שתף קטע נבחר

 

שיימינג לחמאס: קרב הפייסבוק של פולי מרדכי

לצד המעקב הביטחוני הרצוף של צה"ל על הנעשה בגזרה הפלסטינית, מנהל מתאם פעולות הממשלה בשטחים לוחמה פסיכולוגית נגד ממשל חמאס. 200 אלף עוקבים, מרביתם פלסטינים מהרצועה ומהגדה המערבית, קראו באחרונה בפייסבוק על סיפורים מביכים שנקשרו לקרובי מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר

 

מלחמות הפייסבוק של פולי    (צילום: אלי סגל)

מלחמות הפייסבוק של פולי    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מלחמות פייסבוק בין גורמים שונים מוכרים מאוד, אולם באחרונה הפכה הרשת החברתית למוקד התכתשות בין ישראל הרשמית לחמאס - והמערכה בין הצדדים נמשכת ביתר שאת. לפני שנתיים לערך פתח מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי דף פייסבוק בשפה הערבית בשם "אל-מונסק" (המתאם), שמטרתו העליונה היא לדבר עם האוכלוסייה הפלסטינית מעל ראשי ההנהגה ולמורת רוחם. בזמן שחלף צבר הדף כמות מרשימה של 200 אלף עוקבים, מרביתם פלסטינים מרצועת עזה ומהגדה המערבית וכן ממדינות ערב השונות.

 

על פניו מספק הדף מידע בערבית עבור האוכלוסייה הפלסטינית, אבל בפועל נעשה בו גם שימוש לתעמולה, שיימינג ולוחמה פסיכולוגית, בעיקר מול ממשל חמאס ברצועת עזה אך גם מול הרשות הפלסטינית.

 

בדף הפייסבוק מובאים בין היתר סיפורים שמביכים את ההנהגה בעזה ומקורם בקהיליית המודיעין. אלה סיפורים שחמאס לא נותן אישור לפרסומם והם מושתקים על ידו משום שמדובר במידע שעשוי להביך את ראשיו, או לגרום לפגיעה בקשרים הטקטיים שההנהגה בעזה מנהלת מול שחקנים טקטיים בזירה כמו מצרים.

דף הפייסבוק שמצית אש חברתית בקרב הפלסטינים (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
דף הפייסבוק שמצית אש חברתית בקרב הפלסטינים(צילום: אלי סגל)

 

אלוף מרדכי (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אלוף מרדכי(צילום: דובר צה"ל)

באחרונה למשל פורסמו בדף שני סיפורים שמציגים באור בעייתי את מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. אחד מהם עוסק באחיין אחמד סינוואר, נשוי ואב לילדים, שנתפס ברצועה בעודו נואף עם אישה נשואה ובעלת ילדים בעצמה. האחיין ביקש לנצל את קשריו מול הגורמים בעזה שגילו את הסיפור, ובעזרת הדוד החזק שלו העניין הושתק ומנע מבוכה גדולה בקרב המשפחה.

 

כשהמידע הגיע לישראל בדרכים עלומות, החליטו במערכת הביטחון להשתמש בדף המתאם ולפרסם את העניין ברבים כדי לבייש את המשפחה ואת סינוואר עצמו ולגרום לציבור בעזה לנוע בחוסר נוחות. הסיפור פורסם בערבית ובדף נכתב כי "העונש בקרב משטר ארגון הטרור חמאס על ניאוף הוא סקילה למוות, אך האם אחמד סינוואר עתיד להירגם? כנראה שלא, והסיבה היא שאם אתה מקורב לצמרת חמאס, מערכת החוקים הרגילה לא חלה עליך. דע עזתי יקר, כי אתה יכול לעשות ככל העולה על נפשך, במיוחד אם הדוד שלך הוא יחיא סינוואר".

יחיא סינוואר. שיימינג ברשת (צילום: AP) (צילום: AP)
יחיא סינוואר. שיימינג ברשת(צילום: AP)

אחיין אחר של סינוואר הסתבך בפרשת שחיתות כספית שהושתקה גם היא, אולם בישראל החליטו שוב לעשות שיימינג גם לאחיין הזה ולמשפחה למען יידע הציבור העזתי על מערכת החוקים הנפרדת למקורבים ולפשוטי העם. בדף נכתב כי "כל אדם אחר כנראה היה נשלח לכלא לתקופה ארוכה, אבל לא בני משפחתו ומקורביו של הרודן יחיא שעושים ככל העולה על רוחם ונהנים מנפוטיזם ופרוטקציה. בו בזמן, תושבי עזה נאלצים להצית את עצמם, או לגור ברחוב בעוני בעוד משפחת סינוואר המושחתת נהנית ממנעמי השלטון".

 

במקביל, משרדו של המתאם וגורמים נוספים במערכת הביטחון פועלים בשנים האחרונות לסגירת דפי פייסבוק שמסיתים ותומכים בטרור. בתקופה האחרונה למשל נסגר דף הפייסבוק של מחנה הפליטים שועפט. מפעילי הדף התגאו בפוסט כי הם אחראים לסגירה והדבר עורר סערה ברשת עד כדי כך שאפילו "אל-ג'זירה", ערוץ החדשות הערבי הגדול ביותר בעולם, התייחס לכך באייטם מיוחד שביקר את הקשר בין ישראל לבין הנהלת פייסבוק.

 

בחמאס מנסים מפעם לפעם להילחם בתופעה, ומנגנוני הביטחון של הארגון בעזה מנחים את הציבור שלא להיכנס אל הדף ולא להתייחס לפרסומיו, אך ללא הצלחה יתרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
מתוך דף הפייסבוק "המתאם"
צילום: אלי סגל
מומלצים