תושבת גואם: "אנשים לא רצים בפאניקה לקנות מצרכים"
מינדי אגון, כתבת של "גואם דיילי פוסט", מספרת על החיים באי בצל האיומים של צפון קוריאה. "התושבים לוקחים את האיום ברצינות אבל חיים כרגיל, עם קצת זהירות". מומחים מאמינים שההתערבות הסינית תרגיע את המתיחות
המתיחות בין ארצות הברית לצפון קוריאה גרמה גם לאיומים על האי גואם, שבו יש בסיסים צבאיים אמריקניים גדולים. מינדי אגון, כתבת של העיתון "גואם דיילי פוסט", אמרה הבוקר (יום א') בראיון לאולפן ynet כי העסקים באי נמשכים בינתיים כרגיל.
"גואם כבר אוימה בעבר על ידי צפון קוריאה, ב-2013 היה האיום המשמעותי האחרון, אבל זו הפעם הראשונה שגואם הוזכרה ספציפית על ידי קים ג'ונג און", אומרת אגון. "יש כאן תגובות מעורבות, אבל אנשים עוסקים בענייניהם. בוודאי שיש דאגה מתחת לפני השטח אבל התושבים מקווים ששום דבר לא יקרה ושלא תהיה הסלמה. אני חושבת שאנשים בוטחים בארה"ב ובהגנה הלאומית מפני טילים".
אז נראה שאתם לא לוקחים את האיומים ברצינות?
"אני חושבת שהתושבים כן לוקחים את האיום ברצינות, אבל זה לא משפיע על היום יום. ילדים הולכים לבית ספר, העסקים כרגיל ותיירים עדיין מגיעים. אנחנו עוקבים אחרי זה, אבל אין אנשים שרצים בפאניקה לקנות מצרכים".
מכינים אתכם איך להתנהג במקרה של מתקפה?
"שלחו מזכר בפקס' ונכתב בו שאם הילדים בבית הספר ויש מתקפה, לא להסתכל לעבר האור הבוהק, דברים בסיסיים. נראה שהם שלפו את זה מתוך קובץ ישן, רק כאמצעי זהירות, שאם משהו יקרה נהיה מוכנים".
בדקתם אם יש מקלט בקרבתכם?
"כ-90 אחוז מהאי מורכב ממבני בטון, אנחנו באמצע מסלול של טייפונים, היו כאן טייפונים עם רוח של 200 מייל לשעה, ושרדנו אותם. היה לנו פה כיבוש יפני במלחמת העולם השנייה, אז התושבים של גואם הם בעלי כושר הישרדות, למרות כל מה שעברנו. יש פה בסיס צבאי, יש תרגילים של מפציצים עם אוסטרליה וניו זילנד. אנחנו מאוד מוגנים".
אז אפשר לומר שאתם ממשיכים את החיים כרגיל?
"החיים כרגיל, עם קצת זהירות".
"עכשיו יהיה מקום לדיפלומטיה"
ד"ר אבנר גולומב, מומחה לבקרת נשק וצפון קוריאה מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (inss), מאמין כי ההתערבות הסינית תצליח להביא לסיום המתיחות בין צפון קוריאה לארצות הברית."יש הסלמה והבנו את זה כשהסינים החליטו שהמצב מספיק מסוכן כדי שהם ייכנסו לעניינים. מצד אחד הם ינסו להרתיע את הצפון קוריאנים לעשות מעשים מסוכנים, ומצד שני ירתיעו את הממשל האמריקני. ההתערבות הסינית נותנת לשני הצדדים הזדמנות לרדת מהסולמות הגבוהים שטיפסו עליהם ולדעתי עכשיו יהיה מקום לדיפלומטיה".
"זו חברה שהחזיקה מעמד מול תנאים מאוד קשים", אמר ד"ר גולומב על צפון קוריאה. "ראינו את האיראנים הולכים למו"מ, ראינו מדינות אחרות שנשברות, והצפון קוריאנים הראו בתקופות הכי קשות שהם נחושים והם יכולים לשלוט בחברה שלהם"
הלית בראל, מומחית להרתעה גרעינית, אומרת שהמשבר הנוכחי אינו חופף למשבר הטילים בין ארצות הברית לברית המועצות ב-1962. "במשבר הטילים בקובה היה מדובר בשתי מעצמות גרעיניות בעלות יכולות מאוד נרחבות, גם אז היו פערים בין ארה"ב לבריה"מ, אבל עדיין בריה"מ הייתה יכולה להכיל מכה מאוד בעייתית בשביל ארה"ב. פה מדברים על א-סימטריה מוחלטת ביכולות הגרעיניות וגם הקונבצניוליות".
לדברי בראל, המנוף הצפון קוריאני מול ארה"ב הוא לאו דווקא הגרעיני. "זה נכון שיש להם יכולת גרעינית, אבל אנחנו עדיין בסימני שאלה לגבי יכולת הזיווד שלהם, של הנשק הגרעיני של הטילים, בטח ארוכי הטווח. אבל אף אחד לא רוצה לבדוק אם הדבר הזה יפעל או לא וזה מתחיל דינמיקה מאוד מעניינת באזור. זה גם מחדד את המתחים בין יפן לבין סין".