הגיע הרגע: כך תחזירו את הילדים לשגרה
בעוד שבועיים וחצי מסתיים החופש הגדול אבל מי סופר. גם אם נראה לכם שמדובר בהמון זמן, כדאי להתחיל להרגיל את הילדים לזמני שינה, הגבלת מסכים ותזונה נכונה. 7 צעדים לחזרה מבורכת לשגרה
החופש הגדול מסתיים בקרוב והמעבר הפתאומי בין מסגרת משפחתית לבין הסתגלות הילדים לשגרת לימודים, מדאיג מאוד את ההורים. תוכלו להבטיח חזרה מהירה ו"חלקה" לשגרה, אם תתחילו כבר עכשיו לדבר עם הילדים ולשים לב לזמן השינה, הרגלי אכילה, הגבלת מסכים ועוד. לא פשוט אבל אפשרי.
שבעה צעדים שיעזרו לכם ולילדים להתחיל את השנה בהצלחה:
1. הכירו לילדים את המסלול לגן או לבית הספר
לכו או סעו לגן או לבית הספר בנתיב שהילד יעבור בו בשנה הבאה. כל זאת כדי שהילד יכיר את מעברי החציה והרמזורים. הסבירו לו שהוא צריך להיזהר בקשר שלו עם זרים.
קראו עוד:
- לא מפונקים: הילדים שעובדים עם ההורים בחופש
- חופשה משפחתית שהילדים תכננו - כך זה נראה
- המילים שלא נאמרות אצלנו בבית
2. זמן שינה
שבועיים לפני תחילת הלימודים בצעו את השינוי הנוירולוגי וההתנהגותי ל"כיבוי האורות" ולהשכמה. בכינוס משפחתי סכמו את חוויות הקיץ שהייתה לילדים, לעומת הצורך בלוח זמנים של שגרה בלימודים. הודיעו להם בהחלטיות מהי שעת "כיבוי אורות" בבית. נסו במשך שבעה ימים להקדים את השינה ב-15-30 דקות לעומת הלילה הקודם, וזאת כדי שיתרגלו לשינויים.
3. תרגלו את התייעלות ההשכמה
למרות שבמשפחות רבות מתעוררים עם הטלפון הנייד, למדו את הילדים על מהות השעון העגול - מיקום הספרות והמחוגים. קבעו גבולות גזרה: מתי מתעוררים ומתי יוצאים מהבית. הבחינו בין צלצול מעורר של "פקח עיניים", נעימת "עוד שתי דקות בעיניים עצומות" וצליל לקום. תרגלו את ההשכמה שלושה ימים לפני תחילת השנה, וכך יגיעו הילדים נינוחים בהישמע הצלצול הראשון בכיתה.
4. ארגון הבגדים
איך נמנע את "מלחמת מה אלבש?" מיינו אחת לשבוע את הביגוד ל"בגדים ונעליים לימי לימודים" ו"בגדים ונעליים חגיגיים". סמכו על הילד שיהיה עצמאי בבחירה ומחויב לבחור בערב לפני יום הלימודים. שבחו את טעמו בבחירה שעשה.
5. הכינו ארוחות בריאות לבוקר ולצהריים
איש אינו יכול להתרכז בלימודים כאשר הוא רעב, על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים. מחקרים מצביעים שילדים שאוכלים מזון בריא ומאוזן בבוקר ובצהריים, הישגיהם טובים יותר.
תכנון הארוחות הביתיות מבטיח איכות טובה ובריאותית של מזונות המכילים יותר חלבון, ירקות ופירות. מרכיבים אלה מבטיחים אנרגיה הנחוצה לעבודה היומית בגן או בבית הספר. כדאי לארגן ערב קודם עם אחד הילדים (לעשות תורנות ביניהם) ולאפשר לילדים לבחור מה הם רוצים לאכול מסוגי המזונות הבריאים. דברו איתם על כך כבר עכשיו כדי שיהיה ברור שזה מה שהולך להיות השנה.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
6. השתלטו על משך הזמן במסכים הדיגיטליים
הגבילו את משך הצפייה בטלוויזיה ובמסכים דיגיטליים. הודיעו לילדים מה מנת הצפייה היומית בתקופת הלימודים. נהלו שיח על התכניות המבוקשות ותנו לילדים להחליט על אלו תכניות הם מוותרים. המסכים יהיו ממוקמים במרחב משפחתי ומומלץ להורים להצטרף לצפייה של הילדים כחוויה משפחתית.
7. ארגנו לוח זמנים לשגרת "אחרי שעות הלימודים"
הציגו לילדים שעון-חלוקה של שעות השגרה: שיעורי הבית וקריאה הם חובה, והשאר - מנוחה, חוגים יצירתיים וספורטיביים, מפגשים חברתיים, מינון זמן צפייה דיגיטלי מופחת ופעילות גופנית עם בני המשפחה או לבד (בהתאם לגיל וליכולות).
ד"ר אילנה רכס היא ראש תחום הגיל הרך במכללה האקדמית בוינגייט וחברה בוועדה לחיים פעילים בגיל הרך, המחלקה לחינוך וקידום בריאות, משרד הבריאות