רוז'ה מילה: "הייתי יכול להיות כמו פלה"
כוכב נבחרת קמרון לשעבר, שרקד על הדשא במונדיאל 1990, מסתכל בגיל 65 על הקריירה שהייתה לו ("יצאתי לאירופה בגיל מבוגר מדי"), הוויתור על קריירת אימון ("אפשר לזרוק אותך כמו עגבנייה רקובה"), הסכומים האסטרונומיים בכדורגל והרכש המוצלח של מכבי חיפה
מונדיאל 1990 היה הדבר הכי אפור שהכדורגל הציע לעולם מאז מזג האוויר בפרמייר-ליג. הוא היה חגיגה בתור היותו המונדיאל, הרי איך אפשר שלא להתרגש, אבל הכדורגל היה מזעזע והגנתי.
יכול להיות שזו הסיבה שרוז'ה מילה הצליח להיצרב עד כדי כך בתודעה. כי על רקע כל כך נטול צבע, החלוץ הקמרוני היה הדבר הכי מרענן באותו טורניר באיטליה. כשהיה בן 38 נשיא קמרון התקשר אליו אישית וביקש שיחזור לנבחרת כדי לעזור במונדיאל, ועם צמדים מול רומניה וקולומביה הוא הפך את קמרון לנבחרת האפריקאית הראשונה שמגיעה לרבע הגמר. במשחק אחר בו לא כבש, ההפסד 3:2 לאנגליה ברבע, הוא רקד על המגרש. ולא סתם בחרנו ב"רקד" - כי כל העולם התאהב בריקוד שלו ליד דגל הקרן אחרי השערים.
ב-1994, כשהפך לכובש המבוגר בתולדות גביע העולם, בגיל 42, הוא רק חיזק את המעמד האגדי שלו. בימים ההם, הספיק שואו על הבמה היחידה שכולם באמת נחשפו אליה כדי להפוך למיתוס. הוא היה פנומן אמיתי, שחקן-על שזוכה כיום בקמרון למעמד של פלה או דייגו מראדונה.
בימים אלה מילה בן ה-65 מבקר בישראל כאורח של משרד החוץ. גילו לא נראה עליו, עם כובע מצחייה, חיוך ענק, צחוק מתגלגל ואישיות פתוחה. כמובן שהביקור לא עובר בשקט בקמרון, ואיתו הגיעו עיתונאית שמסקרת בצרפתית, עיתונאית שמסקרת באנגלית וצלם וידיאו, והם מלווים אותו לכל מקום יחד עם אשתו והמנהל שלו. אתמול (ד') פגשנו אותו במשרדי "מפעלות חינוך וחברה", שם נפגש עם היו"ר אברום בורג וקיבל סקירה על פעילות הארגון ביותר מ-30 מדינות - בהן קמרון - דרך הכשרת מאמנים והטמעת תכני העמותה בקרב המקומיים. בין השאר, הפעילות מתבטאת בהפצת תוכניות חינוכיות בספורט ככלי שיקומי. מילה מפעיל בקמרון תוכנית דומה לזו של "מפעלות", המקדמת שינוי חברתי דרך כדורגל, והצדדים דנו בשיתוף פעולה.
מה הוביל אותך לפתיחת האקדמיה לספורט בקמרון? לא גירד לך, כמו שחקני עבר אחרים, לפנות לאימון?
"אני מעדיף את הקטע החינוכי כי ילדים מדברים אליי. זה טוב יותר מאשר ללכת להיות מאמן של איזו קבוצה, שאם לא אביא בה את התוצאות יזרקו אותי כמו עגבנייה רקובה. רציתי לעשות משהו טוב לאנושות. חוץ מזה, אם כל שחקן עבר היה הופך למאמן, לא היו מספיק קבוצות בעולם בשביל כולם. עבודה עם ילדים היא הדבר הטוב והנכון לעשות, אנחנו צריכים להכין את העתיד שלנו".
איך קרה שאחרי כל השנים עדיין זוכרים אותך באהבה בכל העולם?
"כנראה שנהנו לראות אותי משחק, את הסגנון בו שיחקתי".
לכדורגל הקמרוני סוף סוף הייתה סיבה לחגיגה השנה, עם הזכייה באליפות אפריקה.
"אנחנו מאוד שמחים בזכות ההצלחה הזו. אחרי 15 שנה בחושך, פתאום הזכייה העירה את העם הקמרוני והספורט במדינה".
אחד מחברי הנבחרת, ארנסט מאבוקה, הגיע הקיץ למכבי חיפה.
"זה רכש טוב. הוא בחור צעיר עם עתיד גדול לפניו. הוא יהיה חייב להילחם כדי להחזיר את התקווה לאוהדי חיפה".
מה בעצם השתנה? הרי קמרון סבלה מלא מעט צרות, כמו בעיות משמעת ותוצאות חלשות במונדיאלים.
"הייתה הבנה של כולם שצריך לעשות שינוי. בשביל מדינה גדולה כמו קמרון, עבר יותר מדי זמן בלי שנזכה בשום דבר. אז שינו את הסגל, הצעירו את הנבחרת, עירבבו בין הגילים כדי שיהיה יותר הומוגני. ומצאו מאמן (הוגו ברוס הבלגי) שהיה לו דיבור עם השחקנים, בגובה העיניים".
איך אנחנו מיישמים את השינוי הזה גם בישראל?
"פעם הייתה לכם נבחרת מכובדת. חייבים שתהיה הבנה כללית שצריך לבוא שינוי, וצריך לשלב אנשים שרוצים לעבוד בשביל הכדורגל הישראלי כדי לחזק את הנבחרת. כשתהיה התפישה הזו והשינויים ייעשו, אין סיבה שישראל לא תהפוך להיות גדולה".
"הביאו את ניימאר כי הוא מצטלם טוב"
כיום, שחקנים אפריקאים מציפים את אירופה ומשתלבים בקבוצות הגדולות ביותר, אבל התקופה של מילה הייתה שונה. הוא אמנם הבקיע בכמויות בסנט-אטיין ובמונפלייה בשנות ה-80, ועבר בעוד מספר מועדונים בצרפת, אבל מחוץ להקשר של המונדיאלים הוא לא פרץ ככוכב עולמי. "אני לא מרגיש פספוס", הוא אומר. "הטעות שלי הייתה שהגעתי לצרפת בגיל קצת מבוגר, 25, וכנראה שאם הייתי יוצא בגיל 17 הייתי הופך לאחד השחקנים הטובים בעולם, כמו פלה".
היו משלמים עליך כמו על ניימאר?
"אולי אפילו יותר!", אומר ומתפקע מצחוק.
ועכשיו ברצינות - איך אתה מתייחס לסכומים העצומים שמתגלגלים היום בכדורגל?
"הכדורגל השתנה מאוד. בתקופה שלי לא קיבלנו הרבה סיקור ולא היו הרבה נותני חסות. היום כל ספונסר מחפש חשיפה, רוצה שיראו אותו בקדמת הבמה, ובגלל זה יש הרבה כסף בכדורגל. הענף הפך להיות תעשייה. אם ניימאר עבר לפ.ס.ז' תמורת 222 מיליון אירו, זה אומר שבעלי פ.ס.ז' רצה שהקבוצה תצטלם טוב יותר ולכן הביא אותו".
וזה לא פוגע בכדורגל?
"מובן שזה מוריד מהיופי של הכדורגל, אבל היום אין לך ברירה. אם אתה רוצה להביא שחקנים טובים אתה צריך להוציא סכומים גדולים. בשבילי זה קצת סוטה מהעניין, כי עבורי כדורגל הוא קודם כל הספורט".
קמרון תהיה המארחת של אליפות אפריקה בעוד שנתיים, אבל בהתאחדות האפריקאית מעקמים את האף ולא בטוחים שקצב ההכנות מספק. נשיא ההתאחדות, אחמד אחמד ממדגסקר, אמר לאחרונה כי "קמרון תהיה חייבת לשכנע אותנו שהיא מסוגלת לארח את הטורניר". ביום ראשון גם תגיע משלחת לבחון את התקדמות ההכנות, אבל מילה לא מודאג: "אף אחד לא יכול לעשות לנו בעיות. קמרון חזקה. יש לנו את האמצעים להקים שני אצטדיונים נוספים ואת כל התשתיות הנחוצות. בזכות קמרון בכלל מכירים את נבחרות הכדורגל האחרות באזור. קמרון לא מפחדת מאף נשיא של ההתאחדות האפריקאית שבא לעשות בושות לאומה גדולה".
מה ההתרשמות שלך מישראל?
"לא הכרתי את המדינה, חוץ ממה ששמעתי בחדשות, אבל היום אני נרגש, וכך גם כל המשלחת שאיתי. זו הפעם הראשונה שלנו כאן, ועוד לא ראינו הכל, אבל מה שראינו היה מדהים. אנחנו שמחים וגאים כי בקמרון אנחנו קוראים כל יום בברית החדשה, והיום נהיה בנצרת ונוכל לצעוד במקום בו הלך ישו. אי אפשר לדמיין משהו כזה. אני רוצה להודות לשגריר ישראל בקמרון רן גידור שדאג למסע הזה, לממשלת ישראל. וגם לאשתי".
טוב, אנחנו חייבים לשאול - מי המציא את הריקוד המפורסם שלך אחרי שערים?
"זה היה אלתור".
אתה עדיין מסוגל לבצע אותו?
"אם אהיה במגרש ואבקיע שער, אז כן. מחוץ לאצטדיון זה לא מתאים".
ולסיכום: מסי או רונאלדו?
"מסי. זו הטכניקה שלו, הוא פשוט מעל רונאלדו. אבל שניהם שחקני-על".