מציאות חדשה / על פתיחת הליגה הספרדית
ברצלונה לא רגילה לרדוף אחרי קבוצות, אבל עכשיו ההגמוניה עברה ליריבה השנואה ממדריד. בזמן שרונאלדו וזידאן ממשיכים לזלול תארים בקצב מסחרר, מסי וחבריו יצטרכו להמציא את עצמם מחדש כדי להחזיר את אליפות ספרד ואת הכבוד שאבד
קשה להאמין שמישהו יחלוק על הקביעה שריאל מדריד היא כרגע הקבוצה הטובה בעולם. זה לא רק שתי הזכיות הרצופות בצ'מפיונס והאליפות בספרד בעונה שעברה, אלא גם המסר שהבלאנקוס מעבירים בכל משחק ובכל מגרש: אנחנו ריאל מדריד, מי אתם?
בשבוע האחרון ניצחה ריאל גם את מנצ'סטר יונייטד בסופרקאפ האירופי וגם את ברצלונה במשחק הראשון בסופר-קופה הספרדי, ובשני המקרים הציגה עליונות מוחלטת. גם ללא כריסטיאנו רונאלדו הפער האיכותי מול השדים האדומים היה לעיתים מביך.
גם את בארסה, היריבה הגדולה ביותר שלה, הכתה ריאל שוק על ירך בקאמפ-נואו, כשרונאלדו נמצא על הדשא 24 דקות בלבד - מהרגע שבו החליף את קרים בנזמה ועד שהורחק. הכדורגל נע במעגלים, והתחושה היא שריאל עומדת לשלוט בכדורגל הספרדי גם בשנים הקרובות. זה ממש לא תלוי ברונאלדו או בכוכב כזה או אחר.
בין השנים 2015-2008 הייתה השליטה של ברצלונה. המינוי המפתיע של פפ גווארדיולה, שהוקפץ מקבוצת המילואים, גרם למהפכת ענק במועדון. המאמן הצעיר קיבל סגל מצוין, אבל גם כזה שאיבד את הדרך והכיוון בשנתיים שלפני כן. הגדולה של גווארדיולה הייתה להתאים לשחקניו סגנון משחק שיתאים להם ושלא ישאיר סיכוי ליריבות. בתקשורת קראו לזה אז "טיקי־טאקה", אבל כמובן מדובר בפילוסופיה שלמה, שכוללת אלמנטים טקטיים רבים ומגוונים.
בשמונה העונות מאז 2008 זכתה בארסה בשש אליפויות ובשלושה גביעי אירופה לאלופות. היא הייתה הקבוצה הטובה בעולם. למרות המאמצים הכבירים שעשה נשיא ריאל פלורנטינו פרס, שהחתים מאמני-על (ז'וזה מוריניו וקרלו אנצ'לוטי) וכוכבי-על (רונאלדו, קאקה, מסוט אוזיל, בנזמה וגארת' בייל), ריאל זכתה בתקופה הזו באליפות אחת בלבד ובגביע אלופות אחד. אבל התקופה הגדולה ביותר בהיסטוריה של ברצלונה כנראה נמצאת לקראת סיום. אולי מוקדם עדיין להכריז על "סוף עידן", אבל זו התחושה. בשתי העונות האחרונות זכתה ריאל בשלושה מארבעת התארים הגדולים (צ’מפיונס ואליפות ספרד), בעוד בארסה הסתפקה באחד בלבד - האליפות לפני שנה.
התלות בכוכבים
בזמן שהבלאנקוס עובדים קשה כדי להתכונן לשש-שבע השנים הקרובות עם החתמות מרשימות של שחקנים מבטיחים בסביבות גיל ה-20, הקטאלונים נכשלים באופן מביך בגזרת הרכש שנה אחרי שנה. לאו מסי, ג'רארד פיקה, אנדרס אינייסטה וסרחיו בוסקטס, הסמלים של ה"פפ טים" שעדיין משחקים בקבוצה, כבר בני 30 פלוס, ולאף אחד מהם טרם נמצא היורש הראוי.
בעיתון הספרדי "אס" ערכו השבוע השוואה מעניינת בין 20 שחקני הרכש האחרונים שהצטרפו לשתי הקבוצות. בארסה השקיעה 518 מיליון אירו באותם 20 שחקנים, ורק שלושה מהם עדיין נמצאים בהרכב - לואיס סוארס, איבן ראקיטיץ' וסמואל אומטיטי. בריאל, לעומת זאת, הוציאו 493.5 מיליון אירו, אבל שבעה מהם נמצאים בהרכב - טוני קרוס, קיילור נאבאס, קאסמירו, לוקה מודריץ', דני קרבחאל, בייל ואיסקו. לאלו אפשר להוסיף את מרקו אסנסיו, שנראה כמו הדבר הגדול הבא בכדורגל העולמי.
בריאל לא אהבו את ההשעיה של רונאלדו מחמישה משחקים לאחר דחיפת השופט בקאמפ־נואו, אבל אף אחד שם לא בלחץ. אסנסיו הפנטסטי ימלא את מקומו בלי שום בעיה בארבעת משחקי הליגה הראשונים ובגומלין סופר-קופה הלילה (בחצות), והפורטוגלי בן ה-32 וחצי יוכל להמשיך את הכנותיו לעונה החדשה, שהחלו רק לפני כשבוע וחצי. כן, רונאלדו צפוי להיות מלך השערים של הבלאנקוס גם העונה, אבל היא ממש לא תלויה בו כמו שברצלונה תלויה בכוכב הארגנטינאי שלה.
רק על הקווים
רוב המחמאות מגיעות לזינדין זידאן, שלאט-לאט הופך להיות המאמן הטוב בעולם. היו לא מעט ספקות בנוגע ליכולתו של זיזו לתפקד כמאמן, אבל מדי יום הוא מוכיח שהוא לא פחות מעילוי. בתוך שנה וחצי זכה שחקן העבר של המועדון בשישה תארים: שני גביעי אירופה לאלופות, אליפות ספרד, אליפות העולם למועדונים ופעמיים בסופרקאפ האירופי (וזה לפני הזכייה הצפויה בסופר-קופה הספרדי).
המאזן שלו כמאמן ריאל פשוט מדהים: ב־89 משחקים הוא רשם 67 ניצחונות, 15 תוצאות תיקו והפסיד רק שבע פעמים. המספרים הללו לא מספרים את כל הסיפור, כמובן. זידאן הפך את קאסמירו, שחקן ספסל שלא נספר יותר מדי לפני הגעתו, לאחד הקשרים הדפנסיביים הטובים בעולם. השינוי הזה הפך את ריאל לקבוצה שקשה מאוד להתמודד מולה פיזית. בנוסף, זידאן היה הראשון שהצליח לשכנע את רונאלדו לוותר על משחקים פחות חשובים, כדי שיוכל להגיע במלוא הכוח למאני-טיים.
פרס חיפש את הגווארדיולה שלו - ופגע בינגו. זידאן נכנס לתפקיד למרות שרצה להמשיך להשתפשף בקבוצת המילואים, אבל מהרגע שקיבל את הג'וב הוא כבר לא מביט לאחור. אחרי שהפך למאמן הראשון שזוכה בצ'מפיונס פעמיים ברציפות, הוא גם קיבל שדרוג נאה: הארכת חוזהו בשלוש שנים נוספות והכפלת שכרו ל-8 מיליון אירו לעונה. וזה עדיין פחות מחצי ממה שמרוויחים גווארדיולה ומוריניו.
התפרקות ה-MSN
המטרה המוצהרת של ריאל מדריד העונה היא לעשות בפעם הראשונה בהיסטוריה "סקסטטה" - זכייה בשישה תארים בעונה אחת. כבר עתה אפשר לומר - היא בהחלט מסוגלת. על הנייר ריאל של העונה חזקה יותר מזו של העונה שעברה. שלושת השחקנים שעזבו - חאמס רודריגס, אלבארו מוראטה ודנילו - היו כולם מחליפים מתוסכלים.
במקומם הגיעו חמישה צעירים רעבים, שגם אם לא יזכו בהתחלה להרבה דקות משחק, הם פני העתיד של המועדון: המגן תיאו הרננדס, הבלם חסוס ואייחו ובעיקר הקשר דני סבאיוס, שנבחר לשחקן המצטיין ביורו הצעירות. שניים נוספים חזרו מהשאלות - בורחה מיוראל ומרקוס יורנטה.
מי שלאט־לאט הופך לכוכב הגדול של ריאל הוא איסקו. הקסם שיש לו ברגליים הפך אותו לאהוב במיוחד על הקהל בסנטיאגו ברנבאו. יחד עם אסנסיו, העתיד של הבלאנקוס בהחלט נראה ורוד. וזו בדיוק תמונת מראה למצב שבו נמצאת ברצלונה. האוהדים מיואשים, השחקנים מתוסכלים, וההנהלה אובדת עצות. העזיבה של ניימאר הותירה את בארסה עם הביצה מרוחה על הפנים.
הכוכב הברזילאי היה חלק מטריו ההתקפה הטוב בהיסטוריה - ה-MSN. בשלוש השנים שלהם יחד כבשו מסי, סוארס וניימאר 364 שערים והוסיפו 211 בישולים. אלו מספרים חסרי תקדים שקשה להאמין כי יהיה ניתן לשחזר.
העזיבה של ניימאר פגעה בברצלונה גם מקצועית וגם תדמיתית. זה אמנם לא דומה למעבר של לואיס פיגו לריאל מדריד לפני 17 שנה, אבל האפקט עשוי להיות דומה. הנהלת בארסה, בראשות הנשיא ג'וספ מריה ברתומיאו, מצויה בלחץ אדיר. ההפסד הביתי 3:1 לריאל מדריד גרם לפאניקה של ממש, ורכישתו של הקשר הברזילאי פאוליניו ב-40 מיליון אירו לא תרגיע אף קטאלוני. עם כל הכבוד לשחקן בן ה־29, שהגיע מהליגה הסינית, הוא לא היורש של צ'אבי.
גם עוסמאן דמבלה ופיליפה קוטיניו, שבארסה מוכנה לשלם כל סכום כדי להנחיתם בקאמפ-נואו, לא יצליחו להרגיע את האוהדים המודאגים. עם כל הכבוד, אף אחד מהם הוא לא ניימאר, ואף אחד מהם לא יצליח לערער את העליונות של ריאל.
ארנסטו ואלוורדה הוא מאמן ליגה טוב, אבל נעדר כריזמה. קשה לראות את "צ'ינגורי" (הנמלה, בבאסקית) מלהיב את שחקניו כפי שעשו גווארדיולה ולואיס אנריקה לפניו. שלא יהיו אי-הבנות - ברצלונה עדיין קבוצה חזקה, אולם גם האוהדים המושבעים ביותר מבינים שהפער מהיריבה המושבעת רק הולך וגדל.
ויש את כל השאר
מי שתנסה לנצל את הסיטואציה הלא פשוטה של ברצלונה, שיכולה להוביל גם למשבר ניהולי ולקריאה לבחירות לנשיאות, היא אתלטיקו מדריד. ההודעה של דייגו סימאונה על הישארותו במועדון הרגיעה את המערכת, ממש לפני המעבר מהוויסנטה קלדרון המיתולוגי לאצטדיון החדש "וואנדה מטרופוליטנו".
מאחר שהאצטדיון עדיין לא מוכן ב־100 אחוזים, הקולצ'ונרוס דאגו ששלושת משחקי הליגה הראשונים שלהם יהיו בחוץ, ורק חודש אחרי פתיחת הליגה ייערך משחקם הביתי הראשון. מאז 2014 זכתה אתלטיקו באליפות, הגיעה פעמיים לגמר ליגת האלופות, ולרגע לא חושבת שאין לה סיכוי להתמודד מול שתי הגדולות של ספרד.
אף שקיבל הצעות מפתות, אנטואן גריזמן נשאר בשורותיה, ובינואר, כשעונש איסור הרכישות שהוטל עליה יסתיים, יצטרף אליו דייגו קוסטה שמאס בצ'לסי. קוסטה, נזכיר לכולם, עלה לגדולה באתלטיקו, ובמדיה כבש 56 שערים בשנתיים (2014-2012). אתלטיקו רכשה מסביליה את ויטולו ב־36 מיליון אירו, אבל גם הוא ייאלץ להמתין בסבלנות עד לחלון ההעברות בינואר.
ויטולו אמנם עזב, אבל סביליה התחזקה הקיץ כשלקבוצה הצטרפו נוליטו וחסוס נאבאס ממנצ'סטר סיטי, החלוץ הקולומביאני לואיס מוריאל, הקשר הארגנטיאני אבר באנגה והבלם הדני סימון קיאר.
אבידה אמיתית עבור האנדלוסים הוא מונצ'י, מנהלם הספורטיבי ואשף שוק ההעברות, שעזב לרומא. מונצ'י היה האחראי העיקרי לכך שסביליה הצליחה להיות גורם משמעותי בצמרת הספרדית, ושבתקציב מוגבל יחסית זכתה שלוש פעמים ברציפות בליגה האירופית. המאמן חורחה סמפאולי עזב אחרי שנה, לאחר שקיבל את תפקיד מאמן נבחרת ארגנטינה. מחליפו יהיה ארגנטינאי אחר, אדוארדו בריסו, שעשה עבודה מצוינת בסלטה ויגו. המטרה שלהם לסיים לפחות מקום אחד גבוה יותר מהמקום הרביעי של העונה שעברה.
ולנסיה, שעברה עונה איומה, הייתה בשלב מסוים בסכנת ירידה ולבסוף סיימה במקום ה-12. המאמן החדש מרסלינו אמור לשקם את העטלפים, אבל זו לא תהיה משימה פשוטה. החלוץ האיטלקי סימונה זאזה, שהגיע כמושאל בעונה שעברה, נרכש ב-20 מיליון אירו מיובנטוס, אך קשה להאמין שהוא זה שיביא את הישועה.
מבין שלוש העולות החדשות, המעניינת ביותר היא ג'ירונה, שזו הפעם הראשונה ב-87 שנות קיומה שתשחק בליגה הראשונה. היא תהיה הקבוצה הקטאלונית השלישית בליגה, כאשר ב-1 בספטמבר אמור להתקיים משאל העם על עצמאות קטאלוניה. שחקן מעניין שחתם בקבוצה הוא החלוץ הניגרי לארי קאיודה, שלפני כמה שנים שיחק במכבי נתניה. קאיודה נרכש על ידי מנצ'סטר סיטי, שהשאילה אותו לג'ירונה.
ביום שישי תצא לה-ליגה לדרך עם משחק בין לגאנס ואלאבס, ויומיים לאחר מכן, ביום ראשון, יעלו שתי הקבוצות הטובות בעולם בפעם הראשונה על הדשא. אז אנחנו יודעים איך זה יתחיל, עם ברצלונה שתארח את בטיס וריאל מדריד שתתארח אצל לה קורוניה, אבל אין לנו מושג איך זה ייגמר.