו מבקשים להדגיש שממשלת סין תמיד הכירה בחשיבות ההגנה על קניין רוחני. את התוצאות כולם יכולים לראות".
נשיא ארה"ב ששהה בימים האחרונים במועדון הגולף שלו בבדמינסטר שבניו ג'רזי מתכוון לשוב לוושינגטון ביום שני ולהכריז רשמית על חקירת ההפרות הסיניות בסחר בין המדינות. "אני חושב שסין יכולה לעשות הרבה יותר, ואני סבור שסין תעשה הרבה יותר", אמר טראמפ ביום חמישי לכתבים ביחס לצפון קוריאה.
לדעת פרשנים, הלשון החריפה באופן קיצוני שבה נקט בימים האחרונים טראמפ כלפי צפון קוריאה נועדה בעיקר לאוזניים סיניות. אולם מומחים מעריכים שסין, שאחראית ל-90 אחוזים מסחר החוץ של צפון קוריאה, איננה מעוניינת להפעיל מכבש לחצים על שלטונו של קים ג'ונג און באופן שיסכן את שרידות המשטר. בסין תופשים את צפון קוריאה כאחד מאזורי החיץ החשובים. מומחי כלכלה גם הטילו ספק ביכולת של טראמפ לאזן את הגירעון המסחרי עם סין שעמד בשנה שעברה על יותר מ-300 מיליארד דולר - לטובת סין כמובן.
גורמי ממשל בסין אמרו בעקבות שיחת הטלפון בין שי לבין טראמפ כי נשיא סין קרא לארה"ב ולצפון קוריאה "לשמור על איפוק ולהימנע מאמירות או מצעדים שעלולים להחריף את המתיחות בחצי האי הקוריאני". שי גם "הדגיש שלסין ולארה"ב יש אינטרס משותף בנטרול חצי האי קוריאה מגרעין ובשמירת השלום והיציבות". הוא האיץ בטראמפ לפתור את הבעיה בדרך של "דו-שיח, משא ומתן ופתרון מדיני".
הבית הלבן מסר בעקבות השיחה כי שני המנהיגים הסכימו ש"יש לעצור את ההתנהגות הפרובוקטיבית והמסלימה של צפון קוריאה. הנשיאים גם הדגישו את המחויבות ההדדית שלהם לנטרול חצי האי קוריאה מגרעין". סין דרשה בימים האחרונים מארה"ב ומדרום קוריאה להפסיק את האימונים הצבאיים הנרחבים שהם מבצעים וגם הביעה מחאה על הצבת מערכות ה-THAAD להגנה מפני טילים בדרום קוריאה.
התרגיל עם דרום קוריאה יתקיים כמתוכנן
למרות ההתנגדות הסינית, הפנטגון הודיע אמש כי ארה"ב ודרום קוריאה יקיימו תרגיל משותף כמתוכנן בעוד 10 ימים - צעד שעלול להיתפש בפיונגיאנג כמהלך מתגרה נוסף.
עוד אמרו במשרד ההגנה האמריקני כי ארה"ב לא שלחה עוד ספינות, מטוסים וחיילים בתגובה לאיום של צפון קוריאה לפגוע באי גואם המאכלס כוח צבאי אמריקני משמעותי. החלטה זו נועדה כנראה למנוע הערכה שגויה של המצב מצד צפון קוריאה, בעקבות אמירותיו של הנשיא טראמפ כי "צפון קוריאה לא תאיים עלינו יותר והיא תיענה באש ובזעם שהעולם טרם ראה". הלילה אמר טראמפ כי "מנהיג צפון קוריאה יתחרט מהר מאוד על כל פעולה נגד גואם או טריטוריה אמריקנית אחרת".
ברוס בנט, אנליסט צבאי ב"תאגיד ראנד", אמר בהקשר זה כי "יש מעט מאוד איפוק מילולי אבל הרבה מאוד איפוק צבאי". עם זאת, דיוויד מקסוול, מנהל משותף של המרכז ללימודי ביטחון באוניברסיטת ג'ורג'טאון, מעריך ש"אם קים ג'ונג און יעריך שיש סכנה למשטרו, זה עלול להוביל למלחמה". פיונגיאנג הודיעה כי קרוב ל-3.5 מיליון בני אדם, בהם פועלים, פעילי מפלגת השלטון וחיילים התנדבו להצטרף או להתגייס מחדש לצבא על מנת להילחם מול ארה"ב, אם וכאשר יהיה בכך צורך.
ב"רודונג סימון", העיתון של מפלגת השלטון, פורסם כי מיליונים נרתמו למאמץ הלאומי בעקבות הודעת סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית (KCNA) בדבר הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על המדינה בסוף השבוע שעבר על ידי מועצת הביטחון של האו"ם. הסנקציות החדשות על פיונגיאנג עשויות לקצץ בשליש את הכנסות הייצוא השנתיות של קוריאה הצפונית, המסתכמות ב-3 מיליארד דולר.
לארה"ב יש לפי שעה 28 אלף חיילים בדרום קוריאה, ספינות ומטוסי קרב המסוגלים להגיב במהירות לכל התפתחות". קפטן קסנדרה גסקי, דוברת הפיקוד הימי של צבא ארה"ב באוקיינוס השקט, אמרה ש"מצב המוכנות לא השתנה. אנחנו תמיד שומרים על רמה גבוהה של מוכנות". בחודש שעבר הודיע חיל האוויר האמריקני כי שני מפציצי B-1 חגו בשמי דרום קוריאה בעקבות שיגור טיל בליסטי בצפון קוריאה. לפני כמה חודשים שיגרה ארה"ב נושאת מטוסים לאזור בעקבות המתיחות.