ארדן נגד ייצוא קנאביס רפואי: "חשש לזליגה מסיבית של הסם"
ל-ynet נודע כי השר לביטחון פנים מתנגד להמלצת משרדי האוצר והבריאות וטוען כי ייצוא הקנאביס בטרם הסדרתו בישראל הוא מעשה לא אחראי: "סכנה בזליגת הסם לשוק הפלילי ולבני נוער, המטופלים הרפואיים בארץ עלולים להיפגע". מנכ"ל משרד האוצר: "נדרוש סטנדרטים גבוהים"
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הודיע כי יתנגד להמלצתם של משרד הבריאות והאוצר לייצא קנאביס מישראל למטרות רפואיות ולמחקר. במכתב שהגיע לידי ynet כתב ארדן לשר האוצר משה כחלון ולשר הבריאות יעקב ליצמן כי הופתע לראות את הדיווחים על המלצת הצוות הבין-משרדי של משרדי הבריאות והאוצר להתיר את הייצוא בפיקוח ממשלתי.
השר ארדן הביע הסתייגות מהתמורה הכלכלית של שוק הקנאביס וכתב כי היא אינה מצדיקה את "הנזקים שעלולים להיווצר כתוצאה מהפיכתה של ישראל למדינת הדגל של ייצוא הקנאביס". הוא הוסיף כי לוחות הזמנים שהציעו משרדי האוצר והבריאות אינם ריאליים בכל הקשור להיערכות המשטרה לקראת היתר הייצוא שאותו מקדמים.
במכתבו ציין ארדן כי "קיימת בעייתיות רבה בקידום הייצוא, בוודאי בעת הזאת, בטרם בחינת המשמעויות וסיום הליך ההסדרה של הקנאביס למטרות רפואיות בישראל". הוא הוסיף כי קידום ייצוא הקנאביס לחו"ל מצריך הסדרה נוספת וקפדנית יותר ויהיה זה "לא אחראי, לא מקצועי ולא נבון" לבצע זאת כל עוד לא הושלמה הסדרת הגידול במתכונת המצומצמת, לצורכיהם המיידיים של החולים בישראל.
"הסטנדרטים הגבוהים ביותר"
מנגד טען מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד כי ישראל היא כבר אחת המדינות המתקדמות ביותר בעולם בתחום המחקר והפיתוח של קנאביס רפואי. בריאיון לאולפן ynet (בסרטון שבתחילת הכתבה) אמר באב"ד כי "יש כבר שוק שפועל בתוך הארץ ויותר מ-30 אלף מטופלים צורכים אותו. הוועדה המליצה על ייצוא של קנאביס רפואי שקיבל אישור ממשרד הבריאות, ויש לא מעט מדינות שכבר פנו אלינו".
ייתכן שישראלי שמתגורר בלוס אנג'לס יקבל את התרופה מהר יותר מתושב הארץ שמתקשה להשיג אישור?
"הסדרת הקנאביס הרפואי בישראל זה דבר חדש שהתחיל הסדרה בשנה האחרונה אחרי החלטות הממשלה בנושא. כבר היום מכשירים יותר מ-70 רופאים שיקבלו רישיון, ועם הזמן יצטרפו עוד רופאים ואני מניח שיהיה יותר קל. הדאגה שלנו היא שלא תהיה זליגה מתוך המוצרים הרפואיים לתוך המוצרים הלא רפואיים, ושהחוות שיגדלו את המוצרים הרפואיים לא יעמדו ברמה הגבוהה שתידרש. אנחנו נדרוש את הסטנדרטים הגבוהים ביותר כדי להגיע למוצר רפואי בסטנדרט גבוה שאותו נתיר לייצא".
היועץ המשפטי של המשרד לביטחון הפנים, עו"ד יואל הדר, כתב אף הוא כי הגדלת שוק הקנאביס מעבר לצריכה המקומית תוביל בהכרח לזליגה של הסם לשוק הבלתי חוקי, מה שיסייע לגורמים עבריינים מאורגנים להשתלט על תחום הקנאביס ולהגיע לצעירים ובני נוער בפרט. על פי המשרד לביטחון פנים, תמונת המודיעין של המשטרה מעלה כי יש הלימה בין היקף גידול הקנאביס לבין פוטנציאל הפשיעה, וארדן הביע את חששו מ"זליגה מסיבית" של הסם ברחבי המדינה.
עוד נטען כי "למיטב הבנתי, התוצרים שגדלים בארץ אינם עומדים כיום בסטנדרטים שמאפשרים את הפיכתם לתרופה". היועץ המשפטי הוסיף: "אם וכאשר יוחלט לקדם הליך של ייצוא קנאביס, הדבר יתאפשר אך ורק בהתבסס ובכפוף לאמנות הבינלאומיות, ורק כאשר הליך מתן המענה הרפואי על-ידי הקנאביס ובקרת האיכות של המוצרים יהיה עובדה מוגמרת".
נימוק נוסף של המשרד להתנגדות לייצוא הוא ש"קיים חשש לפגיעה בחולים הזקוקים לקנאביס לצורך רפואי בשל העדפת ייצוא קנאביס לחו"ל על פני אספקה מקומית. במקביל, ישנו חשש מפני פגיעה בטיב התוצרת המקומית המשווקת בארץ לעומת זו המופנה לחו"ל".
ארדן ציין במכתב כי מבחינה של שוק הקנאביס בהולנד, גרמניה, ארצות הברית, בריטניה, קנדה, איטליה וצרפת עולה כי רוב המדינות לא מייצאות קנאביס רפואי, ואלו שכן - עושות זאת בפיקוח ממשלתי. ארדן סיכם כי "ככל שישראל רוצה לפרוץ ולהוביל בתחום ייצוא הקנאביס הרפואי - עליה להוכיח ראשית לעצמה וכן לעולם, כי היא עושה כל מאמץ לאכוף שימוש לא חוקי בקנאביס, ולהטמיע בציבור את ההבנה והסכנות שבסם".
ארדן מתעקש כי המשטרה תצטרך להגדיל באופן משמעותי את פעילותה בתחום הסמים, כולל הרחבת מערך בידוק העובדים והבעלים של חוות גידול הקנאביס, הגדלת מערכי השיטור לפיקוח מקומי ובינלאומי, הגדלת מחלקי הסמים ביחידות המרכזיות, פיתוח אמצעים לגילוי מרחוק של חממות בלתי חוקיות, מעקב אחרי דיווחי המגדלים, פיקוח אחר השמדות, שינוע מאובטח למעבדות ברחבי הארץ והגדלת המערך המשפטי לפרקליטים בתיקי הסמים.