טראמפ ינאם על הבוץ האפגני: "ישלח עוד חיילים"
נשיא ארה"ב חזר מחופשת הקיץ, ויבקש הלילה את אמון האמריקנים בנאום חשוב על השהות הממושכת באפגניסטן. הנשיא שקרא בעבר לנסיגה מהירה צפוי להודיע על תגבור הכוחות, שינסו להכריע את הטליבאן וארגוני הטרור האחרים: "לא אוהב את הבלאגן הזה"
בהודעת הבית הלבן נמסר כי הנשיא "יספק עדכון על דרך ההתנהלות של אמריקה באפגניסטן ובדרום אסיה", בנאום בבסיס פורט מייר בווירג'יניה ב-21:00 שעון מקומי. טראמפ חוזר מחופשת הקיץ שלו לנאום חשוב שבו יבקש את אמון הציבור האמריקני בנושא האפגני, כשברקע הדחתו של סטיב באנון והסערה בארה"ב אחרי העימותים בין ניאו-נאצים למפגיני שמאל - והתגובה של הנשיא לאירועים.
זמן קצר אחרי שטראמפ נכנס לתפקיד הוא הורה על הקמת צוות אסטרטגי בנושא השהות האמריקנית באפגניסטן, נושא שהטריד גם את קודמיו, ברק אובמה וג'ורג' בוש - שפלש למדינה בעקבות מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001.
גם אחרי שהמלחמה הסתיימה ב-2014 נשארו באפגניסטן אלפי חיילים אמריקנים. היום נמצאים בה לפי הערכות 8,4000 חיילים אמריקנים שמסייעים לצבא אפגניסטן להתגבר על הטליבאן וארגוני טרור אחרים, בהם דאעש.
טראמפ לא מרוצה מהמדיניות הנוכחית של ארה"ב באפגניסטן ומהעובדה שהמערכה עדיין לא הוכרעה. "אנחנו לא מנצחים", אמר ליועציו בפגישות באמצע יולי, והתלבט יחד איתם אם להדיח את גנרל ג'ון ניקולסון, המפקד האמריקני הבכיר באפגניסטן. "אני לא אוהב את הבלאגן הזה, אנחנו הולכים לעשות את זה הרבה פחות מבולגן", אמר כשנשאל על אפגניסטן בתחילת החודש.
ביום שישי טראמפ כינס בכירי צבא וביטחון בקמפ דיוויד, כדי לגבש החלטה על המדיניות האמריקנית הנוכחית. "החלטות רבות נעשו", הוא אמר לאחר מכן. הממשל אמור היה לקבל החלטה באמצע יולי, אך לפי גורמים שהשתתפו בשיחות ההחלטה התעכבה מכיוון שהיה קשה לשכנע את טראמפ שיש צורך באסטרטגיה אזורית מקיפה – שכוללת גם מדיניות כלפי פקיסטן – עוד לפני שמקבלים החלטה אם לשלוח עוד כוחות אמריקנים לאזור.
בחודש יוני קיבל מזכיר ההגנה של טראמפ, ג'יימס מאטיס, אשראי מהנשיא לשלוח עוד 3,900 חיילים לכל היותר לאפגניסטן, אך נמנע מלעשות זאת עד שטראמפ יכריז על האסטרטגיה הרשמית של הממשל. גורמים אמריקנים אמרו שטראמפ לא היה מרוצה מההצעות הראשוניות לשלוח לאפגניסטן עוד אלפי חיילים.
עוד לפני שנכנס לפוליטיקה התבטא טראמפ נגד המשך השהות האמריקנית באפגניסטן. "צריכה להיות לנו נסיגה מהירה. למה אנחנו צריך להמשיך לבזבז את הכסף שלנו?", תהה טראמפ ב-2013.
מי שהתנגד נחרצות לכוונה של ממשל טראמפ לשלוח עוד חיילים לאפגניסטן הוא האסטרטג המפוטר סטיב באנון, שאמר שגם אחרי תום המלחמה הארוכה ביותר של ארה"ב סוף המערכה לא נראה באופק. למרות הסיוע של אלפי החיילים האמריקנים – ועוד 5,000 חיילי נאט"ו – אפגניסטן ממשיכה להיאבק בטליבאן ובארגונים ג'יהאדיסטים נוספים.
המצב בשטח נותר קטלני: מ-1 בינואר עד 8 במאי נהרגו יותר מ-2,500 חיילים שוטרים אפגנים. גורמי צבא ומודיעין אמריקנים מודאגים שניצחון של הטליבאן יאפשר לאל-קאעידה ודאעש לבסס השפעה במדינה ומשם לתכנן מתקפות נגד ארה"ב ובעלות בריתה.
מזכיר ההגנה ג'ים מאטיס אישר אתמול בביקור בירדן כי הממשל האמריקני הסכים על מדיניות חדשה בנושא אפגניסטן בתום שיחות "קפדניות". הוא הביע שביעות רצון מההחלטה, וסירב לחשוף אותה לפני נאום הנשיא. "אני מרגיש מאוד בנוח עם זה שהתהליך האסטרטגי היה קפדני מאוד", אמר מאטיס.
הנאום בווירג'יניה, שישודר בטלוויזיה בזמן צפיית שיא, יהיה השני בסך הכול של טראמפ מאז שנכנס לתפקיד. הפעם הראשונה הייתה בנאום בקונגרס בפברואר, שהיה חלק ממסורת שנתית של הנשיאים בארה"ב.