שתף קטע נבחר
 

לא מפחדים מסרטן: 68% מהישראלים לא מורחים קרם הגנה

העובדה שישראל נמצאת באחד המקומות הראשונים בעולם בתחלואת סרטן עור, לא מדאיגה את רובנו: מסקר של העמותה למלנומה וסרטן העור עולה כי 68% מהישראלים לא משתמשים בקרם הגנה באופן יומי ו-39% סבורים בטעות ששהייה בצל מגינה מפני נזקי השמש

 

 

 

לא מורחים קרם הגנה: למרות השמש הקופחת של חודש אוגוסט 68% מהישראלים מודים כי הם אינם מורחים קרם הגנה מפני השמש באופן יום יומי – כך עולה מסקר שביצעה העמותה הישראלית למלנומה וסרטן העור בקרב מדגם מייצג של 500 ישראלים.

 

עוד עולה מהסקר, שבוצע באמצעות מכון סמית, כי נשים נוהגות למרוח קרם הגנה באופן יום יומי יותר מגברים. 79% מהגברים שנשאלו השיבו כי הם לא נוהגים למרוח קרם הגנה ביום רגיל משום ש"הם נמצאים במסלול בית-מכונית-עבודה", כלשון הסקר, לעומת 57% מהנשים שאינן נוהגות למרוח קרם הגנה ביום רגיל.

 

תוצאות הסקר גם מלמדות כי כמחצית מהישראלים לא נוהגים להתגונן מפני השמש במהלך עונות הסתיו והחורף. 46% מהמשתתפים בסקר סבורים כי בעונות הסתיו והחורף אין צורך למרוח קרם הגנה.

 

39% מהנשאלים השיבו כי הם מאמינים ששהייה בצל מגנה מפני נזקי השמש, ולכן אין צורך למרוח קרם הגנה. ד"ר ניר רוזנברג, מומחה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי "מאיר" בכפר סבא מסביר כי "אין ספק שבזמן שהייה בצל אנחנו מוגנים יותר מקרני השמש, אך קרני השמש לא פוגעות רק בגוף שלנו, אלא גם בכל דבר אחר שמסביבנו ומשם מוחזרת לאוויר. גם בזמן שהייה בצל אנו חשופים לפגעי השמש".

 

79% מהגברים לא מורח קרם הגנה ביום יום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
79% מהגברים לא מורח קרם הגנה ביום יום(צילום: shutterstock)

 

מנגד חושף הסקר נתונים מעודדים בכל הקשור בשימוש בשמן שיזוף, המאיץ את פעולת השיזוף ומגביר את הנזקים שנגרמים לעור מקרני השמש. רק 18% מהנשאלים העידו כי הם משתמשים בשמן שיזוף בעת בילוי בים או בבריכה.

 

מנתוני הסקר ניתן ללמוד על מודעות הציבור לנזקי מיטות השיזוף – 79% מהמשתתפים מודעים לכך ששימוש במיטות שיזוף אינו מזיק פחות משיזוף באמצעות השמש.

 

הסקר גם מצביע על מודעות הציבור לגבי הסכנה שבחשיפה לשמש בשעות החמות. רק 17% מהנשאלים הסכימו עם האמירה כי זה בסדר להגיע לים או לבריכה בשעות החמות אם משתמשים בקרם הגנה. 82% מהמשתתפים מודעים לכך שכהי עור גם חשופים לנזקי השמש ונדרשים להתגונן באמצעות קרם הגנה.

 

39% מאמינים ששהייה בצל מיתרת שימוש בקרם הגנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
39% מאמינים ששהייה בצל מיתרת שימוש בקרם הגנה(צילום: shutterstock)

 

פרופ' יעקב שכטר, מנהל מכון "אלה למלבאום לאימונואונקולוגיה", במרכז הרפואי "שיבא" שבתל השומר מציין כי סרטן העור הוא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל. "אחד מגורמי הסיכון הנפוצים ביותר לחלות במחלה הוא חשיפה מוגברת לשמש", מפרט הרופא.

 

מנהל המכון מוסיף ומתאר כי "הגידולים המסוכנים של סרטן העור, מלנומה ומרקל סל קרצינומה, הפכו בעשור האחרון ממחלה סופנית למחלה שיותר ויותר חולים מצליחים לחיות עמה ואף להירפא ממנה. המגמה החיובית הזו היא הודות לטיפולים אימונותרפיים חדשים שהצטרפו לארסנל".

 

ד"ר חדווה גונן, יו"ר העמותה למלנומה וסרטן העור, מדגישה בתגובה לסקר כי "גילוי מוקדם של סרטן העור מעלה משמעותית את הסיכוי להירפא. בדיקה עצמית שגרתית ובדיקה אחת לשנה אצל רופא עור בה נבדקות נקודות חן חדשות ושינויים באלו הקיימות חשובה לאבחון מוקדם ותורמת לסיכוי של החולה להחלים מהמחלה". ד"ר גונן ממליצה לבעלי שומות רבות לעבור אחת לשנה מיפוי שומות. "לצערינו, בדיקה זו שהינה חיונית אצל בעלי ריבוי שומות איננה נמצאת בסל הבריאות והיא יקרה ביותר". יו"ר העמותה מוסיפה ומציינת כי לאחרונה אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) תרופה לסרטן העור מרקל סל קרצינומה (mcc), סרטן עור נדיר וקטלני מאוד. "התרופה האימונתרפית לmcc אושרה לאחרונה בתהליך מזורז בארצות הברית והתקווה היא שזו תיכנס השנה לסל הבריאות הישראל", מתארת ד"ר גונן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה מהישראלים מתמרחים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים