לוחם הוכר כנכה צה"ל: ההמתנה בעמוד ענן גרמה לסכיזופרניה
חובש קרבי בגולני העביר את שמונת ימי ההמתנה ב-2012 בשטחי כינוס בעוטף עזה תחת מתח כבד, וכעבור זמן מה עבר התקף פסיכוטי. חרף התנגדות משרד הביטחון, בית המשפט חייב אותו לשלם לו גמלה חודשית או מענק
לוחם גולני לשעבר, המתמודד עם סכיזופרניה שלטענתו התפתחה בעקבות ההמתנה המתוחה מחוץ לרצועת עזה במבצע עמוד ענן, יוכר כנכה צה"ל. כך קבעה לאחרונה ועדת הערעורים שליד בית משפט השלום בירושלים, שקיבלה את טענות הצעיר ודחתה את עמדת משרד הביטחון שהתנגד להכרה בו כנכה.
הוא יפוצה על ידי אגף השיקום במשרד הביטחון במענק או בגמלה חודשית, בהתאם לאחוזי הנכות שייקבעו לו בקרוב, וכן יזכה לזכויות נוספות ולסיוע מהמדינה.
לצה"ל התגייס המערער ביולי 2011 ושירת כחובש קרבי בחטיבת גולני. בנובמבר 2012 ירדה יחידתו לשטחי כינוס בגבול הרצועה לקראת תמרון קרקעי שנשקל עם פתיחת מבצע עמוד ענן, אחרי חיסולו של אחמד ג'עברי. אולם הממשלה החליטה בסופו של דבר להסתפק בתקיפות אוויריות ולסיים את המבצע בתום שמונה ימים.
בתצהיר שהגיש באמצעות עורך דינו אלי סבן כתב הלוחם: "היינו במשך כשבוע בשטח הכינוס. חשתי אחריות רבה והייתי חשוף יחד עם חבריי לירי פצמ"רים בלתי פוסק לעברנו. סבלתי מחרדות וחששות כבדים. הייתי בלחצים חריגים וחששתי מאוד לחיי. מדובר היה בתקופה מאוד מתוחה עבורי.
"לאחר השהייה בשטח הכינוס חזרנו לצפון לגזרת הר דב בגבול לבנון, והחרדות שמהן סבלתי גברו והלכו. כעבור כחודשיים סבלתי מהתקף פסיכוטי, התחלתי בטיפול נפשי ובמהלכו שוחררתי מצה"ל במרס 2013. קוטלגתי לשווא כחייל בעייתי שרוצה כביכול לעזוב את היחידה".
מנגד טענו במשרד הביטחון כי לפי חוות דעת מומחית מטעם אגף השיקום, אין להכיר בלוחם כנכה צה"ל: "אין קשר בין מחלת הסכיזופרניה לבין השירות הצבאי, מאחר שמדובר בתופעה ביולוגית וגורמי הסיכון שלה באים לידי ביטוי עוד לפני הלידה".
אולם כאמור, בית המשפט חייב את המשרד להכיר בלוחם כנכה צה"ל.
ארכיון
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים