שתף קטע נבחר

 

יחד מול איראן: הרומן של סעודיה ועיראק

השפעתה של איראן בבגדד נחלשת, והיא עוקבת בדאגה אחרי התחממות חסרת תקדים ביחסים בין סעודיה לעיראק. ההתקרבות הגיעה לשיאה עם פתיחת הגבול אחרי 27 שנה - בעידוד ארה"ב. מה כל אחת מרוויחה מהרומן?

בישראל נוהגים לומר שאיראן שולטת בארבע ערי בירה במזרח התיכון – ביירות, צנעא, דמשק ובגדד. אך לפחות לגבי האחרונה נראה שהמצב הרבה יותר מורכב. מה שיכול להעיד על כך היא ההתחממות חסרת התקדים ביחסים בין סעודיה, יריבתה המרה של איראן, לממשל השיעי בבגדד ולא רק.

  

השבר ביחסים בין סעודיה לעיראק החל עם פלישת עיראק לכווית באוגוסט 1990, שהביאה לניתוק היחסים בין משטר סדאם חוסיין לבית המלוכה הסעודי שחבר לארה"ב נגד סדאם. אחרי הפלתו של סדאם במרס 2003 על ידי ארה"ב ניתן היה לחשוב שהמצב יחזור לקדמותו, אך ברבות השנים עלייתו של נורי אל-מאליכי ממפלגת ה"דעווה" השיעית לשלטון לא תרמה לאתחול היחסים מחדש.

מלך סעודיה סלמאן עם ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי ()
מלך סעודיה סלמאן עם ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי
 

מעבר הגבול נפתח אחרי 27 שנה

מעבר הגבול נפתח אחרי 27 שנה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אל-מאליכי נתפס כמי שאימץ מדיניות הנוטה באופן מובהק לטובת האוכלוסייה השיעית, שמהווה רוב בעיראק. המדיניות הזו אפשרה לאיראן, שאל-מאליכי נחשב לבן טיפוחיה, לבסס את השפעתו במדינה. אך ההתפשטות של דאעש בעיראק וכיבוש מוסול, בנוסף להפגנות ענק של סונים נגד אל-מאליכי, הביאו לסיום כהונתו באוגוסט 2014.

 

אז מונה לתפקיד חיידר אל-עבאדי, שהצליח בתוך שלוש שנים לנשל את דאעש מרוב השטחים שהוא כבש בעיראק. כמו אל-מאליכי גם אל-עבאדי הוא שיעי ממפלגת ה"דעווה", אך מאז כניסתו לתפקיד הוא שידר מסר של אחדות וליכוד שורות ומצטייר כניטראלי הרבה יותר מקודמו, קל וחומר בכל מה שקשור ליחס לאוכלוסייה הסונית.

סדאם חוסיין אחרי לכידתו בדצמבר 2003 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סדאם חוסיין אחרי לכידתו בדצמבר 2003(צילום: רויטרס)

ב-2015 אותם שינויים נתנו את אותותיהם. סעודיה השכנה פתחה לראשונה מאז 1990 את השגרירות שלה בבגדד, ומי שמונה לתפקיד השגריר הוא תאמר א-סבהאן. אותו בכיר סעודי עורר שוב משבר בין הצדדים, אחרי שאמר שעיראק מסייעת לאישים איראנים שעוסקים בטרור "לשרוף את העיראקים" במלחמה עדתית, במהלך המבצע לשחרור העיר אל-פלוג'ה.

 

הכוונה שלו הייתה למפקד כוח "קודס" במשמרות המהפכה, הגנרל קאסם סולימאני, שנצפה לא אחת בחזיתות הלחימה נגד דאעש בעיראק וגם שם. בנוסף טען השגריר שקיבל מידע מעיראק על מזימה להתנקש בו. הדברים עוררו זעם בבגדד, שדרשה מסעודיה להחליפו. א-סבהאן הוזז מתפקידו, ומונה לשר לענייני המפרץ הפרסי. אחרי שהמכשול הנ"ל הוסר, הדרך לפריחה ביחסים הייתה קצרה.

 

החיזורים של סעודיה אחרי עיראק

שר החוץ הסעודי, עאדל אל-ג'ובייר, הגיע בפברואר לביקור נדיר בבגדד שבו אמר שסעודיה מכבדת את ריבונותה של עיראק. החיזור הסעודי אחרי עיראק המשיך בביקור של שר האנרגיה הסעודי, חאלד אל-פאלח, בבגדד בחודש מאי. גם משלחת ממשרד החוץ העיראקי ביקרה בריאד.

 

במקביל עיראק קיבלה הזמנה מסעודיה להשתתף בכינוס של ארה"ב והמדינות האסלאמיות בעת ביקורו של דונלד טראמפ בריאד. לפני כן מלך סעודיה וראש ממשלת עיראק, חיידר אל-עבאדי, ניצלו את פסגת הליגה הערבית בירדן לפגישה בארבע עיניים.

טראמפ ומנהיגי האזור בביקור בסעודיה (צילום: GETTY IMAGES) (צילום: GETTY IMAGES)
טראמפ ומנהיגי האזור בביקור בסעודיה(צילום: GETTY IMAGES)

טראמפ ומלך סעודיה בארמון בריאד (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ ומלך סעודיה בארמון בריאד(צילום: AP)
 
ביוני האחרון הגיע ראש ממשלת עיראק אל-עבאדי, לביקור ראשון בריאד ונפגש עם מלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז ויורש העצר והאיש החזק בממלכה, בנו, מוחמד בן סלמאן. במהלך הביקור סיכמו הצדדים להקים מועצת תיאום משותפת בין המדינות. לאחר הביקור בסעודיה הגיע אל-עבאדי גם לביקור בטהרן כדי שבאיראן לא ירגישו מקופחים.

 

הביקורים התכופים של הבכירים העיראקים בסעודיה לא פסקו. מנגד הגיע אחד האישים המשפיעים בעדה השיעית בעיראק, הפוליטיקאי מוקתדא א-סדר, לפגישה עם יורש העצר הסעודי. מי שקיבל את פניו היה לא אחר מאשר א-סבהאן, השגריר לשעבר והשר לענייני המפרץ בהווה.

יורש העצר הסעודי בן סלמאן עם הבכיר השיעי העיראקי א-סדר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יורש העצר הסעודי בן סלמאן עם הבכיר השיעי העיראקי א-סדר(צילום: רויטרס)
  

"צריך להפריד בין האסכולה השיעית האותנטית לבין האסכולה החדשה והקיצונית של חומייני", צייץ השר הסעודי אחרי ביקורו של א-סדר והוסיף כי "שפת המתינות, הסובלנות והדיאלוג צריך להיות הדומיננטית כדי להשיג את האינטרסים העליונים שלנו".

 

דבריו של השר עשויים לשקף את הרצון של ריאד לנסות ולהתקרב לממשל בבגדד ולגורמים שיעים משפיעים, כדי להרחיק את עיראק מהשפעה איראנית. בסעודיה התעודדו לשמוע את א-סדר אומר שבשאר אסד צריך לפרוש מהשלטון בסוריה, מה שעומד בניגוד לעמדת איראן – מהתומכות המרכזיות של אסד. לאחרונה גם קרא לממשלה בבגדד לפרק את "הגיוס העממי", ארגון הגג של המיליציות השיעיות שנתמכות על ידי איראן, ולשלב אותו בכוחות הממשלתיים.

 

בחסות ארה"ב: מעבר הגבול נפתח אחרי 27 שנה

השיא הפרקטי בהתקרבות בין סעודיה לעיראק הגיע בימים האחרונים, עם פתיחתו של מעבר הגבול הראשי ערער, שהיה סגור במשך 27 שנה בעקבות הניתוק ביחסים ב-1990. פתיחת המעבר מסמלת את הרוחות החדשות ביחסים בין ריאד לבגדד, שחולקות גבול של 814 ק"מ.

מעבר הגבול ערער (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעבר הגבול ערער(צילום: AFP)

"פתיחת המעבר תהווה תחילה של דף מסחרי חדש שישפיע לחיוב על השוק של שתי המדינות", אמר גורם בכיר בלשכתו של ראש ממשלת עיראק. עוד צעדים שעומדים בפתח הם פתיחת קונסוליות של סעודיה בערים המזוהות עם האוכלוסייה השיעית, נג'ף ובצרה, ופתיחת מעבר הגבול אל-ג'מימה.

 

מי שהגיעו לפתיחת המעבר ערער הוא השר הסעודי לענייני המפרץ, א-סבהאן ושליח ארה"ב לקואליציה האמריקנית נגד דאעש, ברט מקגורק. מוחמד אל-וכיל, מומחה לעניינים פוליטיים בעיראק, העריך כי "הפתיחות הסעודית האחרונה ביחס לעיראק היא תוצר של הנחיות אמריקניות למדינות מסוימת באזור לחזור לעיראק, כדי להתחרות עם איראן בזירה העיראקית".

חיילים עיראקים צופים בנאום הניצחון של טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים עיראקים צופים בנאום הניצחון של טראמפ(צילום: AFP)
 

בין אם ההערכה הזו קרובה לאמת או לא נראה שדריסת הרגל האיראנית בהחלט מהווה נדבך מרכזי בניסיון של ריאד ושותפותיה להתקרב לבגדד. עם זאת כמובן שיש אינטרסים נוספים, כלכליים, ביטחוניים ודתיים, לשתי המדינות שחולקות גבול משותף וארוך.

 

הרווחים של סעודיה ועיראק מהרומן

בסקירה מקיפה של מרכז "א-פיכר" האסטרטגי למחקרים היושב בטורקיה על ההתחממות ביחסים, הובלט הרצון של סעודיה להחזיר את השפעתה על בגדד, לא רק בעניין איראן אלא גם בהקשר של הלחימה בדאעש – שהפך למטרד אמיתי עבור הממלכה בשנים האחרונות.

 

עבור עיראק החיזור הסעודי הוא הזדמנות לצאת מהבידוד שהיא נמצאת בו, כביכול, במרחב הערבי (או הפרסי מבחינת איראן) בעקבות החשיבה שהיא משרתת את האג'נדה של איראן. גם פוליטית ההתקרבות עשויה לסייע לראש הממשלה אל-עבאדי לחזק את מעמדו ולהרחיק מועמדים פוטנציאליים – כולל האיש שאותו החליף, אל-מאליכי.

חיילים עיראקים בגבול סעודיה, ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילים עיראקים בגבול סעודיה, ארכיון(צילום: EPA)
   

מוטיב נוסף הוא העניין הכלכלי. כתוצאה מחוסר הביטחון וההשתלטות של דאעש עיראק נאלצה לסגור את גבולותיה עם כמה מדינות, וההשפעות על הכלכלה לא איחרו לבוא. במקביל, לנוכח ההרס הרב במדינה, סעודיה העשירה יכולה להיתפס כמי שיכולה לסייע לעיראק להשתקם אחרי עידן ההגמוניה של דאעש. בהקשר הנ"ל אפשר לומר שככל שדאעש הולך ומתכווץ בעיראק הופכת בגדד לאטרקטיבית יותר עבור מדינות האזור.

 

התגובה באיראן להתקרבות ביחסים

כאן נשאלת השאלה איך באיראן רואים את ההתקרבות בין עיראק לסעודיה על שלל רבדיה. ד"ר רז צימט, מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ומהפורום לחשיבה אזורית, אמר בשיחה עם ynet: "עיראק הייתה ונותרה הזירה החשובה ביותר במדיניותה האזורית של איראן המעוניינת בשימור עיראק כיחידה טריטוריאלית אחת בדומיננטיות שיעית, וכבעלת ברית הנתונה להשפעה איראנית".

 

צימט אומר שאיראן מודאגת בעקבות הביקור של הבכיר השיעי א-סדר בסעודיה. לדבריו, "התקשורת האיראנית סיקרה בהרחבה את הביקור החריג והציגה אותו כביטוי נוסף למאמצי סעודיה לבלום את ההשפעה האיראנית בעיראק בעקבות הניצחון על דאעש, באמצעות חיזוק הקשרים בין ריאד למנהיגים שיעים, ובהם א-סדר".

נשיא איראן רוחאני והמנהיג העליון חמינאי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא איראן רוחאני והמנהיג העליון חמינאי(צילום: רויטרס)

אך לפי ד"ר צימט לא רק א-סדר מטריד מאוד את טהרן: "איראן מוטרדת גם ממדיניותו של ראש הממשלה אל-עבאדי, המגלה קו עצמאי מול טהרן כחלק ממדיניות המבקשת להימנע מהפיכת ארצו לגרורה איראנית. איראן אינה שבעת רצון מהתייחסותו למיליציות השיעיות, אותן הוא מבקש להכפיף למטה הכללי של הצבא, ומהקו העצמאי שלו בתחום יחסי החוץ - בעיקר קשריו עם ארה"ב וסעודיה, המגבילים את יכולתה של איראן לממש את שאיפתה ההגמונאלית".

 

"באיראן עוקבים בדאגה אחר שיתוף הפעולה הנמשך של אל-עבאדי עם ארה"ב, הנתפסת כאיום מרכזי על ביטחונה הלאומי של איראן, ואחר השיפור ביחסים בין בגדד לריאד – במיוחד לנוכח המשבר החריף ביחסים עם סעודיה. באיראן רואים שיפור זה כביטוי לתוכנית סעודית שמטרתה להעמיק את השפעתה בעיראק על חשבון אינטרסים איראנים".

 

נרמול היחסים בין עיראק לסעודיה עוד נמצא בעיצומו, ומוקדם לדעת אילו תוצאות הוא יניב ואם הוא באמת יקטין את ההשפעה האיראנית במדינה. אך ההתפתחויות האחרונות שוב מראות שלא מעט מדינות באזור עדיין סבורות כי הקרב על ההשפעה בבגדד לא הוכרע לטובת איראן, בניגוד למה שחושבים לא מעטים בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלך סעודיה וראש ממשלת עיראק
מומלצים