שתף קטע נבחר
 

האח הגדול בסין מרחיב עדשה: זהו חלקה של ישראל בבניית שלטון המחר

מפלגת השלטון בסין עושה מאמצים כבירים למען הבטחת מקומה בממשל העתיד. היא מוסיפה המוני מצלמות ברחובות, מחליפה את שיטות התשלום במערכות זיהוי עם שבב אלקטרוני ומעבה אף מעבר לקיים את החסימות והניטורים של רשת האינטרנט. אך למרות סכומי הכסף הגדולים, היא אינה יכולה לעשות את כל אלה לבד - זהו חלקה של ישראל בבניית הדיקטטורה של המחר

סוף עידן הפרטיות. בתקופה האחרונה כמות העבודה של אנשי IT בסין עלתה מאוד. יותר יותר מצלמוות מעקב מותקנות ברחובות הערים ובמרכזים הציבוריים, מה שנותן תעסוקה, מן הסתם, למי שמייצר אותן, לאלה שמתקינים אותן ולאנשי הצוות שישבו במרכז התפעול ויעקבו אחר מה שהן מציגות. בנוסף, גם זמנם הפנוי של אנשי הבטחון יילך ויצטמצם כשידרשו לטפל במעשים שאותן מצלמות יקלטו וידווחו. סין מהדקת את הבקרה הפנימית שלה.

 

כתבות נוספות מאת טל רשף

 

במקביל, אני שומע מלקוחות שלי שחיים במדינה,שגם הפיקוח על האינטרנט מתהדק. סין מוקפת וירטואלית מזה שנים על ידי מה שמוכר כ"חומת האש הסינית הגדולה" - מערכת חסימות וניטור פעילות ברשת המונעת מגולשים להגיע למידע שהם לא אמורים להגיע על פי החלטות מפלגת השלטון. נסו לחפש "דיכוי מרד הסטודנטים ב-1989" בעודכם נמצאים פיזית בסין - ותראו מיד למה הכוונה. החיפוש לא יעלה דבר, אולי תקבלו הודעה על תקלת תקשורת, ולמעשה גם תרשם במרכז ניטור זה או אחר העובדה שערכתם חיפוש לא מומלץ.

 

עוקבים אחר ההמונים ומנטרים את הקשר עם העולם החיצון. רחובות סין (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
עוקבים אחר ההמונים ומנטרים את הקשר עם העולם החיצון. רחובות סין(צילום: Shutterstock)

גם חיפושים על שם "הפרת זכויות אדם בטיבט" או "שחיתות במפלגה הקומוניסטית הסינית" לא יתקבלו בברכה. סין חוסמת ומנטרת פעילות באינטרנט מזה שנים. עם הזמן פיתחו הגולשים כלים שנועדו לאפשר, למי שמשקיע בכך מספיק מאמץ, גישה אל מקורות מידע חיצוניים, מה שמוכר כרשתות פרטיות וירטואליות (VPN), אך כיום נראה שמגיע יומן וגם הן מאותרות ונחסמות בזו אחר זו.

 

יש הטוענים כי המרץ רב שמלווה את המאמצים להדיפת העולם המערבי נועד ליצור שקט ולהוכיח רצינות לקראת ועידת המפלגה הקומוניסטית הסינית שתיערך בחודשים הקרובים. זה בהחלט אפשרי, אבל מאחורי כל אלה גם עומדת מטרה ארוכת טווח, שהיא לא עניין טקטי אלא אסטרטגי לחלוטין - סין בונה את מדינת המפלגה של המחר.

 

על פי המתנגדים לגישת השלטון הסיני, בעידן טכנולוגיית המידע לא ניתן לכונן מדינת מפלגה, וכי הנגישות של המידע והתקשורת בין אנשים תנפץ כל נסיון לשלוט בידע ובפעילות של האזרחים. ההוכחה המרכזית הייתה מה שמוכר לנו כ"האביב הערבי", אותו גל מהפכות שפרץ לפני מספר שנים שקם ברשתות החברתיות באינטרנט והתפתח לתהפוכות פוליטיות בלוב, תוניסיה, סוריה, מצרים ותימן.

 

בסין זה לא קרה, בעיקר בגלל אותה חומת אש גדולה. ולכן השלטון שוקד היום על ההיערכות לקראת מחר ויצירת מערכת שתעקוב ותשלוט בחייהם של אזרחי המדינה הענקית עוד יותר ממה שקיים כבר עכשיו - האח הגדול פוקח עין גדלה והולכת.

ה"אביב הערבי" לא יכול להתקיים בסין (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
ה"אביב הערבי" לא יכול להתקיים בסין(צילום: Shutterstock)
 

בין המאצים לממש את בניית העתיד, סין החלה להחליף את אמצעי הזיהוי וכרטיסי האשראי במערכות זיהוי משתמש בעלות שבב אלקטרוני. החזון הוא כי בעוד מספר לא גדול של שנים כל סיני יוכל לרכוש כל שירות או מוצר בעזרת הטלפון הסלולרי שלו שיזוהה בעזרת שבב הכולל את פרטי הזיהוי של בעליו. הם יצטרכו להזדהות כך בכניסה לקניון, ברכישת מתנה, בקניית כרטיס טיסה, כרטיס רכבת, רישום למערכת החינוך ואפילו כשיתחשק להם קערת נודלס מהמוכר ברחוב.

 

למעשה, הכוונה היא למנוע את כל שיטות התשלום האחרות - הכסף המזומן יוצא מהמחזור וכך גם ההמחאות. אדם לא יוכל לעשות כמעט דבר, אפילו לא לעלות על אוטובוס, בלי שהמערכת תדע את זהותו.

 

ברגע שהתהליך יושלם, וכל מערכות התשלום והזיהוי תחוברנה, כל גופי השלטון יוכלו לדעת בכל רגע נתון על מקום הימצאותו ומעשיו של כל אזרח ותייר. תוסיפו לכך את העובדה שהאדם יופיע גם על מסכי הטלויזיות המותקנות ברחובות, שהפעילות שלהן תנוטר ותוגבל בצורה מדוייקת על פי ההנחיות מלמעלה, והרי לכם מערכת סגורה.

 

חיוני לזכור כי מצלמות CCTV של היום לא רק משדרות את המראה הנקלט בהן, אלא כבר כוללות מערכות של זיהוי פנים. במידה ואדם ימצא דרך לעקוף את מערכת הזיהוי בעזרת שבב אלקטרוני, עדיין תדע המערכת היכן הוא נמצא ברגע בו יחשפו פניו למצלמות המותקנות כיום כמעט בכל רחובות הערים בסין.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
נשיא סין שי ג'ינפינג(צילום: Shutterstock)
 

גופי בטחון הסיניים ידעו בכל שלב אודות פעילותו של אדם נתון ויוכלו להצליב זאת עם פעילותם של אחרים. כך, למשל, יוכלו לדעת אם אדם אחד סעד באותה מסעדה שבה סעד אדם החשוד בקיום פעילות אסורה, או ששניהם צפו באותה הצגת תיאטרון או עברו באותו זמן באותה כיכר במרכז העיר.

 

המערכת הזאת לא רק תעקוב ותדע מה עושים אלה הפועלים בצורה שלא עולה בקנה אחד עם הנחיות השילטון, אלא גם תאפשר מעבר ופעילות חלקים יותר לאלה שאינם עושי צרות על פי אותן הנחיות של מעלה. לא יהיה כמעט צורך בבדיקות, אדם המוגדר כ"נקי" יעבור ממקום למקום, יהנה מכל מה שסין מציעה וירכוש כל דבר בעזרת הצגת תעודה או מכשיר טלפון, וזאת בלי להיות מעוכב בשום שלב.

 

מעבר לפיקוח ההדוק, משמעות הדברים נוגעת גם למנוע פיתוח טכנולוגי. נכון להיום סין משקיעה מיליארדים רבים של דולרים בפיתוח טכנולוגיות מעקב וזיהוי ורכישתן. כידוע, ישראל ממוקמת במקום מרכזי בתחומי הגנת הסייבר, שבבים מזהים, טכנולוגיות ענן ומצלמות חכמות. ולכן, חברות ישראליות בתחומים אלו מקבלות וצפויות להמשיך ולקבל בשנים הבאות פניות רבות לרכישת החברה, הטכנולוגיה או פשוט המוצר לצורך reverse engineering. אם תרצו, זה עוד תחום שבו יש לסין עניין רב במה שישראל מפתחת ומציעה, אבל בניגוד לתחומים אחרים, כאן מדובר בתחום שנושא לא רק היבטים כלכליים וטכנולוגיים, אלא גם ערכיים.

 

 

הכותב, יועץ עסקי ובין תרבותי לפעילות בסין, ובשווקים מתעוררים, מחבר הרומאן מיסטריום.


פורסם לראשונה 18/08/2017 08:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים