התפקידים בהם תקבלו את השכר הכי גבוה בשוק העבודה
שכר הוא אחד הנושאים שמעניינים את כולם, אבל לרוב הישראלים אין מושג ברור כמה הם צריכים להרוויח, או כמה מרוויחים החברים שלהם. האם אתם יודעים מה השכר האמיתי בתפקיד שלכם? באיזה מקצוע מרוויחים הכי הרבה? ואיפה יש סיכוי לנשים לפרוץ את תקרת הזכוכית? קבלו הצצה לשאלות שמעניינות את כולנו
בשיתוף Alljobs
כמה כסף מגיע לנו לקבל עבור העבודה שלנו? זוהי שאלה מצוינת שרובנו לא יודעים את התשובה עליה. בשוק התעסוקה של היום, שכר עדיין נתפס כאחד הפקטורים המכריעים כשאנו בוחרים מקום עבודה, וככלי החשוב ביותר באמצעותו מעסיקים יכולים להביע הערכה לעובדים ולתגמל אותם. אבל למרות זאת – רוב העובדים בישראל אינם יודעים כמה בדיוק הם אמורים להרוויח והאם הם נמצאים מעל או מתחת לממוצע.
עד היום לא היה בישראל גוף כלשהו המגיש מידע מסודר בתחום השכר. לא רק זה – לא היתה רשימת תפקידים (מקצועות) אחידה, או נתונים אמיתיים הזמינים ופתוחים לציבור. מה שאפשר היה למצוא אלו נתונים משוערים, בהיקף תפקידים מצומצם, המבוססים על סקרים או על נתונים של חברות השמה וגופים מסחריים.
כדי להתמודד עם הבעיה הזו השקנו לפני מספר חודשים את מתחם "כמה אתם שווים" - זירת שכר חברתית ראשונה מסוגה בישראל, הכוללת את רוב התפקידים במשק (מעל 580) במתודה המבוססת על עיקרון "חכמת ההמונים".
למעשה, זו הפעם הראשונה בשוק הישראלי שמידע אודות השכר הגיע ממי שיודעים הכי טוב מכולם כמה הם מרוויחים - ואלו העובדים עצמם. עם מעל ל-125,000 משתתפים, המיזם הוא כיום מאגר המשכורות העדכני והגדול בישראל.
בניגוד לסקר שכר רגיל, הנתונים בו אינם חד פעמים והם ממשיכים להתעדכן כל הזמן, כאשר מדי יום מתווספים למיזם כ-400 משכורות חדשות. הירתמות זו מוכיחה באופן ברור כי רוב העובדים צמאים למידע עדכני ונגיש בנוגע לשכר שלהם.
מהו המקצוע עם השכר הכי גבוה בישראל?
ברמת המאקרו, נתוני השכר מאפשרים לנו מבט מלמעלה על שוק העבודה. הם חושפים איפה הכי משתלם לעבוד, ומציגים את מגמות ההיצע והביקוש בתפקידים השונים.
לפניכם - התפקידים הרווחיים ביותר במספר תחומים מרכזים:
גם אצל הבכירים - אפשר לראות שיש תחומים רווחיים יותר ופחות:
גברים עדיין מרוויחים יותר מנשים
כמו כן, הנתונים מציפים אל פני השטח את הפערים שעדיין קיימים בשוק העבודה הישראלי. ב-77% מהתפקידים גברים מרוויחים יותר מנשים. בתפקידים שבהם הנשים מרוויחות יותר מגברים – הפער נמוך יחסית ומתבטא באחוזים בודדים. לעומת זאת, כשיש פער לטובת הגברים – מדובר בפערים של 30% ואף יותר מכך.
הפער הגדול ביותר הוא במשרה של מנהל/ת פרויקטים בתחום הבינוי והתשתיות (פער של 72% לטובת הגברים), מתכנתי/ות JAVA, עם פער של עד 42% לטובת הגברים, ופער של 33% בין המינים בקרב מפתחי/ות הדרכה ומהנדסי/ות תוכנה.
במילים אחרות - גברים מקבלים שליש משכורת יותר מנשים, על אותה עבודה בדיוק. הנתון חוזר על עצמו גם במקצועות בעלי שכר ממוצע ומטה, למשל פערי השכר בין קופאים נשים וגברים עומדים על 31%, כשקופאי מרוויח 7,042 ש"ח, וקופאית - רק 5,368 ש"ח, וגם בתפקידים הבכירים ביותר.
לעומת זאת, התפקידים הרווחיים ביותר לנשים נמצאים במקצועות טכנולוגיים או בתפקידים הבכירים. אלו התחומים הרווחיים גם לגברים, כך שנראה כי הם התחומים המשתלמים ביותר עבור שני המגדרים. המסקנה ברורה וידועה, נשים לכו לכבוש את עולם ההייטק, ונסו לטפס בסולם הדרגות.
להלן מספר דוגמאות לפערי שכר בין נשים לגברים:
ומה לגבי האזורים השונים בארץ?
בנוסף, קיימים פערים בשכר באזורים שונים בארץ. ב-264 מתוך התפקידים שנבדקו נמצאו פערי שכר, כלומר ב-63% מהמקרים תושבי המרכז מקבלים תלוש שמן יותר. את הפערים הגדולים בשכר ראינו בין ראשי צוותי מכירות באזור המרכז למי שעושים את אותו תפקיד בדרום (36%), פער של 30% בין ראשי צוותי אבטחת איכות (QA) בין אזור הדרום לאזור המרכז, ופערים של 22-23% בין מנהלי/ות פרויקטים במערכות מידע, עורכי/ות דין, מנהלי/ות איכות, מנהלי/ות שיווק ומהנדסי/ות תוכנה.
התמונה דומה גם באזור הצפון - ב-71% מהתפקידים מרוויחים יותר במרכז לעומת הצפון. את הפערים המשמעותיים ביותר מצאנו במשכורות של חוקרים/ות (כ-34%), מנהלי/ות QA פער של 25%, בדומה לאזור הדרום, ופער של כ-26% בין מאמני/ות ספורט שמתגוררים באזורים שונים בארץ.
עם זאת חשוב לזכור, שגם עלויות המחיה הממוצעות יורדות ככל שמתרחקים מהמרכז וממרכזי הערים הגדולות לכיוון הפריפריה. זוהי תופעה כלל עולמית, שאינה ייחודית רק לישראל.
הכותבת היא מנהלת התוכן והמחקר של AllJobs