שתף קטע נבחר

 

דו"ח חשאי: יורטו משלוחים מצפון קוריאה לתוכנית הנשק הכימי של סוריה

מומחים עצמאים חיברו דו"ח עבור מועצת הביטחון של האו"ם שבו נטען ששתי מדינות יירטו משלוחים מפיונגיאנג לסוכנות ממשלתית סורית שאחראית על תוכנית הנשק הכימי במדינה הערבית. "שתי המדינות משתפות פעולה גם בתוכנית טילי הסקאד הסוריים ומערכת ההגנה האווירית הסורית"

שיתוף פעולה אסור. אסד וקים (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
שיתוף פעולה אסור. אסד וקים(צילום: AP, רויטרס)

 

שני משלוחים מצפון קוריאה שהיו בדרכם לסוכנות ממשלתית סורית שאחראית על תוכנית הנשק הכימית במדינה יורטו בששת החודשים האחרונים. כך עולה בדו"ח חשאי של האו"ם שנוגע להפרות הסנקציות על המדינה הקומוניסטית המבודדת.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

 

פאנל של מומחים עצמאים הגיש בתחילת החודש למועצת הביטחון של האו"ם את הדו"ח החשאי, שהגיע לידי סוכנות הידיעות רויטרס. לפי שעה לא ברור היכן יורט המשלוח מצפון קוריאה לסוריה ומה הוא הכיל.

 

שיגור טיל בליסטי צפון קוריאה

שיגור טיל בליסטי צפון קוריאה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"הפאנל חוקר דיווח על שיתוף פעולה אסור בתחום של נשק כימי, בליסטי וקונבנציונלי בין סוריה לבין הרפובליקה העממית של קוריאה", כתבו המומחים בדו"ח שמשתרע על פני 37 עמודים.

 

הסוכנות הקוריאנית שנמצאת ברשימה השחורה של האו"ם

"שתי מדינות חברות עצרו את המשלוחים שיועדו לסוריה. מדינה חברה נוספת הודיעה לפאנל המומחים שיש לה סיבות להאמין שתכולת המשלוח היא חלק מהסכם בין KOMID (סוכנות צפון קוריאנית שאחראית לסחר במוצרים וציוד שקשורים לטילים בליסטיים טנשק קונבנציונלי) לבין סוריה", נכתב בדו"ח.

 

סוכנות KOMID הוכנסה ב-2009 לרשימה השחורה של מועצת הביטחון ותוארה כסוחרת נשק מרכזית ויצואנית של ציוד שקשור לטילים בליסטיים ונשק קונבנציונלי. במרס 2016 הכניסה מועצת הביטחון של האו"ם לרשימה השחורה שלה גם שני נציגים של הסוכנות הצפון קוריאנית בסוריה.

 

העביר משלוחים כימיים לסוריה? קים ג'ונג און (צילום: AP) (צילום: AP)
העביר משלוחים כימיים לסוריה? קים ג'ונג און(צילום: AP)

נפגע משימוש בנשק כימי באידליב, סוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נפגע משימוש בנשק כימי באידליב, סוריה(צילום: EPA)

"הנמענים (למשלוחים) היו ישויות סוריות שזוהו על ידי האיחוד האירופי ועל ידי ארצות הברית כחברות קש של " המרכז ללימודי המדעים ומחקר" (מרכז סרס או SSRC), סוכנות סורית שלפי המומחים של האו"ם שיתפה בעבר פעולה עם KOMID בעסקות אסורות אחרות", כתבו המומחים.

 

טילי סקאד והגנה אווירית: השת"פ בין פיונגיאנג לדמשק

מרכז סרס, שמטרתו המוצהרת היא קידום, הכוונה ותיאום של פעילויות מדעיות בסוריה, אחראי למעשה על תוכנית הנשק הכימית במדינה הערבית מאז שנות השבעים.

 

המומחים של האו"ם כתבו בדו"ח החשאי שהפעילויות בין סוריה לבין צפון קוריאה שנמצאות תחת חקירה שלהם כוללות שיתוף פעולה בתוכנית טילי הסקאד הסורית ובתחזוקה ותיקונים של מערכת ההגנה האווירית של סוריה.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

סוכנות רויטרס פנתה לנציגי סוריה וצפון קוריאה באו"ם כדי לקבל את תגובתם לסיפור, אולם לא נענו לפי שעה.

 

המומחים של האו"ם אמרו שהם גם חוקרים שימוש בגז העצבים VX במלזיה שבאמצעותו חוסל בחודש פברואר אחיו למחצה של שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און.

 

צפון קוריאה נמצאת תחת סנקציות של האו"ם מאז שנת 2006 בגין תוכנית הגרעין ותוכנית הטילים הבליסטיים שלה, ומועצת הביטחון הקשיחה את העיצומים על המדינה המבודדת בתגובה לחמשת הניסויים הגרעיניים וארבעת הניסויים הבליסטיים שביצעה בשנים האחרונות.

 

סוריה הסכימה ב-2013 להשמיד את מאגר הנשק הכימי שלה במסגרת הסכם שהושג בתיווך רוסיה וארה"ב. עם זאת, דיפלומטים ומומחים לנשק חושדים שהמדינה הערבית מחזיקה בחשאי נשק כימי או פיתחה בחשאי נשק כימי חדש.

 

הארגון למניעת הפצת נשק כימי, שזכה ב-2013 בפרס נובל לשלום על חלקו בפירוק הנשק הכימי בסוריה, טען כי במהלך שש שנות מלחמת האזרחים במדינה הערבית היה שימוש בגז העצבים האסור לשימוש סארין וכן בגז כלור. ממשלת סוריה הכחישה שוב ושוב בתוקף שהשתמשה בנשק כימי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים