שלפוחית רגיזה: מתי לפנות לקבלת טיפול
קרוב לחצי מהגברים ושליש מהנשים עתידים לסבול משלפוחית רגיזה במהלך חייהם. אורולוג מומחה מסביר מהם הסימנים לתסמונת השכיחה, למי לפנות ואומר: "החולים סובלים מפגיעה קשה באיכות חייהם וחשוב לדעת כי זאת לא גזירת גורל, פנו לטיפול"
תסמונת השלפוחית הרגיזה הינה תסמונת נפוצה בקרב כלל האוכלוסייה, ובניגוד למיתוסים הקיימים שכיחותה דומה בין נשים לגברים. שכיחות התסמונת בקרב בני 40-44 עומדת על אחוזים בודדים כ-5-7%, בגילאי הפנסיה (65-69) כשליש מהגברים וכרבע מהנשים יסבלו משלפוחית רגיזה. השכיחות עוד מטפסת כאשר מעל גיל 75 40% מהגברים ו-30% אחוז מהנשים עתידים לסבול משלפוחית רגיזה.
ידוע כי לתופעה של שלפוחית רגיזה קשר חזק בהליך ההזדקנות; התרופפות השרירים, היחלשות הרקמות, ומחלות נלוות אשר גם שכיחותן עולה עם הגיל, כגון סוכרת, השמנה, יתר לחץ דם ועוד. הגורם לשלפוחית רגיזה עדיין נחקר ביתר שאת, אך אחת ההשערות הינה שהשלפוחית הרגיזה היא סימפטום לבעיות אחרות כגון סינדרום מטבולי אשר פוגע במישרין, או בעקיפין באספקת הדם לשלפוחית.
בכל גיל בין אם צעיר, מבוגר או קשיש התסמונת פוגעת באיכות חייהם של הסובלים. היא בעלת השלכות תפקודיות, כלכליות וסוציאליות משמעותיות על חיי הפרט ועל אף חיי החברה.
עוד בנושא: הדרך הטבעית: 3 דרכים למנוע דלקת בדרכי השתן
3 סימנים שמצריכים בירור רפואי
לפניכם שלושה תסמינים של שלפוחית רגיזה הדורשים ביקור אצל הרופא:
דחיפות במתן השתן: צורך עז ופתאומי לתת שתן שקשה לעמוד בפניו או לדחותו.
תכיפות: מספר רב של פעמים.
נוקטוריה: כלומר, יקיצה אחת או יותר משנת הלילה עקב הצורך לתת שתן.
אבחנה של שלפוחית רגיזה ניתנת על ידי הרופא המומחה בהיעדר זיהום בדרכי השתן או ממצא חשוד אחר.
עוד: 5 המזונות העיקריים המסייעים במניעת דלקות בגוף
התמודדות עם שלפוחית רגיזה
"זה בא עם הגיל", הינה ההתייחסות הרווחת להתמודדות עם מגוון של מחלות בגיל השלישי. אולם, בהתייחס לתסמונת השלפוחית הרגיזה ההתמודדות הפיזית והרגשית שונות מהתמודדויות שיש למבוגרים צעירים אשר במקרים אלה ההתמודדות הרגשית תיסוב בעיקר סביב הבושה הנלווית לבריחת השתן.
לכאורה, מהיכרות שלי עם מטופלים אנשים צעירים יותר מוטרדים מהתסמונת. אולם, גם אנשים מבוגרים, שעל אף גילם הצליחו לשמור על עצמאות, איכות חייהם נפגעת כאשר הם סובלים משלפוחית רגיזה. אצל אדם מבוגר ובייחוד בגיל השלישי, ההתמודדות עם התסמונת שלפוחית רגיזה נלווית למחלות נוספות אשר עלולות לסכן את חיי המטופל. למשל, כאשר אדם בן 75 קם בלילה בשל נוקטוריה הסיכון שלו למעוד, ולשבור את עצם צוואר הירך עולה (גורם סיכון לתמותה בקרב קשישים והתפקוד היומיומי יורד באופן משמעותי).
במקרים אחרים, חולה פרקינסון מבוגר שבשלבים מסוימים כבר אינו יכול להתנייד לבדו, לא יצליח לקום בדחיפות לשירותים ויצטרך להישאר במיטתו ללא יכולת התאפקות. למחלות הרקע, השפעות שליליות חזקות על הקושי להתמודד עם שלפוחית רגיזה בגיל השלישי.
עוד במדור 60 פלוס: התפריט הגמיש: התזונה שתחזק אתכם
לא גזירת גורל: פתרונות טיפוליים
הדגש בטיפול בשלפוחית רגיזה בקרב קשישים תחילה הינו בבדיקה של מחלות הרקע ממנו הוא סובל.
כאמור, ככל שהאדם מבוגר יותר, הסברה היא שישנן יותר מחלות רקע בהן צריך להתחשב במתן הטיפול. הפרוטוקול הטיפולי דומה לזה של מטופל שאינו קשיש. בקו ראשון יטופל בתרופות ממשפחת "האנטי-כולינרגיות" שתפקידן לעכב את התכווצויות הבלתי רצוניות של שריר השלפוחית, ולצמצם את תדירות ההשתנה הלילית. אולם, ככל שגיל המטופל עולה היכולת לתת לו טיפול תרופתי המשתייך למשפחת תרופות אלו פוחת, מאחר והיום קיימות כ-600 תרופות "אנטי-כולינרגיות" המיועדות לטיפול גם מחלות גם למחלות אחרות. החשש הגדול, הוא להציף את המטופל בתרופות מסוג זה, לפגוע ביעילותן, ולגרום לתופעות לוואי שונות.
בקרב מטופלים קשישים הסובלים משלפוחית רגיזה ובנוסף סובלים מעצירות, או ממחלות רקע נוירולוגיות כגון דמנציה ואלצהיימר, ניתן לטפל בעזרת תרופה ממשפחת אגוניסטים לקולטני β3. תרופה זו בעלת תופעות לוואי פחותות מאחר ולה מנגנון פעולה שונה של הרפיית השריר החלק בדופן שלפוחית השתן, שיוצרת ירידה בלחץ התוך-שלפוחיתי, מעלה את נפח השתן הנאגר, ומפחיתה את תדירות התכווצות בשלפוחית.
קשישים אשר סובלים משלפוחית רגיזה חייבים לדעת כי התסמונת אינה גזירת גורל, והם לא צריכים להשלים עם דליפת השתן. אדם מבוגר על אף גילו וההתמודדות עם מספר מחלות במקביל יכול לשמור על איכות החיים. בכל גיל יש מקום לברר, להתייעץ ולבקש עזרה במידת הצורך. יש טיפול ויש פתרון- שעשוי להוביל לשיפור באיכות החיים.
הכותב הינו אורולוג במרכז הרפואי רבין בפתח תקווה
שלפוחית רגיזה: אפשר להתמודד. סימנים, תסמינים ולמי לפנות
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"