שתף קטע נבחר
 

המדינה מבקשת דיון נוסף בחוק דירה שלישית

המדינה עתרה לבג"ץ בבקשה לקיים דיון בהלכה המשפטית העקרונית שנקבעה בפסק הדין שביטל את חוק מס דירה שלישית, בעניין היקף ההתערבות השיפוטית בהליכי החקיקה. במסגרת הבקשה מסכימה המדינה כי גם אם יתקיים דיון נוסף, ההחלטה החדשה לא תחול על חוק מס דירה שלישית שבוטל בפסק הדין - ושיעלה בספטמבר לדיון בוועדת הכספים

המדינה הגישה היום (ב') עתירה לבג"ץ בבקשה לקיים לדיון נוסף בהרכב מורחב בפסק הדין שביטל את חוק מס ריבוי דירות (חוק מס דירה שלישית). המדינה מבקשת לקיים דיון בהלכה המשפטית העקרונית שנקבעה בפסק הדין בעניין היקף ההתערבות השיפוטית בהליכי החקיקה בכנסת, וזאת במספר גדול ככל הניתן של שופטי בית המשפט העליון.

 

בעתירה מתבקש בית המשפט לקיים דיון נוסף בהחלטת בית המשפט העליון שהורה לבטל את חוק ריבוי דירות ולהחזירו לוועדת הכנסת. במסגרת הבקשה מסכימה המדינה כי ככל שיתקיים דיון נוסף ועמדתה המשפטית תתקבל – ההלכה החדשה תהיה צופה פני עתיד בלבד, וכי היא לא תחול על חוק מס דירה שלישית שבוטל בפסק הדין.

שר האוצר משה כחלון ()
שר האוצר משה כחלון
 

בבקשה נכתב כי אם בית המשפט יורה על קיום דיון נוסף ויחליט על הפיכת ההלכה שנקבעה בפסק הדין, תחולת ההלכה החדשה לא תחול על הסדר מס ריבוי דירות שבוטל בפסק הדין. בהקשר זה נכתב בעתירה כי בכוונת משרד האוצר להביא את ההסדר לתיקון בוועדת הכספים של הכנסת מאותה נקודה שבה התקיים הדיון האחרון בהסדר מס ריבוי דירות בפי שנקבע בפסק הדין, כבר במהלך חודש ספטמבר הקרוב.

 

בבקשתה מציינת המדינה כי עמדתם של המבקשים, ובכלל זה היועץ המשפטי לממשלה, היא כי "על העוסקים במלאכה להוסיף ולפעול לטיוב הליכי החקיקה המתקיימים בכנסת, ולחתור להליכים שיתנהלו באופן ראוי שיאפשר ככל הניתן העמקה ומיצוי של השיח במסגרת הליך החקיקה - והכל לטובת הציבור".

 

"פגם מהותי" בחקיקה

שופטי בג"ץ ביטלו לפני כשבועיים את חוק מס דירה שלישית לאחר שקיבלו את העמדה שלפיה "נפל פגם מהותי" בהליך החקיקה. הם קבעו כי יש להחזיר את הדיון לוועדת הכספים של הכנסת. נשיאת בית המשפט העליון השופטת מרים נאור קבעה כי "במקרה שלפנינו נחצו כל הקווים האדומים".

 

את ההכרעה בבג"ץ מס דירה שלישית קיבל הרכב מורחב של חמישה שופטים בראשות נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור. אליה הצטרפו ארבעה שופטים - אסתר חיות, ניל הנדל, נעם סולברג ומני מזוז.

 

בחמש העתירות שהוגשו נגד הכנסת, משרד האוצר ושר האוצר משה כחלון עם אישורו של חוק ההסדרים, נטען כי נפלו פגמים בהליך החקיקה. בדיון שהתקיים לפני כשלושה חודשים תקף היועץ המשפטי לכנסת, אייל ינון, את התנהלות הממשלה והכנסת בהליך החקיקה של המס ואמר כי היא לא הייתה תקינה. הוא ביקש מבג"ץ לקבוע שנפל בהליכי החקיקה פגם היורד לשורש ההליך.

 

במהלך הדיונים שקיימו שופטי בג"ץ טענו העותרים, כמה מהם חברי כנסת, כי קיבלו את השינויים בחקיקה לקראת המשך הליכי החקיקה רק שעתיים לפני הדיון. בחודש פברואר הוציא בג"ץ צו על תנאי נגד המדינה והכנסת, בעקבות העתירות נגד החוק. כמו כן הורה בית המשפט למדינה לנמק מדוע אי אפשר לבטל את החוק.

 

בפסק הדין קבע השופט נועם סולברג, כי "כאשר בסד זמנים דחוק כזה נדרשים חברי הכנסת לשמוע הקראה של סעיפי הצעת החוק - 'חדשים' גם 'ישנים' - להבין ולעבד במחשבתם את ההסבר על אודותיהם, להביע דעה ולהאזין לדעות אחרות; כל זאת באישון ליִל, לאחר ימי דיונים ארוכים ומייגעים בנושאים אחרים, וכאשר כל העת דוחקים בהם להחיש ולמהר - הרי שברי כי אין ניתן לנהל כך דיון אמיתי. משלא ניתנה לחברי הכנסת בוועדת הכספים שחפצו בכך, אפשרות לקיים דיון ראוי ולגבש עמדה מושכלת לגבי הסדר מס ריבוי דירות, הרי שנפגע עקרון ההשתתפות פגיעה קשה וניכרת. בנסיבות אלו, אין מנוס מלקבוע כי בהליך חקיקתו של מס ריבוי דירות נפל פגם היורד לשורש ההליך". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים