שתף קטע נבחר

 

ההורים שוב ישלמו אלפי שקלים לבתי הספר: "קל להוציא מאיתנו כסף"

ועדת החינוך אישרה את תשלומי ההורים עבור סל תרבות, טיולים, מסיבות ועוד בשנת הלימודים הבאה. דלית מחוף אשקלון תוציא 7,420 על שלושת ילדיה, יפית מיבנה תשלם כאלף שקל לבתה שבכיתה ו', ונטלי מאופקים תשלם כ-2,600 שקל לשני ילדיה: "הפוליטיקאים מבטיחים ולא מקיימים"

 

דיווח מוועדת החינוך של הכנסת    (צילום: גיל יוחנן)

דיווח מוועדת החינוך של הכנסת    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טבלת תשלומי ההורים לשנת תשע"ח אושרה אתמול (ב') כצפוי בוועדת החינוך של הכנסת, חרף הבטחותיהם של חברי הוועדה מימין ומשמאל שלא לאפשר זאת. שבעה חברי קואליציה הצביעו בעד, שישה חברי אופוזיציה הצביעו נגד, וגם בשנת הלימודים הקרובה ייאלצו ההורים לשלם אלפי שקלים עבור חינוך ילדיהם.

 

יפית מיבנה היא אם חד הורית לילדה שעולה לכיתה ו'. בשנה שעברה שילמה כ-700 שקל לבית הספר, ובשנת הלימודים הקרובה תיאלץ לשלם כאלף שקל. "זה סכום לא מבוטל לשלם לבית ספר בחסות חוק חינוך חובה חינם", היא אומרת. "זה רק הבסיס. הרגע סיימתי לקנות לבת שלי את כל התוספות: מחברות, קלסרים, קלמר, כלי כתיבה – 600 שקל. אנחנו מדברים כרגע על 1,600 שקל לפני שנפתחה שנת הלימודים".

 

יפית מציינת שהיא מקבלת משכורת ממוצעת, ונאלצת להיעזר רבות בהוריה: "לאמהות חד הוריות שמרוויחות משכורת ממוצעת אין היום דרך אחרת להתקיים במדינה. גם ככה יקר פה, וזה מתסכל שאנחנו צריכים לשלם כל כך הרבה כסף עבור משהו שמדינה הגדירה כשירות שיהיה בחינם. הכי קל להוציא מהכיס של ההורים, אבל סדר העדיפויות פה חייב להשתנות".

דלית בניש, תושבת חוף אשקלון, היא אימא לארבעה ילדים במערכת החינוך: שניים יכנסו ב-1 בספטמבר לכיתה א', והאחרים יעלו לכיתות ג' ו-ה'. על פי הטבלה שאושרה בוועדת החינוך, בשנת הלימודים תשע"ח תיאלץ דלית לשלם לבית הספר עבור ארבעת ילדיה 7,420 שקל בשנה. מעבר לזה היא משלמת גם עבור הזנה בבתי הספר - 800 שקל עבור כל ילד ובסך הכול 3,200 שקל. עבור ועד הכיתה היא משלמת בין 50 ל-100 שקל.

 

גם היא כבר רכשה את הציוד הנלווה עבור ילדיה: "אנחנו מקבלים רשימת ציוד מבית הספר לכל שכבת גיל, נצמדתי לרשימה, לא קניתי מותגים, ועבור ארבעת הילדים שילמתי 3,200 שקל, וזה בלי תיקים שקיבלנו מתנה מהעבודה של בעלי. יש הרבה הורים שניגשים לבית הספר ומעידים על קושי לשלם. לא מדובר במשפחות רווחה, אלא במשפחות ממעמד הביניים. אני ובעלי מתפרנסים מאוד יפה ואני עדיין חושבת שזה לא צריך להיות חלק מההוצאות שלנו במדינה שיש בה חוק חינוך חינם. הכסף הזה מבחינתי אמור ללכת לחינוך הבלתי פורמלי, לחוגים אחרי הצהריים. המצב הזה מתסכל מאוד".

 

נטלי ניסנוב-בלוב, תושבת אופקים ואימא לשני ילדים שעולים לכיתות ג' ו-ה' תשלם 1,288 שקל לכל אחד מהם על פי הטבלה שאושרה. בבית הספר שבו לומדים ילדיה יש יום לימודים ארוך שבמסגרתו מופעלת תוכנית "קרב" שכוללת חוגים במדעים, לימודי אנגלית, אילוף כלבים ועוד. עבור כל ילד משלמת נטלי 400 שקל, ועבור הזנה 250 שקל לכל אחד לשנה.

 

"אנחנו מגיעים ל-1,300 שקל בשנה לכל אחד מהילדים, בלי הציוד והחינוך הבלתי פורמלי", היא אומרת. "זה מאוד מכעיס שלא רואים את ההורים. הפוליטיקאים מבטיחים הבטחות ולא מקיימים. כמה פעמים שמענו שתשלומי ההורים יבוטלו וכלום לא קורה? זה מכעיס כי זה מרגיש כמו סוג של בגידה. אצלנו בפריפריה מרגישים את זה יותר, אני גרה במקום שדובר רבות על אחוזי האבטלה בו, יש פה מצוקה כלכלית של הורים שלא יכולים לעמוד בתשלומים האלה, אבל אין ברירה".

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

באופן רשמי, תשלום החובה היחיד במערכת החינוך הוא עבור ביטוח בריאות והוא עומד על 49 שקל בשנה. מעבר לכך, מדי שנה מאשרת ועדת החינוך של הכנסת את טבלת תשלומי הרשות שכוללים בין היתר תשלום עבור סל תרבות, טיולים, מסיבות כיתה, מסיבות סיום ועוד. אמנם מדובר בתשלומי רשות, אך בפועל ההורים משלמים כי אף אחד מהם לא ירצה למנוע מילדו להשתתף בטיול שני או במסיבה כיתתית.

 

על פי הטבלה שאושרה אתמול בוועדה, הורה לילד ביסודי ישלם עד 917 שקל בשנה, בחטיבה עד 1,183 ובתיכון ישלמו ההורים עבור תלמיד עד 1,338 שקל. הטבלה לא כוללת את פרויקט השאלת ספרי לימוד שנאמד בכ-200 שקל לילד בשנה.

 

מעבר לתשלומי הרשות שאושרו בוועדה ישנם תשלומי תל"ן (תוכנית לימודים נוספת) הקשורים לפעילויות בשעות אחר הצהריים וכלל לא מובאים לאישור הוועדה. כך למשל, בשנת הלימודים תשע"ח ניתן יהיה לגבות מההורים עד 885 שקל בשנה ביסודי, 1,060 בחטיבת הביניים ו-1,150 שקלים בשנה בתיכונים.

 

תשלום אחר - התל"ן הייחודי - מאפשר לבתי הספר לקבל עוד עשר שעות לימוד, שהן תוספת לתוכניות הייחודיות שבמוסד (מגמות, טאבלטים, הסעות ועוד). בסך הכול נאמדים תשלומי התל"ן באלפי שקלים בחודש ובכשלושה מיליארד שקלים בשנה.

 

יו"ר הוועדה, חבר הכנסת יעקב מרגי (ש"ס), הבהיר בדיון כי הוא מאשר את טבלת התשלומים רק בשל הבטחת שר החינוך נפתלי בנט להכניס את הנושא לתקציב המדינה הבא. "אם לא היה אגו פרלמנטרי היה צריך לבטל את טבלת תשלומי ההורים או לחוקק חוק שישנה את שיטת הסדרת התקצוב", אמר מרגי והוסיף: "לבוא לכאן מדי שנה לוועדת החינוך ולאשר מספרים כמעט חסרי משמעות, אני לא מרגיש שאני עושה את תפקידי".

פורסם לראשונה 14/08/2017 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים