12 פגים עם חיידק עמיד: נסגרה פגיית מעיני הישועה
פג שנדבק בחיידק עמיד לאנטיביוטיקה בבית־החולים "מעיני הישועה" בבני־ברק הדביק עוד 11 פגים. מקור הזיהום לא ברור. משרד הבריאות הורה לסגור את הפגייה ולא לקבל אליה פגים חדשים. יולדות בסיכון ללדת פגים הועברו לבתי־חולים אחרים. “מעיני הישועה”: אנחנו סובלים ממחסור חמור בכוח אדם
זיהום חמור בפגיית בבית־החולים "מעיני הישועה" בבני־ברק הוביל לסגירתה.
ממידע שהגיע ל"ידיעות אחרונות" עולה כי בימים האחרונים התגלה כי אחד הפגים בפגייה נדבק בחיידק עמיד לאנטיביוטיקה. בדיקה נוספת העלתה כי הפג הדביק בחיידק עוד 11 פגים נוספים, שלא חלו אך נושאים את החיידק. הפג שנדבק נמצא במצב קשה אך לא נשקפת לו סכנה מיידית. הפגים האחרים נמצאים תחת השגחה.
מאחר שמדובר במספר גדול של פגים שנדבקו, הורה משרד הבריאות לסגור את הפגייה ולא לקבל אליה פגים חדשים. זאת עד שחלק מהפגים ישוחררו ויתאפשר לבודד את האחרים ולהציב להם צוות רפואי נפרד. במקביל הועברו יולדות שצפויות ללדת פגים לבתי־חולים אחרים, ולמגן דוד אדום ניתנה הנחיה להימנע מלפנות יולדות בסיכון ל"מעיני הישועה".
בבית־החולים הדגישו שהם מקבלים יולדות רגילות ומעבירים לבתי־חולים אחרים רק יולדות שיש חשש שיילדו פגים. "אם מגיעה אישה שצפויה לה לידה מוקדמת, אנחנו מעבירים אותה לאחד מבתי־החולים האחרים במרכז", אמר מנהל בית־החולים, פרופ' מוטי רביד.
מקור הזיהום עדיין לא ברור. ביממה האחרונה ערך בית־החולים בדיקות לכל העובדים אולם לא העלה דבר. בבית־החולים תולים את האשם במחסור חמור בכוח אדם בפגייה, כמו בפגיות רבות בישראל. "יש לנו מחסור באחיות ומחסור ברופאים, ואנחנו לא עומדים בתקנים המומלצים על ידי משרד הבריאות", אומר פרופ' רביד. "צריך לזכור שחלק מהצוות הרפואי שלנו עזב לטובת בית־החולים החדש באשדוד".
דו"ח: שכיחות הזיהומים בישראל פי 4 ממדינות המערב
דו"ח חמור שפירסמה עמותת לה"ב (למען הפגים) לפני כמה חודשים מצא כי שכיחות זיהומים בפגים במשקל לידה של מתחת ל־1,500 גרם בישראל גבוהה פי 4-2 בהשוואה למדינות המערב. אחת הסיבות לכך היא בין השאר המחסור באחיות, שמביא לכך שכל אחות צריכה לטפל במספר רב של פגים, מה שמגדיל את הסיכון לזיהומים. סיבה נוספת היא הצורך בהפרדה בין אזור "נקי" לאזור "מזוהם" בכל עמדת יילוד בפגייה, שלא נשמרת באופן משביע רצון.
בפברואר האחרון דווח על 18 פגים בבית־החולים איכילוב בתל־אביב שנדבקו בחיידק VRE הנחשב למסוכן ועמיד לאנטיביוטיקה. המקרה התגלה כאשר אחת הפגות הועברה לבית־החולים שניידר בפתח־תקווה לצורך ביצוע ניתוח לב פתוח. בשניידר נערכה לה בדיקה שבה התגלה שהיא נושאת את החיידק. הפגה הועברה לבידוד, ונמסרה הודעה לאיכילוב, שם בדקו את כלל התינוקות בפגייה ונמצא שעוד 18 פגים נושאים את החיידק.
מעמותת לה"ב נמסר: "שתיים מהסיבות המרכזיות לזיהומים בפגיות הן היעדר תשתיות ראויות ומחסור בכוח אדם סיעודי. אם יוגדל כוח האדם בפגיות והצפיפות בין האינקובטורים תקטן, כנהוג במדינות המערב, ניתן יהיה להפחית משמעותית את שיעור הזיהומים. העמותה פועלת בכל מרצה לשיפור מצב הפגיות בשיתוף פעולה מלא עם האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה".
מ"מעיני הישועה" נמסר כי "מדובר בזיהום שהתגלה לאחר שנה וחצי שלא היה זיהום בפגייה. דיווחנו למשרד הבריאות כנדרש, ואנו פועלים שכל יולדת שצפויה ללדת לפני המועד תעבור לבית־חולים אחר".
ממשרד הבריאות נמסר כי "משרד הבריאות והיחידה הארצית למניעת זיהומים נמצאים בקשר ישיר ורציף עם מנהל בית־החולים והצוותים בפגייה".